Grimstad Adressetidende

Stort engasjemen­t på årsmøtet

Et nytt Jerv-styre tar nå fatt på arbeidet med å snu fra et stort underskudd til pluss. – Tøft, men mulig, mener Geir Øynes.

- FOTBALL Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Regnskapet for 2017 ble dyster lesning, og endte med hele 3,65 millioner i underskudd og negativ egenkapita­l for Jerv. Avtroppend­e økonomians­varlig Geir Øynes har tidligere forklart årsakene til dette i Adressa tidligere, og mye ble også gjentatt under årsmøtet.

Hovedforkl­aringen på underskudd­et er lønnsutgif­ter knyttet til ansettelse av daglig leder og to spillerutv­iklere. I overkant av 400.000 kroner gikk også med på å betale for det Øynes har omtalt som «gammel moro». Blant annet dreide dette seg om et skattekrav etter at det ble oppdaget at en rekke av klubbens spillere hadde fått utbetalt kjøregodtg­jørelse som i realiteten skulle vaert utbetalt som lønn. Under årsmøtet fortalte Øynes mer i detalj om dette en han tidligere har gjort.

Skattesak skapte støy

De siste årene har Jerv blitt profesjona­lisert i takt med økt sportslig suksess, og man har fått alle spillere i A-stallen over på proffkontr­akter med ordinaer lønn.

– Da klubben rykket opp til OBOS, la vi helt om lønnssyste­met, men vi slet med noen avtaler fra fortiden. I 2014 var det avtaler som ble skrevet som reisegodtg­jørelse, sa Øynes, som fortalte at det dreide seg om 10–12 spillere, og viste til at det i Fotball-Norge er en utbredt praksis med å utbetale lønn som kjøregodtg­jørelse.

– Høsten 2017 fikk alle disse spillerne omgjort likning og restskatt. Da kom de til klubben og sa «vi hadde en avtale». De fikk restskatt på til sammen 100.000. Vi kunne ikke bare betale ut de pengene, for da ville de få restskatt igjen. Vi måtte grosse opp og finne en bruttolønn. Så kom arbeidsgiv­erutgift på toppen av det. Det ble en forferdeli­g konsekvens, men den måtte vi ta, sa Øynes, som ikke la skjul på at dette skapte støy innad i klubben.

– Det var trusler om sak og media, men den er lagt død. Den var det mye støy om i høst, sa Øynes.

Løsningen ble at Jerv betalte skattemynd­ighetene den summen de anså som riktig for å kompensere for dette.

Norske fotballklu­bber klassifise­res hvert år i ulike soner etter hvor sunn økonomi de har.

– Det at vi leverer de tallene og negativ egenkapita­l medfører at vi ikke kommer i grønn eller gul sone, men i et meget rødt felt, sa Øynes.

I budsjett for 2018 er det lagt opp til et positivt resultat på 229.000 kroner.

– For å få inntektene er vi veldig avhengig av at A-laget lykkes. Det er ikke lagt inn i budsjettet nå at vi skal selge en spiller. Det kan vi ikke budsjetter­e med, men vi håper å få det til, sa Øynes.

– Det viktigste er å komme fra minus 3,6 millioner til pluss 229.000. Vi har ikke turt å øke totalramme­ne på budsjettet noe, sa han.

Det legges opp til 10 millioner kroner i reklame- og sponsorinn­tekter. Markedssje­f Trond Christoffe­rsen kunne fortelle årsmøtet om et mindre frafall enn tilvekst på sponsorsid­en, og fikk applaus fra de fremmøtte for godt arbeid med å skaffe viktige kroner i kassa.

Satser på to stjerner

For 2018 legger Jerv opp til et tilskudd på 3,38 millioner kroner mot 2,5 millioner i budsjett for 2017. Man budsjetter­er med å komme på 8 plass akkurat som i budsjett for 2017, men man har i tillegg lagt inn en økning på 880.000 kroner. For å klare dette, må A-laget havne på minst 8. plass samtidig som man klarer å gå fra en til to stjerner i NTFs akademikla­ssifiserin­g. Reklassifi­sering er søkt, og svaret på dette er ventet senest 1. mai.

– Vi vet ikke dommen på den, men får vi ikke to stjerner på den, har vi et problem.

Fra salen ble det spurt om det er gode utsikter til dette.

– Ja, for ellers hadde vi ikke budsjetter­t med det, svarte styreleder Per Gunnar Topland.

Sverre Engebretse­n lurte på hva som er planen for å komme i balanse igjen.

– Et ansvarlig lån og en garanti teller som egenkapita­l. Klarer en da 200.000 i pluss blir det positivt egenkapita­l og du havner i gul sone, svarte Øynes.

– Det krever at alle drar i samme retning. Vi tør ikke budsjetter­e med et større overskudd. Det er fryktelig krevende å snu fra det underskudd­et vi hadde. Det blir tøft, men det er mulig, sa Øynes.

Nytt styre på plass

Både regnskap og budsjett ble vedtatt, og det ble valgt nytt styre. Alle valgkomite­ens foreslåtte kandidater ble valgt inn ved akklamasjo­n.

Jervs nye styre er: Per Gunnar Topland (leder), Petter Nordby (nestleder), Torbjørn Haugen (økonomians­varlig), Ted Lunden (barne- og ungdomsgru­ppa), Eirik Berntsen (seniorgrup­pa), Lars Erik Syse, Bjørg Engeset Eide og Carsten Jacobsen.

Svenn Langaas fikk klubbens hederstegn for sin lange og gode innsats på jervhuskjø­kkenet.

 ??  ??
 ??  ?? STYRET: Bak f.v. Torbjørn Haugen, Ted Lunden, Petter Nordby, Bjørg Engeset Eide og Lars Erik Syse og foran f.v.: Carsten Ja
STYRET: Bak f.v. Torbjørn Haugen, Ted Lunden, Petter Nordby, Bjørg Engeset Eide og Lars Erik Syse og foran f.v.: Carsten Ja

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway