Grimstad Adressetidende

Utbygging av i4helselab­en i gang

For ett år siden sa JBU at de ville starte utbygginge­n på UiA 15. mars. Tre dager før tiden satte de arbeidet i gang.

- UNIVERSITE­T Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

– Det er deilig å vaere i gang. Nå har vi holdt på med planleggin­gen av dette prosjektet i tre-fire år, og det siste året har vi jobbet veldig intenst med det. At vi nå er i gang er veldig godt, sier Helge Nilsen, som er daglig leder i JBU Entreprenø­r AS.

For litt over ett år siden sa de at de ville starte utbygginge­n 15. mars. Det klarte de, ja faktisk ble det en aldri så liten tyvstart.

– Det er fantastisk at vi klarte å stå fast med det målet vi hadde. Nå er vi her takket vaere et ekstremt godt samarbeid med UiA, og med offentlig myndighet, sier Helge Nilsen.

Tre nye bygg

Gravemaski­nene er på plass, og gjør forarbeide­t til sprengning som starter om kort tid. Første steg i byggeprose­ssen er å få ferdig et nytt parkerings­hus. I disse dager skal de sprenge seg ned 7–8 meter.

– Vi skal bygge tre bygg her. Først ut er et parkerings­hus i tre etasjer, som skal stå ferdig høsten 2018. Vi skal også bygge oppå eksisteren­de parkerings­hus, og det skal vaere tett til jul, og skal vaere ferdig til 30. august neste år. Vi skal også bygge en ekstra etasje på A-bygget på UiA, bak Bluebox. Alt skal stå klart til august 2019, sier Tina Mørner Retterholt, som er prosjektle­der.

– Vi skal ta ut 30.000 kubikk med masse her. Den vil bli brukt til alt fra veibygging til at den knuses og tilbakefør­es hit, sier Helge Nilsen.

Om halvannet år vil UiA ha 10.000 kvadratmet­er mer parkering, og de vil ha 4.500 kvadratmet­er med nye kontorer og laboratori­er, deriblant den mye omtalte I4 helse-laben, som skal vaere en nasjonal arena for innovasjon innen helse og omsorg, hvor velferdste­knologi og helseløsni­nger utvikles fra idé til skalerbar gjennomfør­ing og varig anvendelse.

Prosjekt i prosjektet

Og opp i det hele, så vil det også vaere et bygg som vil bety mer enn som så for UiA.

– Dette er et utrolig jilt prosjekt, for det er også et prosjekt i prosjektet her. Her skal vi ha 21 energibrøn­ner, hvor vi altså borrer oss 250–300 meter ned i jorda, og bruker den jordvarmen til å varme opp bygget. Vi regner med at den varmen vil kunne varme opp stort sett hele bygget, sier Nilsen.

– I tillegg skal vi putte på en hel haug med solcellepa­neler her. 50 prosent av strømforbr­u- ket vil vi bruke fra solcellene, sier Nilsen.

Utbygginge­n på UiA er altså så smått i gang, og området vil bli arbeidspla­ss for mange i tiden fremover.

– På det meste vil det vaere en toppbemann­ing her på 120 personer. Mellom 40 og 50 firmaer vil vaere involvert, så dette blir virkelig en stor arbeidspla­ss for mange fremover, sier Nilsen.

Han har gledet seg til å starte på prosjektet lenge, og verken han eller andre i JBU Entreprenø­r AS tror utbygginge­n vil by på altfor store utfordring­er.

– Men noen blir det selvsagt, og det er klart at når man skal bygge i et område med så mange studenter, og med så mange bygninger så tett på, så kan det by på noen utfordring­er. Det at vi skal bygge på eksisteren­de bygg for eksempel er jo en utfordring, og selvsagt det at det er så mange mennesker i byggene her mens vi holder på, sier Tine Mørner Retterholt.

Det er anlagt en stor parkerings­plass på Tønnevoldj­ordet, som skal sørge for at det ikke blir mangel på parkerings­plasser i byggeperio­den.

– Vi bruker eksisteren­de parkerings­hus foreløpig, men etter hvert må vi sjonglere litt fram og tilbake, sier Retterholt.

 ??  ??
 ??  ?? FREMTIDEN: Slik vil det se ut utvendig når I4 helselaben, parkerings­hus og det hele står klar høsten 2019.
FREMTIDEN: Slik vil det se ut utvendig når I4 helselaben, parkerings­hus og det hele står klar høsten 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway