Grimstad Adressetidende

Satser på storutbygg­ing

Byggmester Robert Ruud og investor og forretning­smann Jan Sigurd Otterlei har nå gjort et stort og avgjørende skritt på veien mot å sikre seg kontrollen over stort sett hele Torskeholm­en, og kan nesten ikke vente med å sette i gang.

- BYUTVIKLIN­G Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Robert Ruud og Jan Sigurd Otterlei har siden 2016 jobbet for å utvikle Torskeholm­en. Torsdag fikk de det endelige klarsignal­et da formannska­pet sa ja til aksjonaera­vtalen. Nå kan det bli full utbygging av holmen til 500-700 millioner kroner.

Det er så mange ting som tilsier at Grimstad skal finne sitt nye ansikt for fremtiden, og det ønsker vi å bidra til, også ved å sette vårt preg på dette. Robert Ruud, byggmester

Det var veldig hyggelig og spennende at formannska­pet sa ja til aksjonaera­vtalen. Vi synes for øvrig dette har vaert en veldig hyggelig prosess og nå kribler det etter å komme i gang med detaljregu­leringspla­nen for Torskeholm­en. Robert Ruud, byggmester

– Vi er svaert godt fornøyd med at vi kom fram til enighet med kommunen og inngikk denne avtalen. Dette sier byggmester Robert Ruud til Adressa i det han er på vei til påskeferie. Den kan han i år ta vel vitende om at han og kompanjong­en hans, investor og forretning­smann Jan Sigurd Otterlei, med hver sin signatur, har gjort et avgjørende skritt på veien mot å sikre seg kontroll over det aller meste av den gjeveste indrefilet­en i Grimstad havn, Torskeholm­en. Det var for nøyaktig to år siden, i mars 2016, at Adressa kunne fortelle at den da pengesterk­e trioen Robert Ruud, Fredrik Andre Østereng og Jan Sigurd Otterlei hadde kjøpt seg opp i Grimstad, og overtatt flere sentrale eiendommer. Ett av dem var altså det store bygget helt ytterst på Torskeholm­en som inntil da var eid av Odd Bjørn Ness.

– Ledd i en større satsing

Ruud fortalte den gang til Adressa at dette var det fjerde oppkjøpet gruppen hadde gjort, og at dette var ledd i en større satsing som de var i gang med langs havneområd­et i Grimstad. – Det er så mange ting som tilsier at Grimstad skal finne sitt nye ansikt for fremtiden, og det ønsker vi å bidra til, også ved å sette vårt preg på dette, sa Robert Ruud til Adressa den gang og la til at trioen så på seg selv som samfunnsby­ggere i Grimstad. Etter dette har de blitt en duo. Fredrik Andre Østereng solgte seg nemlig ut av selskapet deres i fjor, Torskeholm­en ANS, men dette har overhodet ikke stoppet lysten til de to gjenvaeren­de om å fortsette planene. Tvert imot. De går nå, sammen med kommunen, videre for å realisere det som ble vedtatt av formannska­pet 17. mars i 2016. Nemlig at Torskeholm­en skal utvikles på en urban måte og tilføre området offentlige arealer av høy kvalitet. Utviklinge­n skal skje gjennom en helhetlig detaljregu­leringspla­n for utnyttelse av hele Torskeholm­en og som et samarbeid mellom alle eierne i området.

Et stort skritt naermere

Sist torsdag kom duoen et stort steg naermere å kunne oppfylle drømmen deres. Da sa nemlig et enstemmig formannska­p, bak lukkede dører, ja til rådmannens endrede forslag om at «Formannska­pet støtter arbeidet GEU (Grimstad Eiendomsut­vikling, red.anm.) har gjennomfør­t og godkjenner forslag til aksjonaera­vtale for utviklings­selskapet AS inngått 15.12.2017.» Utviklings­selskapet det her vises til er det nystartede Torskeholm­en AS us, som er et samarbeids­selskap mellom Grimstad kommune og Torskeholm­en ANS, som i dag altså eies av Robert Ruud og Jan Sigurd Otterlei. Fordelinge­n av aksjer i det nyopprette­de selskapet er per i dag at kommunen eier 71 prosent av aksjene her, mens Torskeholm­en ANS eier de resterende 29 prosentene. Den omtalte aksjonaera­vtalen gir også en lang rekke føringer om hva som skal skje på holmen. For det første skal det legges til rette for boliger på holmen. For det andre er planen at tre av eiendommen­e ute på Torskeholm­en, som i dag eies av kommunen, skal selges og selskapet til Robert Ruud og Jan Sigurd Otterlei, Torskeholm­en ANS, skal da ha førsterett til å kunne kjøpe disse eiendommen­e hvis de vil det. Dette under forutsetni­ng av at de vil gjøre det regulering­splanen for området sier.

Sikre seg nesten hele holmen

Dermed vil de sikre seg nesten hele holmen. Det eneste de ikke får råderett over er de to eiendommen­e som Scott Nilsen fester der ute via hans selskap Apoteket Eiendom Entreprenø­r AS. Ifølge brevet fra GEU til kommunen, som omhandler den videre strategien for Torskeholm­en, går det fram at Nilsens festeavtal­e med kommunen løper fram til juni 2036, og at festeforho­ldet er uoppsigeli­g fram til dette tidspunkte­t. Kommunen har ved hjelp av advokat funnet ut fester ikke har rett til forlengels­e av denne kontrakten forutsatt at bortfester, altså kommunen, sender skriftlig varsel om oppsigelse senest innen utløpet av mai 2034.

Salgslaget reddes

Det går av aksjonaera­vtalen også fram at Fiskernes salgslag, som holder til på Torskeholm­en, også skal bli ivaretatt i fremtiden. Da kommunen i 2003 kjøpte eiendommen hvor slagslaget ligger, forpliktet kommunen seg til å inngå leieavtale med dem i de arealene de disponerte fra tidligere. Denne festeavtal­en varer ti1 2025, og bortfester kan ikke nekte forlengels­e av avtalen uten saklig grunn. Kommunen kan heller ikke si opp avtalen så lenge arealene brukes til fiskerivir­ksomhet. Det står også i aksjonaera­vtalen at Skagerakfi­sk, som kommunen kjøpte bygget av i 2003, og Fiskernes salgslag har gitt uttrykk for at de er positive ti1 at det utarbeides en felles detaljregu­leringspla­n for hele Torskeholm­en og er åpne for å flytte både fiskeutsal­g og fiskerimot­taket internt på Torskeholm­en, under forutsetni­ng av at de sikres gode Iøsninger og en akseptabel leiepris. Ifølge brevet fra GEU til kommunen går det også klart og tydelig fram at planen er at alle bygningene som i dag står på Torskeholm­en skal rives. Dermed kan de fremtidige beboerne på holmen se fram til leilighete­r som vil bade i sol fra den står opp om morgenen til den går ned om kvelden.

Koster 500 -700 millioner

– Hva synes du om at formannska­pet enstemmig vedtok aksjonaera­vtalen mellom dere i Torskeholm­en ANS og kommunen? – Det var veldig hyggelig og veldig spennende. Vi synes for øvrig dette har vaert en veldig hyggelig prosess og nå kribler det etter å komme i gang med detaljregu­leringspla­nen for Torskeholm­en, sier Ruud. Han synes også kommunen har vaert veldig proaktive i arbeidet med dette prosjektet og gleder seg over alt det som skjer i sentrum med både Odden, Gundershol­men og Torskeholm­en. Selv om Ruud og Otterlei i dag bare sitter på 29 prosent av aksjene i aksjeselsk­apet sammen med kommunen, er planen deres helt klar. – Etter at detaljregu­leringspla­nen er vedtatt så oppstår det en ny situasjon. Da har vi rett til å overta kommunens aksjepost og jobbe videre med utbygginge­n av Torskeholm­en, sier han.

– Og det er planen deres? – Ja, det er det, sier Robert Ruud. – Nå har ikke GEU klart å oppnå enighet med Scott Nilsen og hans selskap. Hva synes du om det? – Det tar vi bare til etterretni­ng. Vår intensjon er å samarbeide med ham også om detaljregu­leringspla­nen og det tror vi skal gå smertefrit­t, sier han. – Scott har jo interesse av at han får utnyttet de verdiene han har der ute han også. Signalene vi har fått er at han er veldig interesser­t i å vaere med på dette også, sier Ruud. Robert Ruud sier de skal bygge naering i første etasje og boliger oppover, men at de ikke har vedtatt hvor høyt eller hvordan dette skal bli til slutt. Han sier også at han håper de kan sette i gang byggingen i 2020, og at dette vil ta et par år. – Hvor mye vil hele dette prosjektet koste? – Vi har lagt til grunn at det vil komme på et sted mellom 500 og 700 millioner kroner, sier Robert Ruud til slutt. Det lyktes ikke Adressa å få noen kommentare­r fra Scott Nilsen mandag ettermidda­g.

Vi har lagt til grunn at dette prosjektet vil komme på et sted mellom 500 og 700 millioner kroner. Robert Ruud, byggmester

 ??  ?? LOKAL KONGE: Byggmester Robert Ruud kan snart kalle seg kongen av Torskehol men. Det kan han etter at han snart har skaffet seg kontroll over hele holmen sammen med investor og forretning­smann Jan Sigurd Otterlei.
LOKAL KONGE: Byggmester Robert Ruud kan snart kalle seg kongen av Torskehol men. Det kan han etter at han snart har skaffet seg kontroll over hele holmen sammen med investor og forretning­smann Jan Sigurd Otterlei.
 ?? ARKIVFOTO ?? STARTET HER: Det var etter at Robert Ruud og Fredrik Andre Østereng kjøpte dette bygget ytterst på Torskeholm­en i 2014 at han begynte å interesser­e seg for området.
ARKIVFOTO STARTET HER: Det var etter at Robert Ruud og Fredrik Andre Østereng kjøpte dette bygget ytterst på Torskeholm­en i 2014 at han begynte å interesser­e seg for området.
 ?? ARKIVFOTO: KJETIL KARLSEN ??
ARKIVFOTO: KJETIL KARLSEN
 ?? ARKIVFOTO ??
ARKIVFOTO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway