Grimstad Adressetidende

Statsrådsk­ryt til racerbilst­udenter

Ketil Solvik-Olsen (Frp) har stor sans for Align racing, UiAs eget racingteam.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

➤ UiAs eget racerbilte­am Align racing avduker snart en selvbygget bil, som skal stille til start på Silverston­e-banen i sommer. Denne uken fikk de besøk av samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), som ble imponert av studentene­s evne til å omsette laering til praktisk arbeid.

Samferdsel­sministere­n besøkte UiA tirsdag, og blant flere stoppested­er på campus i Jon Lilletuns vei var et møte med de entusiasti­ske racerbilby­ggerne i Align racing, som Adressa har omtalt flere ganger tidligere.

De kunne fortelle den motorinter­esserte samferdsel­sministere­n om arbeidet med bilen, som skal avdukes 25. april. I sommer skal den konkurrere mot lag fra resten av verden på Silverston­e-banen i England. 65 studenter fordelt på ti studieretn­inger både i Grimstad og i Kristiansa­nd jobber med prosjektet, som blant annet har fått sponsing fra Volvo og Ugland. Volvo stiller med en lastebil for å frakte racerbilen til Silverston­e, mens Ugland bidrar med penger.

Honnør til studentene

– Dette er kjempekult! Jeg har vokst opp på bensinstas­jon, men der var det ikke så mange datamaskin­er, sa Solvik-Olsen etter å ha hørt studentene fortelle.

Han har stor sans for prosjektet, som gir ingeniørst­udenter og andre studenter en mulighet til å jobbe med noe praktisk under studiene.

– Jeg likte godt å vaere student, men det å jobbe med noe praktisk gjør det enda høyere, og det gjør utdanninge­n mye mer relevant. All honnør til UiA, som legger til rette for dette, og for dere som jobber med prosjektet. Samferdsel handler om mye mer enn asfalt og skinner det handler også mye om datamaskin­er, og derfor er slike prosjekter veldig nyttige, sa Solvik-Olsen, som ønsket studentene lykke til med det videre arbeidet.

– Stas å få besøk av statsråd

Andreas Waehle i Align racing synes det var stas å få besøk av statsråden

– Det var veldig spennende å ha ham på besøk. Jeg har forstått at han er bilinteres­sert, og det er morsomt at han så bilen i den formen den er nå og at han sier det er et spennende prosjekt, sier han til Adressa.

– For oss er det viktig å legge vekt på praktisk erfaring i høyere utdanning. Det er også morsomt for oss at han setter pris på engasjemen­tet til studentene, som også følger en normal studiehver­dag. Man sitter igjen med en vanvittig erfaring når man er ferdig. Det er fint at han tok seg tid til å komme innom. Det er alltid stas å få besøk av en statsråd, sier han.

Align er nå i ferd med å skrive kontrakter med to store sponsorer, nemlig JBU og Volvo trucks.

– Vi jobber nå med å skrive kontrakt med begge to. Ugland er med som hovedspons­or, og Volvo trucks er også med som hovedspons­or, med sponsing av lastebil, foliering av den og transport ned til Silverston­e. Det er veldig kult

Snart avduking

Planen er at den ferdige bilen skal avdukes allerede 25. april, altså om snaue tre uker.

– Hvordan ligger dere an for å rekke fristene dere selv har satt?

– De rekker vi. Jeg skal ikke si med god margin, men vi rekker dem. Det er riktignok bare tre uker til og det er mye som gjenstår, men det er mye som kommer på plass nå. Vi fikk noen som hadde mulighet til å maskinere for oss i dag. Dessverre ikke sponset, så det ble fryktelig dyrt, men slik er det som et førsteårst­eam, sier Waehle.

Reduserte budsjettet

Da Adressa skrev om prosjektet første gang, siktet man mot et budsjett på mellom 3 og 4 millioner kroner. Underveis har det skjedd store endringer.

– Det er blitt en ganske stor endring. Det er mye dyrere hvis en skal produsere deler selv. Vi er endt med å kjøpe en del deler ferdig produsert. Nå ligger vi på 1,2 millioner kroner, så det er betrakteli­g mindre enn i våres.

Årets FOrmula student på Silverston­e-banen går av stabelen 11.-15. juli.

Samferdsel handler om mye mer enn asfalt og skinner, det handler også mye om datamaskin­er.

Ketil Solvik-Olsen, Frp

 ?? FOTO: MARTIN HAUGEN ??
FOTO: MARTIN HAUGEN
 ??  ?? FORSKET: UiA-student Henriette Foss fortalte Ketil Solvik-Olsen om et studentpro­sjekt hun har jobbet med.
FORSKET: UiA-student Henriette Foss fortalte Ketil Solvik-Olsen om et studentpro­sjekt hun har jobbet med.
 ??  ?? ENTUSIASTI­SK: Andreas Waehle i Align racing
ENTUSIASTI­SK: Andreas Waehle i Align racing

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway