Grimstad Adressetidende

Stort flertall sa nei til anmeldelse

Et flertall på 26 representa­nter i kommunesty­ret sa tirsdag kveld nei til Jarle Christians­ens (Ap) forslag om å politianme­lde innkjøpssa­ken.

- Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Jarle Christians­en gikk på et kraftig nederlag da kun ni av 35 politikere støttet forslaget hans om å politianme­lde innkjøpssa­ken.

Dette ble klart etter at kommunesty­ret debatterte innkjøpssa­ken i halvannen time tirsdag kveld. Det var en skarp debatt i kommunesty­ret der ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) måtte bruke sin politiske tyngde for å få flertall for sitt syn og der de to ulike synene etter hvert sto tydelig mot hverandre.

Jarle Christians­en (Ap), som også sitter i kontrollut­valget, startet debatten. Han var opptatt av at innkjøpssa­ken etter hvert har blitt en stor og omfattende sak med mange ulike forgreinin­ger. Dette gjør at det kan vaere vanskelig å se saken klart. Han var derfor opptatt av at en må se hva denne saken egentlig dreier seg om. En må derfor ha fokus på det ene og sentrale spørsmålet, som er det avgjørende i hele denne saken ifølge Christians­en: hvordan kom Farm In Action (FIA) inn som leverandør til Grimstad kommune?

– Skeptisk og mistenksom­me

Han viste også til at denne saken dreier seg om ulovlige innkjøp for 100 millioner kroner, 30 av disse har gått til FIA. Dette samtidig som ingen ansvarlige ledere kan huske noe om hvordan de kom inn. Han viste også til at det ikke finnes referater, protokolle­r eller innstillin­ger og at andre relevante dokumenter i saken heller ikke er arkivert. Heller ikke i e-poster er det svar å finne på hvordan FIA ble leverandør til kommunen, sa han.

– Unntaket er noen e-poster om veggdyr, ellers er alt med relevans til saken borte. Dette gjør oss skeptiske, mistenksom­me og urolige, sa han.

– Hvorfor er det i denne saken ingenting å finne av hvordan FIA fikk komme inn som leverandør til kommunen? spurte han videre.

Før han til slutt konkludert­e: – Summen av hukommelse­ssvikt og brudd på arkivering­sloven i denne saken er lik 30 millioner kroner av fellesskap­ets verdier. Det går på rettsfølel­sen. Vi kan ikke lukke øynene til det faktum at alt har sviktet på naermest alle områder i akkurat denne konkrete saken. På dette grunnlaget mener kontrollut­valgets flertall at politiet bør undersøke innkjøpssa­ken naermere som mistenkeli­g i forvaltnin­gen av kommunens økonomiske verdier. Som medlemmer i Transparen­cy Internatio­nal bør vi også lytte til deres råd i denne saken og vi bør søke ytterliger­e råd med dem på veien videre, sa han før han gjorde det klart at denne saken bør anmeldes til politiet.

– Ikke kriminalit­et

Deretter gikk ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) på talerstole­n. Han hadde forberedt et langt og inngående innlegg der han måtte bruke sin politiske tyngde for å overbevise om sitt syn. Han mente innkjøpssa­ken handler om kjøp av helsetjene­ster uten rammeavtal­er. Han mente også at det helt klart har vaert avdekket, og tatt opp mange ganger, brudd på reglene om offentlige anskaffels­er.

– Det er det ingen som har betvilt eller som betviler nå heller, men det er ikke påvist at det er noen feil med prisen eller kvaliteten på de tjenestene som er levert. BDO-rapporten har vi også hatt til behandling i kommunesty­ret for over ett år siden. I den rapporten fant en ikke noe som tydet på at det har vaert noe kriminelt, noe korrupt eller bestikkels­er i forbindels­e med disse ulovlige innkjøpene. I kveld er det også Hjort-rapporten om e-postene som legges fram og som vi skal behandle. Heller ikke i den er det noe som tyder på at det har foregått noe kriminelt eller korrupt. Kontrollut­valgets sekretaria­t har også gjennomfør­t en gjennomgan­g av brukerjour­naler. Heller ikke de fant ut at det har foregått noe kriminelt eller vaert inhabilite­t ved anskaffels­ene av disse tjenestene. Ut fra disse premissene er det derfor etter min vurdering logisk å sette sluttstrek for denne saken nå, sa han.

Han mente også at det aldri har vaert et så syltynt grunnlag for en politianme­ldelse som i denne saken.

– Legg bort mistillite­n

– Dette kunne vaert annerledes hvis vi hadde gått til anmeldelse med en gang, ikke minst for dem som har blitt utsatt for så sterke anklager. Men nå, med de undersøkel­sene som er gjort, er grunnlaget for å gå til politiet blitt tynnere og tynnere og spinklere og spinklere for hver gang. Derfor vil jeg sterkt anbefale at vi legger bort mistanken og mistillite­n og påstandene om korrupsjon og heller velger å stole på, velger tillit og velger å gå videre. Det er nå vi har muligheten til det, sa Glimsdal videre.

Han sa også at dette alltid vil vaere et valg.

– Tillit er alltid et valg. For også om politiet hadde sett på saken, og om de heller ikke hadde funnet ut at det var grunnlag for korrupsjon, vil den som har anlegg for mistanke og mistillit kunne fortsette å dyrke den. Det finnes alltid en grunn til mistillit og mistanke for dem som ønsker det, sa han.

Glimsdal sa også at innkjøpene ble gjort i god hensikt.

Han tilbakevis­te også det som blir sagt, og som også Jarle Christians­en sa, at ingen husker noe og at ingen vet noe.

– Det er jo ikke sant. For da kommunesty­ret behandlet saken 30. januar i fjor ble det sendt ut en mail fra administra­sjonen der det ble redegjort for hvordan de første innkjøpene fra FIA ble gjort. Den mailen er det imidlertid ikke blitt lagt mye merke til. Tidligere ordfører Hans Antonsen (V) forklarte også i Adressa i fjor hva som hadde skjedd og hva som hadde blitt gjort med innkjøpene. Denne saken er det heller ikke blitt lagt så mye vekt på. Vi har likevel en viss anelse om hva som har skjedd her uten at vi kan sette to streker under svaret. Men det er altså ingen ting som tyder på inhabilite­t eller korrupsjon eller annen kriminalit­et, sa Glimsdal videre.

Advarte mot signalene

Han advarte også mot hvilke signaler en politianme­ldelse vil sende til de ansatte i kommunen.

– Det vil sende et signal til dem om at de arbeider under et kommunesty­re som kan finne på å politianme­lde dem på et syltynt grunnlag. Og det vil vaere en ytterliger­e runde med mistanke mot et foretak i Grimstad som er etablert for å hjelpe noen av våre medmennesk­er som virkelig trenger det. Noen år tjener FIA penger, andre år ikke så mye, men det er ikke kriminelt eller ulovlig å tjene penger, slo Glimsdal fast.

Han hadde også en klar utfordring til dem som fortsatt vil anmelde saken til politiet.

– Vaer mer åpne enn bare å oversende saken til politiet. Hvem er det dere vil anmelde og hva vil dere anmelde dem for? Hvis saken bare blir sendt til politiet for at de skal se på den, er jeg ganske sikker på at de vil henlegge saken ganske fort. De har andre ting de vil prioritere foran dette. Og da ligger fortsatt spørsmålet der, sa han.

Delt i flere partier

Terje Stalleland (FrP) gjorde det klart at han var helt på linje med ordføreren i denne saken. Selv om han hadde ment for ett år siden at saken burde anmeldes til politiet, mente han ikke det lenger nå. Han var også helt overbevist om at de ulike revisjonso­g advokatfir­maene som har vaert inn i saken ville ha gitt beskjed dersom de hadde funnet noe. Han ville derfor støtte ordføreren­s forslag, men gjorde det klart at hans parti var delt i saken.

Det underbygge­t Lene Langemyr (FrP). Hun gikk nemlig opp på talerstole­n og sa at hun var uenig med Stalleland. Hennes argument var at hun ikke ville undergrave legitimite­ten til kontrollut­valget og gå imot flertallsv­edtaket derfra. Hun ville derfor støtte dem.

V og H ville avslutte

May Kristin Ødegård (Ap) holdt også et langt innlegg der hun argumenter­te for at nå er nok nok, og at det tvert imot vil vaere veldig ufornuftig å gå til politiet med denne saken.

Deretter kom den ene etter den andre representa­nten og ga uttrykk for sitt syn. Før politikern­e kunne stemme over saken sa imidlertid Arne Kristian Ekra (V) at partiet hans var nødt til å ha et gruppemøte med Høyre.

Etter et kort møte var de klare til å stemme over de to forslagene. Da ga et stort flertall på 26 representa­nter støtte til ordføreren­s forslag, mens Jarle Christians­en bare fikk ni stemmer for sitt forslag. Avstemming­en viste også at mens både Ap og FrP var delt i saken, stemte hele Venstre og Høyres gruppe for Glimsdals forslag. ➤

 ??  ?? NEI: Et overvelden­de flertall sa tirsdag kveld nei til å anmelde innkjøpssa­ken til politiet. De som står her stemmer for ordfører Kjetil Glimsdals forslag om at denne delen av innkjøpssa­ken nå avsluttes.
NEI: Et overvelden­de flertall sa tirsdag kveld nei til å anmelde innkjøpssa­ken til politiet. De som står her stemmer for ordfører Kjetil Glimsdals forslag om at denne delen av innkjøpssa­ken nå avsluttes.
 ??  ?? NEDSTEMT: Jarle Christians­en (t.h.) måtte tåle å bli kraftig nedstemt. Det var bare et lite mindretall som ville at innkjøpssa­ken skal bli etterforsk­et av politiet. Vi ser også ordfører Kjetil Glimsdal (t.v.) og varaordfør­er Per Svenningse­n.
NEDSTEMT: Jarle Christians­en (t.h.) måtte tåle å bli kraftig nedstemt. Det var bare et lite mindretall som ville at innkjøpssa­ken skal bli etterforsk­et av politiet. Vi ser også ordfører Kjetil Glimsdal (t.v.) og varaordfør­er Per Svenningse­n.
 ??  ?? LITE OPPMØTE: Kommunen hadde klargjort for storinnryk­k i kommunesty­resalen, men det var bare åtte som ville følge debatten live.
LITE OPPMØTE: Kommunen hadde klargjort for storinnryk­k i kommunesty­resalen, men det var bare åtte som ville følge debatten live.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway