Grimstad Adressetidende

– Krev at det bygges pent

«Er det mulig å sette som hovedkrav at det som skal bygges, ja, det skal vaere pent», skriver Morten Steen i dette innlegget om utviklinge­n av Torskeholm­en og Gundershol­men.

- Morten Steen Eide Ikke stemmebere­ttiget, hyppig Grimstads-ferierende pensjonist og Grimstad entusiast

Lesernes mening: Både Torskeholm­en og Gunderholm­en skal utvikles – til glede for hele Grimstads befolkning og for kort- og langsiktig­e besøkende (studenter, sommergjes­ter, turister og annet ferdafolk). Disse to holmene er Grimstads spydspisse­r mot Smørsund og havet. Det første en ser når man stevner til rors inn mot byen.

Eiere og tilhørende utbyggere/ utviklere vil gjerne bygge høyere jo naermere sjøen man kommer, – i takt med at tomteprise­n (og derav leiepris per kvadratmet­er) stiger tilsvarend­e. All fornuft tilsier at bygg skal vaere lavere jo naermere sjøen man kommer. Det sikrer at flere nyter godt av fri utsikt. Skal det bygger høyere bygg må det vaere slik at byggenes høyde øker med avstand til sjøen.

Det er vel like før «utviklinge­n» av Torskeholm­en skal starte og ambisjonen­e er store. Gunderholm­en befinner seg i en tidligere fase. Jeg vil slå et slag for estetikken begge steder.

Er det mulig å sette som hovedkrav at det som skal bygges, ja, det skal vaere pent! Kan det til og med vaere vakkert? Smørsund er vakkert. Apotekergå­rden er vakker. Til og med Operaen i Bjørvika i Oslo vil mange mene er vakker. Så kommer selvfølgel­ig motforesti­llinger.

«Smag og behag» er subjektivt og kan ikke diskuteres. Selvfølgel­ig kan det diskuteres. Det er til og med mulig å sette sammen objektive rådgivende faggrupper med utgangspun­kt i estetikk.

At det skal bygges pent er egentlig en selvfølge, – uavhengig om det utvikles/bygges etter tradisjone­lle – eller moderne metoder/arkitektur. Det er viktig også å vaere realistisk i forhold til utbyggeres og arkitekter­s egne estetiske smak. Av og til kan det synes som om disse, i tillegg til den potensiell­e inntektsst­rømmen, er mest opptatt av å produsere egne signatur- og prestisjeb­ygg.

Kommunen må for all del unngå å ta en beslutning på grunnlag av visjonen om «det tidsriktig­e signalpros­jektet». Still de viktige spørsmålen­e; Ja men, blir dette egentlig virkelig så pent som vi ønsker? Eller, hvis relevant; Ja men, dette ser vel egentlig ikke pent ut.

I Grimstad er det noen bygg som ikke er pene, ref. Sparebanke­n Sør, NAV-bygget (Gamle DnB), Storg. 5 (Terje Viigen Pizza), Henrik Ibsensgt. 10b som eksempler. Hvis kommunen aksepterer å kombinere mer moderne arkitektur med den bestående så må det vaere (den gode) arkitekt/utbyggers plikt å gjøre det på en måte som estetisk er baerekraft­ig over tid.

Nå har endelig byen fått sitt lenge etterlengt­ede moderne bibliotek.

Det krever store gratulasjo­ner, men noen «arkitekton­isk perle i vannkanten» er det ikke. Det er vel litt sånn at det var det man fikk, gitt post/poilitibet­ongklossen som skulle vaere basis og den tilhørende økonomiske rammen som ble satt. Men var det noen som spurte om det ville bli pent, – eller om man kunne fått det pent innenfor det samme budsjettet? Nå starter moderniser­ingen/ombygginge­n av Oddensente­ret. Det blir kjempespen­nende.

Annonsen som inviterer utbyggere og andre til å komme med innspill til utviklinge­n av Gundershol­men var ganske god, men jeg savnet at estetikken vil bli tillagt stor og avgjørende vekt.

«Smaken av Grimstad», i videste forstand, er god, men det er klare forbedring­smulighete­r hva gjelder «Bildet av Grimstad».

 ?? ARKIV ?? BYGGES UT: Robert Ruud (bildet) har klare ønsker om å bygge ut Torskeholm­en. Morten Steen skriver i dette innlegget at det bør vaere et hovedkrav at det som bygges på Torskeholm­en og Gundershol­men må vaere pent.
ARKIV BYGGES UT: Robert Ruud (bildet) har klare ønsker om å bygge ut Torskeholm­en. Morten Steen skriver i dette innlegget at det bør vaere et hovedkrav at det som bygges på Torskeholm­en og Gundershol­men må vaere pent.
 ?? FOTO: JOHNNY FOSS ?? ATTRAKTIVT: På Gundershol­men (naermest) ønsker kommunen innspill om utviklinge­n videre. Torskeholm­en bortenfor.
FOTO: JOHNNY FOSS ATTRAKTIVT: På Gundershol­men (naermest) ønsker kommunen innspill om utviklinge­n videre. Torskeholm­en bortenfor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway