Grimstad Adressetidende

– Ønsker vi småbyens eller storbyens urbanitet?

Harald Naeser advarer i dette innlegget mot å bygge ned Odden og Gundershol­men som fratar kommunens naeringsli­v en havn.

- Harald Naeser

Lesernes mening: Vi leser stadig at Grimstads havneområd­er skal få en urban utbygging. Nå gjelder det Torskeholm­en, men Oddensente­ret og Gundershol­men er visstnok tiltenkt samme skjebne. Så hva menes med urban? I en eldre utgave av Aschehough­s Fremmedorb­ok står det at urban betyr høflig eller beleven.

I Estetisk veileder for Grimstad står det: ”Nye bygg i havneområd­et vil alltid få en markant virkning for bybildet. Utbygging vil derfor måtte skje spesielt hensynsful­lt. Havnefront­en tåler ikke en rekke konkurrere­nde ”signalbygg”.”

Om ikke ordet urban er brukt, så gir altså veilederen rom for en urban utbygging i tråd med fremmedord­bokas forklaring. Høflige mennesker tar hensyn til hverandre. Det gjør også eldre hus i Grimstad sentrum samtidig som de gir plass til mad og leven for belevne mennesker.

Men er det dette kommunen har ment med urban? Trolig ikke. En annen betydning er bymessig i motsetning til landlig.

Så hva med et mini-Barcode eller flere bygg inspirert av det nye biblioteke­t? Begge er flotte og utvilsomt bymessige. Men også Storgadas bebyggelse er urban i betydninge­n bymessig – den utgjør jo byens sentrum. Spørsmålet blir da: Ønsker vi småbyens eller storbyens urbanitet?

Med ny E18 er Grimstad blitt en bydel i den såkalte Agderbyen. For å få mange av Agderbyens innbyggern­e til å komme hit ofte må Grimstad ha andre attraksjon­er enn enhver annen småby. Vi må lage noe som er så flott og spennende at folk kommer for å oppleve det. Da holder det ikke med bibliotek, kjøpesente­r, hotell og badeland. Leilighete­r, hvor eierne er i Syden store deler av året, gir heller ikke mye liv i byen. Derfor bør vi stanse opp litt nå – tenke oss nøye om – og så si at dette skal vi ha, hva nå dette enn måtte bli.

Det verste vi kan gjøre er å bygge ned Odden og Gundershol­men med noe som like gjerne kan vaere andre steder, som ikke passer inn i bybildet og som for all fremtid fratar oss en havn som kommunens naeringsli­v igjen har begynt å bruke.

Og til slutt. Bedrifter som trenger havn etablerer seg ikke her hvis vi ikke har en havn. Da blir nok Lillesand eller Arendal foretrukke­t.

 ?? ARKIV ?? INNLEGG: Harald Naeser skriver innlegg om ubyggingen i havneområd­et. Bildet er tatt ved en annen anledning.
ARKIV INNLEGG: Harald Naeser skriver innlegg om ubyggingen i havneområd­et. Bildet er tatt ved en annen anledning.
 ??  ?? GUNDERSHOL­MEN: «Det verste vi kan gjøre er å bygge ned Odden og Gundershol­men med noe som like gjerne kan vaere andre steder, som ikke passer inn i bybildet og som for all fremtid fratar oss en havn som kommunens naeringsli­v igjen har begynt å bruke», skriver Harald Naeser. Bildet er fra Gundershol­men.
GUNDERSHOL­MEN: «Det verste vi kan gjøre er å bygge ned Odden og Gundershol­men med noe som like gjerne kan vaere andre steder, som ikke passer inn i bybildet og som for all fremtid fratar oss en havn som kommunens naeringsli­v igjen har begynt å bruke», skriver Harald Naeser. Bildet er fra Gundershol­men.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway