Grimstad Adressetidende

Glitrende lokalt skiføre

I denne påska var det ikke nødvendig å kjøre langt for å finne godt skiføre og passende steder å sitte under sol fra blå himmel.

- Svein Per Hardeberg svein@gat.no

Som vanlig dro ikke alle til fjells i påska. Men de som ble hjemme hadde gode muligheter til å få litt bonus fra den lange og kalde vinteren.

For det manglet ikke på snø her i Grimstad. I Øvre Landvik har den bare sunket rundt 30 cm, og på andre påskedag var det fremdeles omkring 110 cm.

Det var flere dager med noe sol eller bare sol.

Isskorpa smeltet

Før påske så det dårlig ut med det lokale skiføret på grunn av det tykke islaget som la seg på toppen den 12. mars. Men så myknet isen opp av litt nysnø og litt mildvaer, og så ble det en god skare.

Når så påskesola godgjorde skaren ble det et utrolig godt skiføre, i alle fall i Øvre Landvik, der undertegne­de var ute noen ganger. Et par av dagene var det bedre gli enn på det sjeldne silkeføret. Myk skare med grove iskrystall­er og temperatur rundt null ga usedvanlig god fart, og likevel tålig feste på smørefrie ski.

Farlig is

Den oppkjørte skiløypa fra Stalleland til Øvre Knabevann og videre til Grunnvanne­t i Hørte skog har hatt noe påsketrafi­kk. Åsmund Knutson, som har ansvaret for løypelegge­ren til skigruppa i Imås, sier det på palmesønda­g var opp mot 15 biler som parkerte ved Stalleland. Andre dager kunne det gjerne vaere rundt fem.

Nå vil løypa over Knabevanne­t og videre innover ikke bli kjørt opp igjen.

– Vi tør ikke ta ansvaret for isen på vannene nå som det blir mildt, og smeltevann­et kommer til å øke på, sier Knutson.

Men han lover å kjøre løypa mellom Stalleland og Knabevanne­t, som er to km hver vei.

Mer snø

Mandag var det altså knall sol.

Tirsdag snødde det helt ut til kysten. Det kom seks cm i indre bygder, og brøytebile­n måtte ut igjen.

Onsdag var det så grått som det kan bli.

Vaermeldin­gen for torsdag er regn først på dagen.

Det kan bli litt sol fredag formiddag, men så blir det sammenheng­ende grått i ei uke, ifølge yr.

Men uansett blir det mulighet for å gå på ski en god stund til. Et godt tips kan vaere å ikke gå på islagte vann, og se opp for oser og bekkefar der man kan falle gjennom snølaget.

Lysløypa stengt

Lysløypa fra Dømmesmoen er stengt for i år.

– Det var en del trafikk i påska også, men nå er sesongen over, sier Anders Sten Madshaven som er oppsynsman­n på Dømmesmoen.

– Det har tint veldig i sørhelling­ene. Så der er områder med snø og områder som er bare. Men her er ikke til å gå på ski lenger, sier Madshaven.

Det er skigruppa i IL Imås som har holdt lysløypa i vinter.

 ??  ?? ØVRE KNABEVANN: Skiløypa over vannet er nå stengt på grunn av farlig is. Disse turistene gikk tur palmesønda­g, utenfor maskinløyp­a.
ØVRE KNABEVANN: Skiløypa over vannet er nå stengt på grunn av farlig is. Disse turistene gikk tur palmesønda­g, utenfor maskinløyp­a.
 ??  ?? VILLMARKA: Øvre Landvik har fint skiterreng her og der, men dype daler gjør det vanskelig om man ikke er godt kjent.
VILLMARKA: Øvre Landvik har fint skiterreng her og der, men dype daler gjør det vanskelig om man ikke er godt kjent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway