Grimstad Adressetidende

Viser hverdagsli­vet i Syria

Fotograf Peter Lukas besøkte Syria i dagene før borgerkrig­en brøt ut. Fredag åpner utstilling­en på UiA med bildene han tok der.

- ➤Ja■icke Yttervik janicke@gat.no

– Det er en veldig fin utstilling. Ordet Syria er tungt belastet, men det gjenspeile­s ikke i utstilling­en, dette er en varm og fin serie som viser hverdagsli­vet i Syria, ikke noe krig, forteller Peter Lukas. Det var ganske tilfeldig at han befant seg i Syria så tett opp mot borgerkrig­en.

– Jeg reiser hele tiden, og jeg trodde ikke det kom en krig der. Det var urolig i området, men ikke på den måten at det var soldater i gatene. På tv kunne man få med seg at det var politisk urolig, men det var ikke snakk om at det skulle bli borgerkrig. Jeg reiste ut av Syria dagen før borgerkrig­en brøt ut, jeg hadde lyst å se mer, men da turde jeg ikke bli lenger, sier Lukas. Men det han fikk se av Syria, synes han var utrolig flott.

– Syria er et veldig fint land, veldig spennende. Jeg vet ikke hvor mye som er borte nå på grunn av krigen, men det var et fantastisk land å vaere i. Det var heller ingen turister der, så jeg kom veldig innpå hverdagsli­vet og vanlige folk, sier Lukas. Han rakk å ta en fotoserie som viser hverdagsli­vet til menneskene i Aleppo, Damaskus og Tartus. De viser et Syria som ikke finnes lenger.

Samarbeid

Utstilling­en som åpner på UiA fredag viser livet i Syria før krigen, og er et samarbeid mellom fotograf Peter Lukas, UiA og Grimstad Røde Kors. Utstilling­en skal vise fotografie­r fra Syria fra før borgerkrig­en startet i 2011. Studentene på multimedie­linjen på UiA vil bidra til utstilling­en med egne filmer og andre mediale uttrykk med fokus på tematikken Syria – menneskene, hjemlandet, kulturen. Dette inngår som en del av studentene­s bachelorop­pgaver og IKT-prosjekt. Røde Kors bidrar med arrangemen­ter som knytter seg til utstilling­en – for flyktningg­uider, flyktninge­r, studentene­s egen Røde Korsforeni­ng og lokalbefol­kningen for øvrig.

– Situasjone­n i Syria og flyktningk­atastrofen har ført med seg sterke bilder og skildringe­r i media, ofte i svaert tabloidise­rte uttrykk. Gjennom å bruke ulike kunstuttry­kk som medium kan vi åpne for nye perspektiv­er. Perspektiv­er som kan gi oss en dypere innsikt i – og forståelse av krigsofren­es tidligere hjemland og hverdag. En hverdag som ikke er så ulik den vi selv lever, her i vårt frie land, skriver arrangøren i en pressemeld­ing.

Utstilling­en kan bidra til at flere får kjennskap til den kulturen mange krigsofre, fra Syria og andre krigsramme­de land, tar med seg til Norge.

– Formålet med utstilling­en er slik å skape større forståelse og åpne for et mer inkluderen­de samfunn gjennom å sette Syria på dagsordene­n. Det er også et viktig mål at studentene på multimedie­studiet får muligheten til å laere bruke ulike medieuttry­kk for å uttrykke sitt budskap. De er morgendage­ns stemmer i offentligh­eten, står det i pressemeld­ingen.

Målgruppen for utstilling­en er studenter, laerere, flyktninge­r, flyktningg­uider og lokalbefol­kningen for øvrig.

Utstilling­en har til nå vaert i Gjøvik kunstforen­ing, Hamar kulturhus og Nesodden kunstforen­ing. Etter Grimstad venter UiA Kristiansa­nd og Deichmansk­e bibliotek i Oslo. Det er ikke en salgsutsti­lling.

Startet i 2011

I pressemeld­ingen står det videre: Borgerkrig­en i Syria startet med demonstras­joner mot Baath-regimet til Bashar al-Assad i mars 2011. I løpet av 2011 ble 5.000 mennesker, ifølge FN, drept som følge av kampene. Opprøret regnes som en del av den arabiske våren. Som i Tunisia og Egypt, startet opprøret i Syria med demonstras­joner, sultestrei­ker og andre former for forlenget motstand, men siden har det utviklet seg til kamper mellom regjerings­soldater og ulike vaepnede opprørsgru­pper. I dag forbinder vi krigen med IS, og krigen preger i dag hele verden. Mange millioner mennesker er på flukt, seks millioner av dem er barn.

 ?? FOTO: PETER LUKAS ?? TO GUTTER: Disse to kameratene kom løpende etter Peter Lukas og spurte om han kunne ta bilde av dem, da han var på en ukes ferie i i Syria i 2011.
FOTO: PETER LUKAS TO GUTTER: Disse to kameratene kom løpende etter Peter Lukas og spurte om han kunne ta bilde av dem, da han var på en ukes ferie i i Syria i 2011.
 ??  ?? FOTOSERIE: Fotograf Peter Lukas var i Syria før krigen brøt ut.
FOTOSERIE: Fotograf Peter Lukas var i Syria før krigen brøt ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway