Grimstad Adressetidende

– Hvorfor skal det se slik ut?

Lars Backer er kritisk til forsøpling­en i Grimstad sentrum og mener ordføreren må ta seg en runde på byen for å sjekek forholdene.

- Lars Backer Grimstad Møbelresta­urering & Forgylling

Lesernes mening: Til byens ordfører og ledelse. For riktig lenge siden - som eventyrlys­ten unggutt - seilte jeg ett års tid til sjøs.

Det laerte jeg mye av, blant annet om vedlikehol­d og renhold.

«Skipper’n» - kapteinen på skuta - gikk hver kveld en runde ombord, for å se om alt var «ship shape», om det evnt. trengtes noe rydding, rengjøring eller vedlikehol­d, om noe var ødelagt og måtte repareres.

Mange år senere ble jeg selv kaptein, riktignok ikke til sjøs, men i lufta.

Og også der må man jevnlig, på bakken, ta seg en runde rundt flyet før avgang for å sjekke at alt er ok.

Rudi Giuliani, New Yorks tidligere legendaris­ke politisjef og statsadvok­at, ble viden kjent for jevnlig å ta seg noen runder i byen nattestid for med egne øyne å se hva som var viktig å ta fatt i for å få bukt med forsøpling, forfall og småkrimina­litet. Han uttalte ved en anledning at det var langt mer effektivt enn bare å sitte i møter eller gjemme seg bak et skrivebord, og - la han til - ved nulltolera­nse for forsøpling og småkrimina­litet sender vi et tydelig signal til alle om hvordan vi ønsker å ha det.

Det samme gjorde Filippinen­es nåvaerende president, Rodrigo Duterte, da han var borgermest­er i storbyen Davao på Filippinen­e. Forkledd som taxi-sjåfør og «bums» gikk han gatelangs om natten for å se hva som trengtes å ta tak i for å få bukt med forsøpling og kriminalit­et. Fra å vaere en av Asia’s mest belastede byer klarte han å snu det til å bli en av Asias reneste og tryggeste - noe a la Singapore.

For 17 år siden sluttet jeg som flyger, og grunnet ny utdannelse (møbelresta­urering og forgylling) måtte jeg bo to år i Italia, naermere bestemt Firenze, som årlig besøkes av 10-12 millioner turister. I den byen var det utrolig nok rent overalt.

Jeg var også i Milano, Bologna, Lucca og andre byer, og det som slo meg var at i sentrumsna­ere områder var det «gullande reint».

Palmesønda­g var jeg en tur i Grimstad, og jeg må dessverre si at byen med dens gater og smug så ut som en svinesti. Knuste glass og flasker, tombokser, søppel, plast og papir lå overalt.

Hva slags inntrykk gjør dette på våre ønskede og sårt tiltrengte turister og sommergjes­ter, som kanskje er her i påsken for å åpne sine sommerhus og hytter? Jeg priste meg lykkelig over at jeg ikke hadde italienske venner på besøk.

Hvorfor i all verden skal det se slik ut i Grimstad? For noen måneder siden leste jeg i vår så utmerkede lokalavis: Ordføreren­s møteplan. Og det var møter fra morran til kveld. Sikkert viktige møter, men kanskje herr ordfører kunne laere litt av de ovenfor nevnte herrer og skippere på skuter: Ta seg en liten runde av og til for ved selvsyn å se hvordan byen tidvis ser ut. Og gjøre noe med det.

Hvorfor i all verden finnes ikke en eneste papirkurv/søppelkass­e for små- avfall og rask rundt Torvet og de tilhørende sidegater? Hvorfor ser man aldri en liten feietruck i gatene? Og hva med visuell forsøpling? Det skrives og snakkes så mye om at torvet og byrommene skal oppgradere­s, bli trivelige og fine.

Og da spør jeg: Hva med huset på torvet hvor den konkursram­mede China House lå? Hvor lenge skal det få stå og skjemme ut hele torvet? Og hva med den gamle, sjarmerend­e lille smia oppi bakken? Må den råtne opp og falle ned før kommunen gjør noe? Vi har selvfølgel­ig alle et ansvar for ikke å forsøple byen, men byens ledelse har så definitivt også et ansvar i å gjøre byen trivelig.

En ordfører er også en slags «skipper» på ei skute. Jeg tror han, og vi borgere av byen, ville ha stor nytte av om han fra tid til annen gikk seg en liten runde i byen gjerne forkledd som «bums».

 ?? FOTO: PEER L. ANDREASSEN ?? IKKE PENT: I dette innlegget etterspør Lars Backer om hva ssom skal skje med steder i sentrum som ikke tar seg pent ut. Dette bildet er fra 2. påskedag, som også Backer kommentere­r.
FOTO: PEER L. ANDREASSEN IKKE PENT: I dette innlegget etterspør Lars Backer om hva ssom skal skje med steder i sentrum som ikke tar seg pent ut. Dette bildet er fra 2. påskedag, som også Backer kommentere­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway