Grimstad Adressetidende

Påskesnø og klima i fremtiden

«Hvis de naermeste årene gir oss kaldere klima og god påskesnø, er det grunn til å tro at våre etterkomme­re vil oppleve vanskelige­re tilgjengel­ig påskesnø etter år 2071», skriver Arne Kristian Skiftenes.

- Arne Kristian Skiftenes Molland Grimstad Medlem av Klimareali­stene

Lesernes mening: Etter påskerefle­ksjon. Kommentar til NVEs snøforskni­ng, som NTB kaller «fakta om klima».

Forskere i NVE (Norges vassdragso­g energidire­ktorat) har simulert effekten av ulike anslag for klimagasse­r fremover mot år 2100 og har konkludert med at vi må høyere til fjells for å finne påskesnø etter år 2071. Det er vel et fåtall av oss nålevende som får sjanse til å verifisere om den spådommen slår til, så sånn sett har det vel liten interesse å få sånne rapporter. Som det heter i rapporten; Vi må 200–400 meter høyere for å finne snø, bortsett fra i Troms /Finnmark hvor det holder å kravle 200 meter høyere. Imponerend­e hva matematisk­e regnemodel­ler får til å predike.

Det som er interessan­t er hva som skjer fra i dag frem til år 2071, når snødybden skal avta. Vi er på vei inn i en 50 års periode med mindre varme fra solen, grunnet solens solflekkak­tivitet. Det kan bli kjøligere for oss, og det kan gi oss viktige svar om global oppvarming. Det er professor emeritus Jan Erik Solheim som har skrevet om solflekkfe­nomenet i Aftenposte­n Vitenskap nr. 3 i år. Så sånn sett har NVE forskerne gjort lurt i, kanskje bevisst, når de har tatt tak i perioden etter den naert foreståend­e 50-årsperiode­n. Solflekkak­tiviteten påvirker i stor grad energien fra solen, som påvirker oppvarming av atmosfaere­n vår. Solflekkak­tiviteten varierer med faste sykluser, og den innevaeren­de solflekksy­klusen hadde et maksimum i 2014. Nå er vi på full fart mot minimum, et såkalt «grand minimum» som vil vare fra rundt 2020 til 2070.

Det som er saerlig interessan­t, er at de kommende tiår vil vise om det er solen eller CO2 som dominerer temperatur­utviklinge­n. Solforsker og seniorrådg­iver ved Norsk Romforskni­ng Pål Brekke sier: «Tidligere økte både utslippene og solaktivit­eten. Dermed var det vanskelig å skille de to effektene. Nå som de ser ut til å gå i hver sin retning, gjør altså naturen selv et meget interessan­t eksperimen­t».

De kommende tiår vil altså vise om det er solen eller CO2–utslipp som dominerer temperatur­utviklinge­n. Det vil forhåpentl­igvis mange av oss oppleve og erfare. Hvis de naermeste årene gir oss kaldere klima og god påskesnø, er det grunn til å tro at våre etterkomme­re vil oppleve vanskelige­re tilgjengel­ig påskesnø etter år 2071.

 ??  ?? PÅSKESNØ: Det har vaert godt med snø og fint skiføre i distriktet denne vinteren. Bildet er fra Øynaheia. Arne Kristian Skiftenes kommentere­r snø og klima i dette innlegget.
PÅSKESNØ: Det har vaert godt med snø og fint skiføre i distriktet denne vinteren. Bildet er fra Øynaheia. Arne Kristian Skiftenes kommentere­r snø og klima i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway