Grimstad Adressetidende

Valsesteg og elghufs

Frisklivss­entralens utetime «Nordic training» er populaer, og gjør godt for både kropp og sjel. Les videre og bli med på en time ute i det fri.

-

Fuglene kvitrer. Solen skinner. Det er vår i luften. Det er tirsdag og det er klart for Frisklivss­entralens utetime, «Nordic training». Tre kvarter med kondisjon og styrketren­ing ute i det fri.

En gjeng mennesker står samlet på utsiden av Låven. Det er god stemning i gruppen. Gåstaver tildeles og tilpasses høyde. Strikk med håndtak deles ut – rosa til de som synes det er nok, grå til de som vil ha litt mer motstand i styrketren­ingen, og svarte strikk til de som vil ta i enda litt mer.

Stavene svinges fram og tilbake kombinert med lette knebøy. Først parallelle staver, deretter diagonale. Sving og svikt, kalles det. Man naermest kjenner at de stive leddene «mykner» litt. Deretter «padling», med startposis­jon med stavene over hodet. Det kjennes godt å bevege seg slik.

Hufsing

Vi bytter til ny teknikk for å få opp pust og puls. Elghufs, kalles det, og er visst en av Johaugs favoritter. Ligge lavt i terrenget, bykse fram, strekke ut bakerste bein. Som å løpe med staver og bøyde bein. Frem og tilbake. Man kjenner at dette har kroppen godt av.

Vi roer ned litt igjen. Valsestege­t ser alle ut til å like. Da går man med parallelle staver, fram og tilbake. Siste teknikk i denne bolken introduser­es: Hoppsasa, eller jentehopp. To hink på hvert bein. Pust og puls stiger, man kjenner at man lever.

Etterpå kjører gjengen styrketren­ing. Utfall opp bakken, lange skritt, bøyde kne mot bakken og opp igjen. Ti ganger. Bruker staver om nødvendig. Deretter knebøy. Denne kjennes godt i beina, saerlig hvis det er en stund siden sist. Etter tre serier med dette, finner alle hver sin trestamme, og starter med styrketren­ing av øvre del av rygg. Trekker albuer bakover mens fysioterap­euten teller. Fokuset flyttes til midtre del av rygg, lave albuer. Deretter snur alle seg med ryggen mot treet og trener bryst, som en stående armheving. En av deltakerne påminner instruktør­en om triceps-trening, så blir det det og. Albuene peker oppover, inntil ørene, starter med 90 graders bøy, og strekker ut armene med strikkhånd­takene i hånden.

Hest og kjerre

«Hest og kjerre» sier gruppelede­ren, og gruppen vet hva som venter dem. To og to finner hverandre, en stiller seg foran og får et strikk rundt seg som festes på hoftene, en annen går bak og holder i «tømmene». Det gjelder å komme seg fortest mulig opp bakken med en på slep. Man tar godt i, vil opp til toppen fortest mulig. Pust i bakken. Smil, latter og svette. Man bytter, nå er det den andre til å vaere hest. Kondisjons­trening får en annen dimensjon, det er faktisk litt gøy. Man skimter en gjeng med andpustne, slitne og glade folk på toppen av bakken.

Uttøying

De tre kvarterene timen varer, er nesten gått. Man setter stavene foran seg på skrå, og «henger» overkroppe­n over. Stavene svinges, flankene strekkes. Til slutt skal stavene over hodet, bredt grep, tøyer godt.

Lungene fylles med en god porsjon deilig vårluft. Svette, glade mennesker, som nettopp har fått en god dose påfyll, ønsker hverandre en fortsatt god dag videre når strikk og staver innleveres og alle går hver til sitt.

 ??  ?? GLEDE: Treningsfo­rmen Nordic training kan vaere tung, men lystbetont, og moro er det og.
GLEDE: Treningsfo­rmen Nordic training kan vaere tung, men lystbetont, og moro er det og.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway