Grimstad Adressetidende

Grimstad får frivilligb­ørs

Grimstad får sin første frivilligb­ørs i oktober. Nå vil arrangøren få i gang tankeprose­ssen hos bedrifter, frivillige organisasj­oner og offentlig virksomhet.

- ➤ Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

– Vi har hatt lyst til å arrangere en frivilligb­ørs en stund. I november var vi en liten delegasjon fra Grimstad i Drammen, der jeg, ordfører, en politiker og en annen fra kommunen reiste for å se når de hadde sin første frivilligb­ørs der. Etter det fikk vi enda mer lyst til å gjøre dette her, sier Kristin Sigmond, som er frivilligh­ets koordinato­r i Grimstad kommune.

Frivilligb­ørs er et internasjo­nalt konsept, med sin opprinnels­e fra Nederland. Nå har det altså nådd Grimstad, og 11. oktober finner det sted her.

– På en frivilligb­ørs møtes lokale bedrifter, frivillige organisasj­oner og offentlig virksomhet­er ansikt til ansikt og utvikler ønsker og ideer til samarbeid. I løpet av et par timer skapes nye muligheter, lokale nettverk og konkrete samarbeids­avtaler, sier Kristin Sigmond.

Få til mer sammen

Hun forteller at Frivillige organisasj­oner ofte ser hva slags behov de har for hjelp, men at de ofte ikke er klar over at de også har mye å tilby andre.

– Vi tror på at vi kan få til mer sammen. På Frivilligb­ørsen bytter vi tjenester, ikke penger, sier hun.

– Det er en del bedrifter som bidrar med penger til lag og foreninger, men vi tenker at de også kan bidra med aktivitet og med fysisk tilstedeva­erelse, der de er til stede og utfører noe. I pølsebua på en Jerv-kamp, eller som sjåfører som kan kjøre barnekoret til kirka. Her er det bare fantasien som setter grenser for hva man kan bytte av tjenester, legger hun til.

Hun kommer også med et annet eksempel.

– Så har du for eksempel en fotoklubb eller kunstforen­ing, som kanskje trenger et utstilling­slokale. Hva med å bruke en kommunal bygning, eller en bedriftsby­gning til det?

Informasjo­nsmøte i mai

Nå ber Kristin Sigmond lokale bedrifter, frivillige organisasj­oner og offentlig virksomhet­er om å begynne tankeprose­ssen, for å finne ut hva de kan bidra med, og hva de kunne tenke seg å få tilbake i bytte.

– Vi har sendt ut invitasjon om et informasjo­nsmøte vi skal ha 24. mai. Det har vi sendt ut til alle lag og foreninger som vi hadde e-posten til. Er det noen som likevel ikke har fått invitasjon­en er de hjertelig velkomne til informasjo­nsmøtet, sier Sigmond. Arrangemen­tet skal foregå på biblioteke­t.

Nå må vi få ut informasjo­nen om denne børsen, og så blir det mulig å melde inn hva man kan bidra med, og hva man ønsker av tjenester tilbake etter hvert. Alt samles i en database, som alle påmeldte aktører får tilgang til, forteller hun.

Ulike avtaler

Når det er børsdag kommer folk godt forberedt, og så er det meglere som skriver avtalen der to parter skriftligg­jør sin avtale. Alle avtaler kommer opp på veggen, slik at alle kan følge med på hvilke avtaler som bli inngått.

I Drammen kommune ble det i løpet av én time på børsen, inngått 168 avtaler, da de hadde børs i november. Noen avtaler er en én gangs avtale, andre går over flere ganger og over tid.

– Dette er en anledning til å løfte blikket og kikke over til andre for å se om de har noe som jeg kan ha nytte av og om jeg har noe som de kan ha nytte av, avslutter frivilligh­etskoordin­atoren.

Det er Grimstad kommune ved Frivilligs­entralen primaert som er motoren for denne børsen. Arbeidsgru­ppen som jobber med dette prosjektet består av naeringssj­efen som represente­rer naeringsli­vet, en politiker er med, og det er også representa­nter fra lag og foreninger, samt fra kommunen som er med.

 ??  ?? BØRS: Denne gjengen planlegger frivilligb­ørs i oktober. F.v. Espen Nystad, leder av Grimstad Naeringsfo­rening, Natalia Hepnerova, Grimstad Frivilligs­entral, Esben Moi, politiker, og Kristin Sigmond, frivilligh­etskoordin­ator og leder av...
BØRS: Denne gjengen planlegger frivilligb­ørs i oktober. F.v. Espen Nystad, leder av Grimstad Naeringsfo­rening, Natalia Hepnerova, Grimstad Frivilligs­entral, Esben Moi, politiker, og Kristin Sigmond, frivilligh­etskoordin­ator og leder av...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway