Grimstad Adressetidende

Vil bli inspirert av Biodden

Venstre-politikere vil heller la seg inspirere av Biodden enn av Tjuvholmen i Oslo når Torskeholm­en skal bygges ut.

-

Lesernes mening: I torsdagens avis har Trond Audun Berg en kommentar hvor han tar for seg flere eksempler på det han ser som bekymrings­fullt med utviklinge­n i Grimstad. Vi opplever at han spissformu­lerer sitt budskap, men som kjent står enkelte saker best på spissen.

Vi i Venstre ønsker å vaere gode på dette feltet. Derfor tar vi kritikken på alvor. Vi erkjenner at

vi kan bli bedre. Vaere mer oppmerksom på de små skrittene som taes, som forringer byen vår. La oss likevel begynne med å ta et par ting vi ikke er enige i.

Vi tror det er veldig bra for byen at det etableres ny barnehage tett på sentrum. Det skaper liv og aktivitet. Når det gjelder Byhaven, er vi overbevist om at det blir bra. La oss huske hvordan det aktuelle området har sett ut frem til nå. Det har vaert en asfaltørke­n uten noen kvaliteter.

Nå får vi kultur og byhave for alle på byens fineste tomt. Vi vil også korrigere inntrykket av at det er snakk om å fjerne båtene foran Byhaven. Det er kun et fåtall plasser som forsvinner.

Venstre påpekte i debatten om båtplasser at historien handler om menneskene som har brukt sjøen til naering og rekreasjon, mer enn at vi har sittet og sett på den.

Vi er helt enige i at vi må bli flinkere til å ta vare på og skape grønne områder i byen. Både fordi det skaper økt trivsel, fordi det er en del av vår historie og fordi det er viktig for naturmangf­oldet.

Derfor er det for eksempel svaert beklagelig at flertallet i kommunesty­ret tok så lett på å felle eiketraern­e ved Fuhr park. Med

et enkelt vedtak fjernet en historie, og naturmangf­old, stikk i strid med faglige vurderinge­r og råd.

Samtidig med at vi skriver dette innlegget får vi høre at rododendro­nene ved Sole trolig også står for fall. Slik vi forstår det er det busker som er 150 år gamle. Blir de fjernet er det tragisk. Det understrek­er også at å ta vare på planter og grønt er et ansvar både for private og kommunen. Venstre vil lansere ideen om å utvikle en plan for naturmangf­old, slik enkelte kommuner, for eksempel Haugesund, har gjort. Der kan en beskrive viktige naturtyper både i byen og kommunen forøvrig, og bevisstgjø­re på hvordan vi skal ta vare på disse.

Grøntområd­er er viktig for byen, men byen handler også om å ta vare på plasser og bygninger, og å sørge for at utvikling og nybygg skjer med respekt for historien. Til det har vi to viktige dokumenter i Grimstad.

Det ene er stedsanaly­sen, som også beskriver grøntstruk­tur og bevaring av traer. Det andre er estetisk veileder. Dessverre ser vi at utbyggere, administra­sjon og mange politikere altfor ofte har et slapt forhold til disse sentrale dokumenten­e.

Nå sist i forhold til Bådsentere­ts utbygging på Odden, hvor vi

ønsket å få inn formulerin­g om at kravene i Estetisk veileder skulle hensyntas, men ble nedstemt i kommunesty­ret.

Dette på tross av at planen for Odden-området slår fast at en skal bygge på føringene i Estetisk veileder.

Venstre har også lansert ideen om å utarbeide en veileder for huseiere i sentrum. Denne kan gi råd blant annet med hensyn til utforming, materialva­lg, fargevalg. Foreløpig har ingen andre partier kommentert dette, men vi vil fremme forslag om finansieri­ng av dette i forbindels­e med behandling av regnskapet for 2017, så får vi se hva de andre partiene gjør.

Som kjent har vi også foreslått et fond for byutviklin­g på 20 millioner. Også dette har de andre partiene forholdt seg tause til.

Men vi frykter at det ikke er et flertall for en slik satsing, siden flertallsp­artiene stemte ned Venstre og Høyres forslag om å sette av penger allerede i år for utvikling av torvet. Det ble med fine ord om at Torvet er viktig, og det må skje noe der, bare ikke akkurat nå. Vi frykter at det samme vil skje med fond for byutviklin­g.

Til slutt Torskeholm­en. Som med Byhaven, er det flott at noe skjer der. Utviklinge­n skal skje i full

åpenhet, og selv om en utbygger lanserer tanker om at Torskeholm­en skal bli Tjuvholmen, så er det opp til innbyggere og politikere om det blir slik. Selv vil vi vel mene at det kan vaere bedre å se rett over bukta mot Biodden, når en skal hente inspirasjo­n.

Ethvert innlegg trenger en konklusjon. Den henter vi like godt fra Berg sitt innlegg:

«Vi vil nødvendigv­is ikke ha alt som i dag, men utvikling og vekst som skal skape et godt lokalsamfu­nn, bør også bety å ta med seg det beste, det menneskeli­ge, trygge og gjenkjenne­lige, i det man forlater».

Det oppsummere­r for oss hva vi ønsker å få til i byen vår. Men vi vil samtidig oppfordre til å tenke nye og gjerne dristige tanker. De fleste av dem vil forbli bare ideer, men kanskje noen av dem vil vaere spiren til en positiv utvikling til beste for byen, handelen og menneskene. Arnt Gunnar Tønnessen og Arne Kristian Ekra Kommunesty­ret Siri Asdal Medlem av Teknisk Utvalg Anne Mo Grimdalen Leder i Grimstad Venstre

 ??  ?? INNLEGG: «Grøntområd­er er viktig for byen, men byen handler også om å ta vare på plasser og bygninger, og å sørge for at utvikling og nybygg skjer med respekt for historien», skriver flere sentrale Venstre-politikere i dette innlegget. På bildet ser vi...
INNLEGG: «Grøntområd­er er viktig for byen, men byen handler også om å ta vare på plasser og bygninger, og å sørge for at utvikling og nybygg skjer med respekt for historien», skriver flere sentrale Venstre-politikere i dette innlegget. På bildet ser vi...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway