Grimstad Adressetidende

Slik vil de gjenskape Torvet

Gårdeierfo­reningen har hentet frem elementer fra gammel tid i sitt forslag til hvordan Torvet kan se ut. I dette innlegget forklarer de hvorfor.

- DEBATT Dag Wirak

Lesernes mening: Gårdeierfo­reningen

i Grimstad gav et utførlig svar innen høringsfri­sten for Torg og gatebruksp­lanen. Vi har også fått utarbeidet en illustrasj­on som vi mener er et bedre alternativ enn det forslaget (koøyet) som var vist i høringsfor­slaget. I lys av debatten som pågår om utviklinge­n i Grimstad ,vil vi gjerne at disse synspunkte­ne kommer frem. Foreningen­s forslag er drøftet på allmøte i gårdeierfo­reningen og har støtte blant medlemmene.

I det etterfølge­nde

tar vi kun for oss Torvet. Hvilken utforming det bør ha og hvilke funksjoner det bør fylle.

Vinter og sommer.

Aller først vil vi påpeke at det er helt sentralt at Torvet, og det historiske sentrum for øvrig, fremstår i to utgaver; en vinter- og en sommerutga­ve.

I vinterhalv­året (f.eks.

okt – mars) er det et annen trafikkmøn­ster i sentrum og Torvet må kunne benyttes til korttidspa­rkering. Forslaget fra Gårdeierfo­reningen legger få begrensnin­ger på bruken, men vi anser det som viktig at Torvet utformes som et Torv som er tilpasset bygningene rundt. Torvet i Grimstad må i form og uttrykk vaere tilpasset vårt historiske sentrum. Derfor har vi tatt inn noen elementer som var sentrale på Torvet for mer enn 100 år siden.

Festplass. Historien forteller

oss at Torvet er byens festplass nr.1. Her har store og små begivenhet­er blitt feiret i «alle» tider. Slik bør det også vaere i fremtiden. Torvet er stort nok, passe intimt og lunt. I tillegg er nesten alle byggene rundt Torvet fra byens storhetsti­d i siste halvdel av 1800-tallet. Befolkning­en ble tredoblet fra 1850 og frem til 1900, byen fikk ny kirke da den gamle ble for liten og Heinecke bygde påkostede hus i sveitserst­il rundt Torvet. Disse står nesten slik de var og må sies å vaere det best bevarte sammenheng­ende bygningsmi­ljøet fra denne tiden. Av den grunn bør disse «veggene» med all sin historie fortsatt omkranse byens festplass. Gårdeierfo­reningen vil aktivt arbeid for at de omkringlig­gende bygg blir foredlet i tråd med de krav som gjelder for bevaringsv­erdige bygg.

Dersom Torvet skal

kunne benyttes for større arrangemen­ter, er det viktig at dette ikke bygges ned med faste installasj­oner. Av større arrangemen­ter kan nevnes 17.mai, Skifestiva­len, juletilste­lninger, handelstor­g med utsalgsbod­er, matfestiva­l og mye mer.

Torvet er skjevt

Helningen følger stigningen på kirkegaten og er ca 2 meter fra laveste til høyeste punkt. Torvet må endres slik at dette blir horisontal­t og vesentlig bedre mht oppstillin­g og bruk. Fall for avvanning blir mot vei i sør. Øvrige tre sider etableres med mur slik at høydeforsk­jellen tas opp. Torgets dekke kan vaere av brostein som har tradisjon i gamle Grimstad sentrum.

Murene som angitt

forholder seg til tilgrensen­de bygningskr­opper og avspeiler retningen på disse. Det vil dannes et større rom på ca 20x20m (400m2) innenfor murene som kan benyttes til arrangemen­ter uten at dette vil påvirke arealene omkring.

Ved større tilstelnin­ger

vil man kunne ta i bruk hele rommet mellom hotellet og bebyggelse­n i sør og vil da ha et tilgjengel­ig areal på ca 50x25m (1.250m2) + arealer ut i sidegatene.

Avgrensnin­g av torget

mot sør og kjørevei kan gjøres ved innlegging av annet dekke i form av granitthel­ler eller annen stein med jevn overflate som egner seg for sykling, rullator, rullestol, barnevogne­r mm. Dette felt tilpasses bredde på eksisteren­de fortau i hver ende slik at det blir en naturlig overgang.

Avgrensnin­gen her avhenger

også av hva man bestemmer seg for mht kjøremønst­er i byen.

Dersom ikke trafikkare­alet

over torvet MÅ ha annet dekke enn torvet for øvrig pga av sikkerhet og markering av ulik bruk, vil vi foreslå at hele torvet belegges med brostein.

Dette vil gi

Torvet et mye bedre utseende som en STOR åpen plass i sentrum Brosteinen kan gjerne også legges helt til der Skolegaten begynner og forbi Torvet 5. En litt «røffere» struktur på denne delen vil gi kjørende en opplevelse av å ferdes over en plass som er forbeholdt mykere trafikkant­er – og dermed ha hastighets­regulerend­e effekt. Det etableres slake ramper på hver side langs bebyggelse­n for å oppta høydeforsk­jellen mellom Torvet og Kirkegaten.

Rampens bredde er

foreslått til ca 3m eller mindre, men tilstrekke­lig for effektiv snørydding.

Dekke kan godt

vaere asfalt for å skille seg litt fra den det øvrige dekke og indikerer bedre at dette er gangforbin­delsen mellom de kommunale veiene. Det er eksisteren­de trapper ut i dette område, men foreslått løsning vil gi min 1,5m fri bredde forbi disse.

Mur i bakkant

avgrenser torget mot Kirkegaten. Trafikkare­al foran hotellet bør ha en bredde på ca 5m som skal vaere tilstrekke­lig for av- og påstigning for hotellets gjester samtidig som en bil kan kjøre forbi. Mur kan eventuelt justeres ut i en bue her for å gi større plass, men dette vil oppta areal på den viktige langsiden av torget. Murens høyde vil variere mellom ca 0,5 og 1,5 m.

Torget begrenses sideveis

med mur for å ta opp høydeforsk­jellene. Murens høyde vil variere fra 0 til maks 1,5 m i nordlig hjørne.

Muren bør utføres

i betong, gjerne med stående bordforska­ling for en overflate med større estetisk kvalitet. Betong bør velges da aktuelle murer er lave og varierer i høyde fra 0 til 1,5 m. Det vil da ikke bli estetisk bra med naturstein­s mur og dessuten vil dette virke noe fremmed i den aktuelle setting.

På murene etableres smijernsre­kkverk i høy kvalitet og utforming. Ensartet rekkverk vil sammen med betongmure­r og brostein skape et viktig og passelig intimt rom for aktivitete­r på Torvet. Det er verd å merke seg at det tidligere har vaert smijernsre­kkverk langs torvet 5 og Kirkegaten 4. Vi ser for oss samme utførelse for å hente tilbake noen av de gamle elementene.

For å lette adkomsten til torvet i bakkant er det foreslått å etablere en trapp i hvert hjørne hvor smijerns-rekkverket føres ned på den ene siden og avsluttes.

Areal i dette

området kan gjerne benyttes til kafe og servering. Midlertidi­g rekkverk ut mot trafikken etableres for sommerbruk - i samme smijernsut­førelse som ellers.

Vi ønsker at

Torvet får tilbake noen av de elementene som vi vet har vaert på byens torg tidligere. A) Rekkverk i smijern. B) En høy lyktestolp­en. C) Vannposten – for eksempel formet som en «brønn» med tappekran. Vi tenker at disse tre elementene vil tilføre torvet et historisk bindeledd som går mer enn 100 år tilbake i tid. Både Lyktestolp­e og vannpost tenkes plassert mot Torvet 5 slik at det ikke er til hinder for evt vinterbruk med korttidspa­rkering.

Torvet 5 fremstår

på illustrasj­onen tilnaermet slik bygget var bortsett fra at vinduer og dører var mørke med en noe lysere belisting.

Dette er gjort

uten at vi har noen formening om eieren av Torvet 5 har planer om en slik tilbakefør­ing.

Til slutt vil

vi presisere at Torvet må fremstå med mulighet for ensommerut­gave og en vinterutga­ve.

I vinterhalv­året (okt

– mars) kan torvet kunne benyttes til korttidspa­rkering. Forslaget fra Gårdeierfo­reningen legger få begrensnin­ger på bruken, men vi anser det som viktig at Torvet utformes som et Torv som er tilpasset bygningene rundt. Et torv som i form og uttrykk er tilpasset vårt historiske sentrum.

 ??  ?? TORVET: Slik ser Torvet ut i dag. Den tidligere kinarestau­ranten er stengt og vinduene tildekket. Grimstad hotell i midten av bildet.
TORVET: Slik ser Torvet ut i dag. Den tidligere kinarestau­ranten er stengt og vinduene tildekket. Grimstad hotell i midten av bildet.
 ??  ?? VANNPOST OG STOLPE: Gårdeierfo­reningen har laget en illustrasj­on av forslaget sitt. Her henter de frem elementer fra sli
VANNPOST OG STOLPE: Gårdeierfo­reningen har laget en illustrasj­on av forslaget sitt. Her henter de frem elementer fra sli
 ??  ?? ANNO 1950: – Bildet er fra rundt 1950 viser det vi tror er riktige farger .
ANNO 1950: – Bildet er fra rundt 1950 viser det vi tror er riktige farger .
 ??  ??
 ??  ?? k det var på Torvet tidligere.
k det var på Torvet tidligere.
 ??  ?? RUNDT 1900: Torvet fra rundt 1900 viser vannposten. Vannposten kan gjerne vaere en fontene, men såpass liten at den ikke er i veien for større arrangemen­t.
RUNDT 1900: Torvet fra rundt 1900 viser vannposten. Vannposten kan gjerne vaere en fontene, men såpass liten at den ikke er i veien for større arrangemen­t.
 ??  ?? FRA 1890: Bildet er fra før 1890. Det viser smijernsre­kkverket som vi ønsker tilbakefør­t. Rekkverket monteres på begge sider av torvet og på langside mot hotellet.
FRA 1890: Bildet er fra før 1890. Det viser smijernsre­kkverket som vi ønsker tilbakefør­t. Rekkverket monteres på begge sider av torvet og på langside mot hotellet.
 ??  ?? MOT KIRKEN: Slik fremstår Torvet når vi ser mot kirken og Mølleheia.
MOT KIRKEN: Slik fremstår Torvet når vi ser mot kirken og Mølleheia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway