Grimstad Adressetidende

Kan få samboergar­anti

Finn Martin Furholt (Frp) var slett ikke fornøyd med ordfører Kjetil Glimsdals (KrF) behandling av spørsmålet hans om samboergar­anti. Furholt synes ordføreren var arrogant. I dag vedtas mest sannsynlig saken på Stortinget.

- ➤ Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Finn Martin Furholt (Frp) skulle opprinneli­g fremme forslaget om retten til samboergar­anti for eldre på sykehjem under kommunesty­remøtet 23. februar i år. Saken ble imidlertid utsatt da kommunesty­ret hadde så mange andre saker å behandle den kvelden at de ikke fikk tid til å svare på noen interpella­sjoner.

I det siste kommunesty­remøte fikk omsider Furholt entre talerstole­n. Han snakket da om hvor viktig han mener det er at eldre samboere og ektepar skal ha rett til å kunne bo sammen på sykehjem hvis de ønsker det.

Likevel fikk han ikke den responsen han hadde sett for seg eller ønsket av ordføreren.

Ordføreren viste nemlig til at denne saken hadde vaert behandlet for kort tid siden og at han derfor ikke så noen grunn til å ta den opp igjen nå. Han oppfordret i stedet Furholt til å bringe saken inn for helse og omsorgsutv­alget.

Arrogant av ordføreren

– Dette synes jeg var et arrogant svar av ordføreren. Man skulle da tro at en ordfører vet at en interpella­sjon er et forslag som det skal debattere og voteres over, dersom det inneholder vedtakspun­kter. Det at ordføreren blankt avviste forslaget, er rimelig spesielt, sier Furholt.

– Ordføreren begrunnet en avvisning ved at Grimstad kommune allerede har innført samboergar­anti, men det er tull, sier Furholt videre.

– I Frps forslag skal alle ha rett til å bo sammen dersom de ønsker det, og uten forutsetni­nger om at den andre parten har pleiebehov. I dagens forskrift i Grimstad kommune står det derimot at samboerska­p på sykehjem kan vurderes, og ved en forutsetni­ng om at den andre parten har et pleiebehov, sier han.

Selv om ikke ordføreren ville ha denne saken opp nå, fikk Furholt støtte for forslaget fra Håvard Røiseland (Ap). Han syntes dette var en god idé.

De to har nå blitt enige om at de skal utarbeide et nytt forslag som skal behandles av helse- og omsorgsutv­alget.

Vedtas trolig på Stortinget

Nå er det likevel ikke sikkert at de behøver å legge så veldig mye arbeid i denne saken. De kan nemlig få uventet drahjelp av politikern­e på Stortinget. For etter at denne saken var oppe i kommunesty­ret i Grimstad, har den også vaert behandlet av partiene på Stortinget. I forrige uke sa så SV ja til Frps og regjeringe­ns forslag om en samboergar­anti for eldre på sykehjem. Denne garantien skal gjelde også når den ene parten ikke er syk og pleietreng­ende. Verken Ap eller KrF sentralt har vaert begeistret for denne ideen, men i dag kommer den opp i Stortinget og blir trolig vedtatt der. Det gleder Finn Martin Furholt.

– Dette synes jeg er kjempebra. Dette er virkelig en garanti. Ikke bare en intensjon, men noe det skal vaere mulig å få. Det er kjempefint, sier han.

Kjetil Glimsdal sier at han ikke avviste Furholt, men henviste ham til helse og omsorg.

 ?? ARKIV ?? STØTTER: Ap sentralt vil ikke ha Frps samboergar­anti, men Håvard Røiseland i Ap Grimstad synes derimot dette er en god idé.
ARKIV STØTTER: Ap sentralt vil ikke ha Frps samboergar­anti, men Håvard Røiseland i Ap Grimstad synes derimot dette er en god idé.
 ??  ?? DELE ROM: Frp har lenge kjempet for at gifte og samboende skal få bo sammen når den ene av dem kommer på sykehjem. Nå kan det se ut til at partiet får flertall for dette på Stortinget. Bildet viser et enkeltrom på Frivolltun bo- og omsorgssen­ter.
DELE ROM: Frp har lenge kjempet for at gifte og samboende skal få bo sammen når den ene av dem kommer på sykehjem. Nå kan det se ut til at partiet får flertall for dette på Stortinget. Bildet viser et enkeltrom på Frivolltun bo- og omsorgssen­ter.
 ??  ?? ARROGANT: Finn Martin Furholt (t.h) var ikke fornøyd med ordfører Kjetil Glimsdals (t.v.) håndtering av denne saken i kommunesty­ret.
ARROGANT: Finn Martin Furholt (t.h) var ikke fornøyd med ordfører Kjetil Glimsdals (t.v.) håndtering av denne saken i kommunesty­ret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway