Grimstad Adressetidende

Programmet er klart

Det er snart bare en måned igjen til Tour des Fjords ruller gjennom Grimstad. Nå er mye av programmet for tirsdagen klart.

-

Tirsdag 22. mai er Grimstad målby under den første etappen av Tour des Fjords 2018, som i år arrangeres for sjette året på rad.

Hele sykkelsirk­uset med ryttere, helikopter og følgebiler er ventet å naerme seg målstreken på Biesletta rundt klokken 17 denne dagen. Men før den tid vil det foregå mye, både i målområdet og langs løypa. Det skriver Grimstad kommune i en pressemeld­ing.

– Det å vaere målby under et stort internasjo­nalt etapperitt som Tour des Fjords er utrolig spennende. Det sportslige nivået er selvsagt skyhøyt, men dette blir samtidig en festdag for langt flere enn de som er sykkelinte­resserte. Kort sagt tror jeg de som ikke befinner seg i Grimstad disse maidagene virkelig vil føle de har gått glipp av noe, sier ordfører Kjetil Glimsdal.

Noe for enhver smak

I Grimstad er hele Langhavejo­rdet på Bie satt av til aktivitete­r. Lokale lag og foreninger oppfordres til å ta kontakt med Grimstad kommune om de ønsker å benytte deler av jordet til å rigge til aktivitete­r eller oppvisning­er som lager liv og stemning.

I tillegg til proffritte­t, arrangeres det også barneritt, med ordføreren i front. Den siste generalprø­ven av rundløypa der det hele skal avgjøres, er det lokale ungdomssko­leelever som skal stå for, står det i pressemeld­ingen.

– De beste TV-bildene får man jo helt klart når det er liv og røre i gatene, så her er det bare å slippe kreativite­ten løs og komme seg ut langs løypa for å heie. Det kommer til å bli en folkefest, sier ordføreren.

Mange i sving

Det er mange mennesker i sving for å klare å gjennomfør­e et arrangemen­t av denne størrelsen.

I tillegg til de 21 lagene som stiller med lagbusser, følgebiler og mannskap, må TV2, politi, løyperigge­re, veivesenet, sikkerhets­vakter med mer, belage seg på jobbe på spreng i dagene fram mot rittet for å sikre at det blir en suksess.

Totalt er det rett i underkant av 2500 personer som er involvert i rittavvikl­ingen. Deriblant rundt 1000 frivillige. Bare i Grimstad er det behov for over 250 frivillige, skriver Grimstad kommune.

– Det er utrolig gøy å organisere dette. Å se hvor bra det blir til slutt er virkelig belønning for alt strevet. Selv om vi begynner å bli ganske erfarne på å arrangere dette rittet, er det første gang det er på Sørlandet, så det er mye som er nytt, sier daglig leder i Tour des Fjords, Roy Hegreberg.

Grimstad kommune frir nå til lokale lag og foreninger for å klare å dekke løypevakt-behovet.

– Ved å vaere frivillig under Tour des Fjords gjør man en fin innsats for byen, kommer tett på en opplevelse man sent vil glemme, og tjener noen dugnadspen­ger i samme slengen. For hver vaktpost lag og foreninger klarer å dekke, får de mellom 200–300 kroner, avhengig av tiden hvor lang tid vakten tar. Og det er selvfølgel­ig mulig å stille begge dager om man har mulighet til det, sier prosjektle­der for Tour des Fjords Grimstad, Bodil Slettebø i pressemeld­ingen.

Store profiler

Blant de største norske profilene som er ventet å komme, finner vi blant andre Edvald Boasson Hagen og Amund Grøndahl Jansen, som nylig ble nummer 16 under Paris-Roubaix.

Blant Grimstadgu­ttene som stiller til start er det knyttet store forventnin­ger til 23 år gamle Fridtjof Røinås.

I tillegg kommer det internasjo­nale toppsyklis­ter på rekke og rad. Det er derfor ikke tvil om at de som ønsker seg en etappeseie­r i rittet, må ha godt med fart i beina.

– Det er fantastisk gøy at noen av verdens beste syklister kommer til Grimstad for å konkurrere. Internasjo­nale sykkelritt av denne dimensjone­n får mye oppmerksom­het både nasjonalt og internasjo­nalt. Vi kan vente oss at manges øyne er festet på Grimstad disse to dagene, sier Bjørnar Vestøl, nestleder i Grimstad sykkelklub­b.

23. mai sykler rytterne gjennom byen på vei til målbyen Kristiansa­nd.

red@gat.no

 ?? FOTO: GRUCHASVEN ?? DYKTIGE RYTTERE: Det er mange dyktige ryttere som er ventet på startstrek­en i mai.
FOTO: GRUCHASVEN DYKTIGE RYTTERE: Det er mange dyktige ryttere som er ventet på startstrek­en i mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway