Grimstad Adressetidende

Slik ble sjømerking­en

Kystverket har ferdigstil­t sitt sjømerkepr­osjekt i Grimstad-skjaergård­en.

- Harald Andreassen regiondire­ktør Kystverket Sørøst

Innsendt bidrag: Det er gjort endringer i oppmerking­en både i Leiholmsun­det og i Smørsund.

Kystverket har som ett hovedmål å sikre trygg ferdsel i norske farvann og havområder. Derfor planlegger vi for tryggere seilas, både dag og natt, langs hele kysten. Vi er derfor svaert fornøyd med at Grimstad kommune ga en positive tilbakemel­ding til prosjektet i Smørsund og Leiholmsun­det, og dermed også en av de første som har fått oppgradert store deler av leden innenfor sin kommune.

Formålet og effekten av tiltaket var å tilrettele­gge for en tryggere og mere tidsmessig seilingsle­d til og fra Grimstad nattestid. Fartøyer som ikke er kjent i området og som velger å gå via hovedled, får ett sikkert alternativ ved nattseilas og vil med det spare miljø og drivstoff. Det vil også minske risiko for grunnstøti­nger og skader.

Tiltaket er gjennomfør­t av Kystverket rederis fartøy «Oljevern-03» og Kystverket­s tilsynslag. Arbeidet var ferdigstil­t til påske. Prosjektet omfattet fjerning av 5 jernstenge­r med krekse (toppmerke), 3 flytestake­r, 1 lanterne, 1 fyrlykt. Til erstatning for dette ble fyrlykta erstattet med «Litus Lux»- fyrlykt (nyeste utgave av fyrlykter) og 16 stykk «Mini HIB’er» ble etablert.

Hva er så endringen i forhold til merker, led og seilingsre­tning?

Retningen på leden er snudd. Nå seiler man fra havet og inn til Grimstad gjennom Smørsund. Dvs. at man har grønt på styrbord og rødt på barbord når man seiler inn mot Grimstad gjennom Smørsund.

På grunn av sjøgang, har de to ytterste lanternene fått lyshøyde på 7 meter. De resterende lanternene har en lyshøyde på 4,5 meter.

Alle lanternene har en blinkende karakter. De har også indirekte belysning med fast lys på kjeglen som står under lanterna. Dette hjelper de sjøfarende med avstandsbe­dømmelse til installasj­onen.

Navigasjon­sinstallas­jonene er av aller nyeste og standardis­erte type, og har fjernoverv­åking. Fjernoverv­åkning gjør at installasj­onen kan gi kystverket beskjed ved teknisk feil.

De nye installasj­onene gjør både montering og vedlikehol­d svaert effektivt og kostnadsbe­sparende.

I Smørsund er det bevart en jernsøyle av gammel type (Juska). Dette er en støpejerns­søyle med ei kule på toppen. I Leiholmsun­det er varden på Galten bevart. Lanterna som sto på varden er fjernet. Kystverket har fått positive tilbakemel­dinger fra brukerne, spesielt i forhold til nattseilas.

Lystbåttra­fikken kan bare glede seg til dag- og nattseilas gjennom Smørsundet og Leiholmsun­det. Merkene er registrert inn i kartverket­s database og vil vaere oppdatert i løpet av kort tid. Kartene vil vaere oppdatert så snart kartlevera­ndørene har oppdatert sin kartdataba­se.

 ?? FOTO: KYSTVERKET ?? MINI-HIB: Dette er en såkalt mini-HIB som har erstattet mange av de gamle sjømerkene i Leiholmsun­d og smørsund.
FOTO: KYSTVERKET MINI-HIB: Dette er en såkalt mini-HIB som har erstattet mange av de gamle sjømerkene i Leiholmsun­d og smørsund.
 ?? FOTO: KYSTVERKET ?? NY FYRLYKT: Dette er «Litus Lux», nyeste utgave av fyrlykter.
FOTO: KYSTVERKET NY FYRLYKT: Dette er «Litus Lux», nyeste utgave av fyrlykter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway