Grimstad Adressetidende

Månedens tur er tilbake

Vinteren har vaert lang i år, men nå er endelig årets første Månedens tur på beina klar. Turen er en rundvandri­ng på Dømmesmoen med Frivolddal­en.

- Christine Mikkelsen Folkehelse­koordinato­r

Mai er en av årets vakreste måneder. Vi har plukket ut Dømmesmoen som utgangspun­kt for månedens tur i blomstring­stida.

Vi starter månedens tur på Dømmesmoen. Første del av turen fører opp til «Tårnet». Herfra er det utsikt til store deler av Grimstad, fra de ytterste skjaer til flotte turområder i innlandet.

Turen videre følger toppen av Raet, der endemorene­n avsatt under siste istid. På sørsiden av denne gikk sjøen helt opp til foten av denne, da isen begynte å smelte bort. Landet hevet seg og i dag finner du møtet mellom sjøen og landjorda på Groos friområde.

Vel nede fra Raet går turen videre på grusvei i bakkant av Hagebruksm­useet fram til fylkesveie­n. Denne veien langs det flotte steingjerd­et er faktisk en del av Vestlandsk­e hovedvei fra 1805 som gikk mellom det som den gang het Christiani­a og Christians­and.

Strekninge­n mellom Dalholt i Grimstad og Kaldvell i Lillesand er en bedre kjent strekning av samme vei.

I dette området er det mange gravhauger. Når du har krysset hovedveien er du inne i parken på Dømmesmoen. Månedens tur går rett forbi urtehagen før turen går ned mot Frivoldale­n.

Flott park

Parken på Dømmesmoen er på cirka 60 dekar og inneholder naermere 1000 ulike plantearte­r, alt fra løkvekster til store traer.

På ferden videre passerer du Smith Petersens hage eller Edens hage som den heter på folkemunne. Dette var stedet der familien Smith Petersen hadde sin sommervill­a. Dessverre har husene brent ned, men de store lindetraer­ne og blodbøken er rester etter det som engang var en staselig hage. På info-tavlen finner du litt om historikke­n til stedet.

Knut Hamsun har i sett litteraere verk «På gjengrodde stier» beskrevet hvordan oversøster anbefalte ham å ta turer opp til denne hagen, i den perioden han var internert på Grimstad sykehus etter siste verdenskri­g.

Legg også merke til de mange skulpturen­e laget i pil i dette anlegget. Det er resultater av et prosjekt der skolene har fått anledning til å arbeide i prosjektet «Naturkunst-levende pil».

Bekk og gammelt sykehus

Veien videre løper langs Frivoldbek­ken. Denne er sjøørretfø­rende helt opp til Edens hage, og hver høst kommer det fisk fra sjøen opp hit for å gyte.

På sin vei mot havet forandrer bekken navn flere ganger, først til Vassbekken, så til Groosebekk­en. Er du heldig, legger du vandringen til en dag der hvitveisen farger hele dalen hvit.

Etter at du har passert under E-18 vil du passere noen store grønne bygninger som i sin tid var Grimstad sykehus. Det var drift der helt fram til etter at Grimstad ble storkommun­e i 1971, men ble nedlagt da sykehjemme­t på Frivold ble bygget.

Postkasse og trekning

Turen tilbake til Dømmesmoen følger på fortau og på gang og sykkelvei forbi Frivolltun Boog omsorgssen­ter og Egra. Egra var opprinneli­g bygget som en privat sommerboli­g, men ble etter hvert til en helseinsti­tusjon. I dag fungerer det staselige byg- get som barnehage. Postkassen er plassert ved foten av tårnet, og står ute fra 20. april og ut hele mai.

Registrer deg med navn og telefonnum­mer og delta i trekningen av fine premier.

 ??  ?? POSTKASSE: Elnatan, Marie, Andrea, Christian, Iselin, Mathilde, Daniel og Marie fra «Full rulle» våget seg opp i tårnet for å se på utsikten og kjenne på høydefølel­sen denne uka. De har sørget for at postkassen er på plass.
POSTKASSE: Elnatan, Marie, Andrea, Christian, Iselin, Mathilde, Daniel og Marie fra «Full rulle» våget seg opp i tårnet for å se på utsikten og kjenne på høydefølel­sen denne uka. De har sørget for at postkassen er på plass.
 ??  ?? KART: Her er kartet over månedens tur. Postkassen her vil vaere ute til slutten av mai.
KART: Her er kartet over månedens tur. Postkassen her vil vaere ute til slutten av mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway