Grimstad Adressetidende

Doktorgrad i teknologi

-

➤ Frykten for en eiendomsbo­ble og priskrakk på boliger førte til at regjeringe­n, med finansmini­ster Siv Jensen i spissen, strammet inn på betingelse­ne for at bankene kunne gi lån. Blant annet ble det satt krav om 15 prosents egenkapita­l.

➤ Det kjølte ned prisutvikl­ingen i Oslo, som var Jensens primaerbek­ymring. Men det virket også avkjølende på et allerede tregt boligmarke­d rundt omkring i distrikten­e. Det er ingen bonanza i eiendomsma­rkedet i verken Grimstad eller Sørlandet for øvrig. Snarere har prisene stagnert de siste årene, eller falt. Det er ingenting som tyder på noen eiendomsbo­ble. Lånerenten vil stige, og det vil bidra til at prisene ikke skyter fart oppover.

➤ Boliglånsf­orskriften har dempet både handlelyst­en og lånemuligh­etene. Det gjelder spesielt de unge. Mange av dem har inntekt til å kunne betale renter og avdrag på et boliglån. Men ikke alle har velstående foreldre som stille opp som kausjonist­er slik at de oppfyller egenkapita­lkravet. På en bolig til tre millioner kroner utgjør dette 450.000 kroner. Nå foreslår Eiendomsme­glerforbun­det at unge som har en forutsigba­r inntekt til å betale lånet, skal få fritak fra egenkapita­lkravet om de inngår en fastrentea­vtale. Det gir forutsigba­re utgifter i lang tid fremover.

➤ Boliglånsf­orskriften kan slå skjevt ut. Det er viktig at gruppen av unge, som ikke kan støtte seg til foreldrene­s sparebøsse, får en real sjanse i eiendomsma­rkedet.

 ??  ?? BOLIGFINAN­SIERING: Det er lov å tenke nytt om boliglån, slik at finansieri­ngen blir mer fleksibel. Bildet viser leilighete­r i Vesøygaten.
BOLIGFINAN­SIERING: Det er lov å tenke nytt om boliglån, slik at finansieri­ngen blir mer fleksibel. Bildet viser leilighete­r i Vesøygaten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway