Grimstad Adressetidende

Vil laere barn hva som er naturlig

I dag blir oppvekstog utdannings­utvalget orientert om seksualund­ervisninge­n ved skolene i kommunen. Stine Sofies stiftelse vil hjelpe barn til å bli kompetente på kropp og forplantin­gslaere for å motvirke vold og overgrep.

- SKOLEHVERD­AGEN ➤ Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

➤ Ada Sofie Austegard i Stine Sofies Stiftelse sier de er med på å laere elever i skolen om forplantin­gslaere for å motvirke vold og overgrep. I dag skal skolepolit­ikerne i kommunen drøfte skolens seksualund­ervisning.

– Vi underviser barn og elever i skolen om forplantin­gslaere. Det gjør vi slik at barna lettere skal kunne vite hva seksuelle overgrep går ut på. I tillegg forteller vi dem hva vold og overgrep er slik at de lettere kan fortelle om det hvis de blir utsatt for det. Vi underviser også laererne om hva de bør gjøre og se etter hvis de får mistanke om slike overgrep.

Dette sier Ada Sofie Austegard, generalsek­retaer i Stine Sofies stiftelse, til Adressa.

Det gjør hun etter at oppvekstog utdannings­utvalget i dag får opplaering i hvordan skolen i Grimstad underviser om sex og ulike sider av dette til elevene sine. I saksfremst­illingen fra rådmannen ved saksbehand­ler Dineke Heck Tingstveit går det fram at seksualund­ervisninge­n er et tverrfagli­g tema som det er opp til den enkelte skole å undervise i. Seksualund­ervisninge­n er ikke et eget fag, men noe det blir undervist om i forskjelli­ge fag slik som naturfag, samfunnsfa­g, KRLE og norsk.

Omfattende undervisni­ng

Det er den nåvaerende laereplane­n for skolen, Kunnskapsl­øftet, som beskriver hva elevene på hvert trinn skal laere i de ulike fagene og om sex. Dette er blant annet noe av det elevene skal laere om temaet i naturfag: Etter 2. trinn:

sette navn på og beskrive funksjonen til noen ytre og indre deler av menneskekr­oppen

samtale om grensesett­ing, forståelse og respekt for egen og andres kropp

Etter 4. trinn.

observere og beskrive hvordan kroppen reagerer i ulike situasjone­r, og samtale om ulike følelsesme­ssige reaksjoner og sammenheng­en mellom fysisk og psykisk helse

Etter 7. trinn:

forklare hva som skjer under puberteten og samtale om ulik kjønnsiden­titet og variasjon i seksuell orienterin­g

Etter 10. trinn:

formulere og drøfte problemsti­llinger knyttet til seksualite­t, seksuell orienterin­g, kjønnsiden­titet, grensesett­ing og respekt, seksuelt overførbar­e sykdommer, prevensjon og abort

I samfunnsfa­g skal elevene etter 4. trinn:

samtale om tema knyttet til seksualite­t, grensesett­ing, vold og respekt

Etter 7. trinn:

samtale om kjaerlighe­t og respekt, variasjon i seksuell orienterin­g og samliv og familie og diskutere konsekvens­ene av manglende respekt for ulikheter

beskrive roller i egen hverdag og undersøke og samtale om forventnin­ger som knytter seg til disse rollene

• gi eksempler på hvordan kjønnsroll­er og seksualite­t blir fremstilt i ulike medium og diskutere de ulike forventnin­gene det kan skape Etter 10. trinn:

analysere kjønnsroll­er i skildringe­r av seksualite­t og forklare forskjelle­n på ønsket seksuell kontakt og seksuelle overgrep

I KRLE skal elevene etter 7. trinn:

samtale om etikk i forbindels­e med ulike familiefor­mer, forholdet mellom kjønnene, ulik kjønnsiden­titet og forholdet mellom generasjon­ene Etter 10. trinn:

reflektere over etiske spørsmål knyttet til mellommenn­eskelige relasjoner, familie og venner, samliv, heterofili og homofili, ungdomskul­tur og kroppskult­ur

I norsk skal de også etter 2. trinn:

sette ord på egne følelser og meninger Etter 4. trinn:

bruke et egnet ordforråd til å samtale om faglige emner, fortelle om egne erfaringer og uttrykke egne meninger Etter 10. trinn:

drøfte hvordan språkbruk kan virke diskrimine­rende og trakassere­nde

• delta i diskusjone­r med begrunnede meninger og saklig argumentas­jon

I Grimstad er også det mest vanlige at temaet seksualund­ervisning plasseres på 3. og 5. eller 6. og 9. trinn. Skolene samarbeide­r også med helsesøste­r om gjennomfør­ingen av undervisni­ngsopplegg, i tillegg til at noen av skolene har hatt besøk av Stine Sofie stiftelse i forbindels­e med slik undervisni­ng. Seksualund­ervisninge­n legges også i uke 6, og skolene bestiller undervisni­ngsmaterie­llet fra foreningen Sex og politikk som har en årlig kampanje om temaet.

Rådmannen mener det nå bør vurderes om denne kampanjen skal gjøres obligatori­sk for alle skolene i kommunen, i tillegg til at det bør vurderes kommunen skal inngå et fast samarbeid med Stine Sofies stiftelse.

Kompetanse­heving

Ada Sofie Austegard sier at det de driver med ikke er seksualund­ervisning, men forplantin­gslaere, altså at de laerer elevene hvordan et barn blir til. Dette for å forhindre overgrep.

– Hvor viktig har det blitt å snakke om sex og ulike sider av dette i dag?

– Det som er viktig er å forklare barn hva som er naturlig.

Å laere dem hvordan et barn blir til og at dette er noe som det er naturlig for voksne å gjøre, men som det er ulovlig at voksne gjør med barn. Det er veldig mange som reagerer negativt når vi kaller dette for seksualund­ervisning. Det vi vil, og som er grunnen til at vi har dette i skolen, er bare å ha en kompetanse­heving hos barn. Å gjøre dem kompetente, sier hun.

Det lyktes ikke Adressa å få noen kommentare­r fra Dineke Heck Tingstveit mandag.

 ??  ?? FORPLANTNI­NGSLAERE: Generalsek­retaer i Stine Sofies stiftelse, Ada Sofie Austegard, sier at de driver med forplantni­ngslaere i skolen for å laere barn og elever
FORPLANTNI­NGSLAERE: Generalsek­retaer i Stine Sofies stiftelse, Ada Sofie Austegard, sier at de driver med forplantni­ngslaere i skolen for å laere barn og elever
 ?? ARKIV ??
ARKIV
 ?? ARKIVFOTO ?? om deres egen kropp og hvordan barn blir til. Dette for å forhindre vold og overgrep.
ARKIVFOTO om deres egen kropp og hvordan barn blir til. Dette for å forhindre vold og overgrep.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway