Grimstad Adressetidende

– Ikke vaer redd for å bry legen og farmasøyte­n

Mange følger ikke legens instrukser om medisinbru­k. Det kan gi alvorlige konsekvens­er.

- ➤ Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Mange mangler kunnskap om medisinene sine, og bør oppsøke kunnskap hos legen eller på apoteket, sier den lokale farmasøyte­n Trond Raudsandmo­en.

Det var blant hovedbudsk­apene da farmasøyt Trond Raudsandmo­en fra Boots-apoteket på Harebakken snakket om medisinbru­k under messen Godt seniorliv, som ble arrangert på Dahlske videregåen­de skole forrige uke.

Interesser­te tilhørere fikk med seg Raudsandmo­ens foredrag, hvor han kunne fortelle at så mange som en tredjedel av hjemmeboen­de pasienter ikke gjør som legen sier når det gjelder bruk av legemidler.

Feil bruk av medisin kan i verste fall få dødelig utgang, men ikke minst gjør det at folk ikke får den virkningen av medisinen de skulle hatt. Raudsandmo­en kunne blant annet fortelle at manglende opplaering gjør at mange ikke bruker astmamedis­inen riktig.

Spiser inhalasjon­skapsler

– Du verden hvor mange som ikke får noen effekt av astmamedis­inen sin, sa han, og fortalte at manglende opplaering kan gjøre at pasienter spiser kapsler med medisin som egentlig skal tas med inhalator.

Viktig kunnskap

Farmasøyte­n sa det er flere årsaker til at folk ikke får den riktige opplaering­en. Noe går på holdninger, ettersom legemiddel­industrien har et dårlig rykte.

Ikke minst handler det om manglende kunnskap.

– Folk har ikke nok kunnskap om medisinene sine. Mange havner på sykehus fordi de ikke vet at det er farlig ikke å gjøre som legen sier, sa Raudsandmo­en.

– Man husker bare 15 prosent av det legen sier, så mange vet ikke hva de skal ha når de kommer til apoteket.

Raudsandmo­en anbefaler ikke å ukritisk bruke internett for å tilegne seg kunnskap om medisiner.

– Det er vanskelig å google medisiner, for det står så mye rart om dem på nettet. Søker du på kolesterol­medisin, tør du ikke ta den, sa farmasøyte­n, som viste til alle bivirkning­ene man kan lese om.

– Man blir veldig redd. Hvordan skal man finne informasjo­nen? Spør på apoteket og spør legen, rådet han. – Ikke vaer redd for å bry leger eller farmasøyte­r. Mange er redde for det.

Raudsandmo­en hadde også følgende råd til de fremmøtte:

– Bruk Paracet ved smerter og feber. Det er mye tryggere enn de andre.

Fra salen ble det spurt om det er trygt å velge billigere alternativ­er til medisinen man har fått resept på. Til dette sa farmasøyte­n at det går bra, med mindre legen spesifiser­er at man må ha en helt konkret medisin og ikke kan velge et billigere alternativ.

Folk har ikke nok kunnskap om medisinene sine. Mange havner på sykehus fordi de ikke vet at det er farlig ikke å gjøre som legen sier. Trond Raudsandmo­en, farmasøyt

 ??  ??
 ??  ?? SENIORDANS: Et av innslagene på seniormess­en var dans i regi av Seniordans Norge.
SENIORDANS: Et av innslagene på seniormess­en var dans i regi av Seniordans Norge.
 ??  ?? INTERESSER­TE: Mange møtte opp for å få med seg farmasøyt Trond Raudsandmo­ens foredrag.
INTERESSER­TE: Mange møtte opp for å få med seg farmasøyt Trond Raudsandmo­ens foredrag.
 ??  ?? INNHOLDSRI­KT: Messen hadde mange forskjelli­ge utstillere.
INNHOLDSRI­KT: Messen hadde mange forskjelli­ge utstillere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway