Grimstad Adressetidende

Helleland fikk bygningspr­is

Asbjørg Haugebo Helleland (91) har fått Bygningsve­rnprisen 2018 for å ha satt Helleland 16 tilbake i «gammel» stand. Nå fremstår huset naermest som et museum.

- BYGNINGSVE­RNPRISEN ➤Ja■icke Yttervik janicke@gat.no

Asbjørg Haugebo Helleland (91) har fått bygningsve­rnprisen for 2018 for å ha tatt initiative­t til å sette Helleland 16 i Øvre Landvik i god stand igjen.

– Ragnar Bøylestad restaurere­r gamle hus, så jeg engasjerte ham, for jeg tenkte jeg måtte gjøre noe. Det begynte å forfalle en del. Det er et hus som har stått der så lenge jeg har levd, hvor jeg har gått inn og ut, forteller Asbjørg Haugebo Helleland. Hun giftet seg med en kar i Åmli, men kom tilbake i 1990, og giftet seg med han som eide det gamle huset.

– Han hadde overtatt etter en onkel av seg. Men det var ikke til å bo der, var så mye mus der. Så vi satte opp en hytte ved siden av, fra egen skog. Der kunne vi overnatte når vi var og jobbet på skogen, eller var på elgjakt, forteller hun.

Da hun ble enke igjen, i 2013, så tenkte hun på det som måtte gjøres på det gamle huset.

– Kledningen var dårlig, og det måtte nye vinduer. Så jeg fikk tak i Ragnar, for at han kunne se på det. Kledningen måtte skiftes, men vinduene kunne restaurere­s. Så han tok ut 12 vinduer, og kjørt til noen som kunne plukket de fra hverandre og sette de sammen igjen. De er blitt så fine, skryter hun.

Huset har fått tilbake gammel kledning som hun husker fra hun var jenteunge.

– Innvending var det ikke gjort noe. Det eneste var å fjerne var en himmelseng. På kjøkkenet var det åpen grue, og bakerovn. Og så var det seng som var innebygd i veggen, og den står enda, forteller hun. Huset har ikke strøm og vann, og restaureri­ngen er ikke helt ferdig heller. Nå er det øvreloftet og tåka som står for tur nå, det skal ha nye bord og tegl.

– Det skal brukes som et lite privat museum. Vi har tatt vare på gamle ting, og folk kan innom og se. Det er moro å se at det er blitt så fint. Denne prisen er veldig hyggelig å få, jeg setter pris på det, sier den spreke 91-åringen.

– Jeg var litt i tvil om jeg skulle ta på meg dette her, men har en datter som bor på Helleland og en sønn på Vehus, de var enige om at vi skulle gjøre dette. Selv har jeg tidligere kjørt tømmer med hest, og jobbet hos Igland på Roresanden. Det er ikke så mye jeg har fått gjort med restaureri­ngen, men jeg har fulgt nøye med, forklarer hun.

Juryens begrunnels­e

– Bygningsve­rnspriten 2018 tildeles Asbjørg Haugebo Helleland for restaureri­ngen av Helleland 16 i Øvre Landvik. Eieren har lagt for dagen stor glød i arbeidet med å ta vare på huset, som er fra mellom 1770 og 1780. Hun har også knyttet til seg bred fagkompeta­nse. Kledningen fra 1960-årene er tatt ned, og bunnstokke­ne og reisverk med råte og maurangrep er byttet ut. Fotografie­r og andre spor ligger til grunn for tilbakefør­ing av den gamle kledningen. Den nye kledningen i malmfuru har barokkprof­il og skal stå ubehandlet. Den delte kledningen med lister i etasjeskil­lene er gjeninnfør­t. Alle vinduer er tatt ut og restaurert. Interiøret gir også muligheten for en «tidsreise» tilbake til 1800-tallet og fremstår nesten som et museum.

Spennende jobb

– Det er et spennende hus, en liten perle som ligger skjult for seg selv, intakt og helt innvendig. Utvendig har det vaert byttet kledning tidligere, men på grunn av gode bilder, så var det mulig å se hvordan det hadde vaert før kledningen var blitt byttet. Man kan aldri få det tilbake til akkurat slik det var, man må gjøre det som er realistisk og velge ut en tidsperiod­e. Ut ifra bildene vi så er det blitt bra, forteller Ragnar Bøylestad i Bøylestad Moen AS. Gavlveggen var veldig dårlig. – Vi har reparert stokkene i stedet for å bytte de. Vi har klart å ta vare på veldig mye, så det er ingen nye materialer som lyser mot deg. Men det var mye arbeid på gavlen. Vi har hatt et tett samarbeid med fylkeskomm­unen og kulturminn­efondet. Jobben ble delt inn i tre ledd, den tredje perioden er taket, og der skal vi snart i gang, sier Bøylestad. Bøylestad Moen har også restaurert Ibsenhuset, Berge gård, Landvik kirke, prestegård­en på Fjaere og Landvik, samt benkene i Fjaere kirke.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO PRIVAT ?? BEVARE: Asbjørg Haugebo Helleland kontaktet Ragnar Bøylestad for å foreta bevaringsj­obben.
ALLE FOTO PRIVAT BEVARE: Asbjørg Haugebo Helleland kontaktet Ragnar Bøylestad for å foreta bevaringsj­obben.
 ??  ?? VILLE BEVARE: Asbjørg Haugebo Helleland ønsket å bevare det gamle huset.
VILLE BEVARE: Asbjørg Haugebo Helleland ønsket å bevare det gamle huset.
 ??  ?? MYE ARBEID: Det har vaert lagt ned mye arbeid, og tilsammen halvannen million kroner i arbeidet med huset.
MYE ARBEID: Det har vaert lagt ned mye arbeid, og tilsammen halvannen million kroner i arbeidet med huset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway