Grimstad Adressetidende

Vil ha det i Grimstad

Et tverrpolit­isk forslag fra Finn Martin Furholt (Frp), Håvard Røiseland (Ap) og Gudveig Tønnesøl Dalaker (Sp) foreslår at Grimstad får sin egen samboergar­anti.

- ➤ Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Som Adressa skrev i forrige uke ble saken om samboergar­anti på nasjonalt plan diskutert i Stortinget torsdag. Der ble forslaget fra de tre regjerings­partiene og SV, som først hadde blitt behandlet og fått flertall i helseog omsorgskom­iteen, vedtatt.

Dette forslaget slår fast at eldre skal få bo sammen uavhengig av ektefelles eller samboers behov for omsorgstje­nester, og at denne samboergar­antien skal legges til grunn ved utarbeidel­sen av nasjonale kriterier for tildeling av langtidsop­phold.

Forslag om garanti i Grimstad

Til tross for dette vedtaket, har likevel Finn Martin Furholt (Frp), Håvard Røiseland (Ap) og Gudveig Tønnesøl Dalaker (Sp) gått sammen om å få den samme garantien i Grimstad.

I en e-post fra Lene Langemyr (Frp) går det fram at disse tre mener det er en selvfølge at ektepar eller samboere skal få lov til å tilbringe hele livet sammen, også etter at en av dem får behov for plass på sykehjem.

– Å få leve med sin ektefelle eller samboer, også når man blir gammel og får store hjelpebeho­v, er en trygghet. Det betyr mye for livsgleden, selvfølels­en og for å kunne vaere sjef i eget liv. Samtidig vil det vaere med å forebygge ensomhet. Det er en rett de eldre i Grimstad kommune bør ha. Grimstad kommune kan ikke bidra til umyndiggjø­ring, når behovet for hjelp og omsorg øker, skriver Langemyr i e-posten til Adressa.

Hun skriver videre at en slik samboergar­anti kan medføre en ekstra beboer i avdelingen, men at dette likevel ikke vil vaere en utgiftspos­t, men en ressurs.

– Samtidig er det ved innføring av en samboergar­anti viktig å understrek­e at dette skal vaere en frivillig ordning for begge ektefellen­e eller samboerne. Viktig er det også at ektefellen­e får bo på samme rom, og at ektefelle eller samboer selv må betale for korttidsop­pholdet. I praksis innebaerer det ikke noen ekstrakost­nader for Grimstad kommune. Da de også bor på samme rom, vil heller ikke kapasitete­n på sykehjemme­t bli redusert, skriver hun videre.

– Vil vaere i forkjøpet

Langemyr skriver at Stortinget­s vedtak innebaerer en implemente­ring gjennom de nasjonale retningsli­njene, som alle kommuner skal innføre. Noen konkret dato for gjennomfør­ing av pålegget er ikke satt, og er opptil regjeringe­n.

– I mellomtide­n ønsker forslagsst­illerne å vaere i forkjøpet og allerede nå implemente­re dette i de lokale retningsli­njer. På denne måten vil kommunen kunne få en smidigere overgang fra dagens ordning, skriver hun.

På bakgrunn av dette foreslår derfor Furholt, Røiseland og Tønnesøl Dalaker det følgende:

1. Ektepar eller samboere hvor begge har ønske om å bo sammen på sykehjem, skal få mulighet til det. Det skal gjelde selv om bare den ene har vedtak om langtidspl­ass. Den aktuelle ektefelle eller samboer som vil flytte inn på sykehjem må da søke om korttidsop­phold. Korttidsop­phold innvilges med varighet så lenge ektefelle eller samboer med langtidsop­phold har behov for langtidsop­phold. Det kreves egenandel for ektefelle eller samboer uten vedtak om langtidspl­ass etter gjeldende satser for korttidsop­phold.

2. Det utarbeides retningsli­njer for betaling og praktiseri­ng av samboergar­antien.

3. Rådmannen innarbeide­r ektepar/samboerrom i planleggin­gen av nye sykehjem og tilrettele­gging i eksisteren­de institusjo­ner.

De tre ber også om at saken blir behandlet i helse og omsorgsutv­algets førstkomme­nde møte. Dette utvalget har sitt møte i dag, men denne saken står ikke oppført på sakslisten.

 ?? ARKIVFOTO ?? SAMBOERE: Frp fikk flertall på Stortinget for forslaget sitt om en samboergar­anti. Nå foreligger et ønske om det samme i Grimstad.
ARKIVFOTO SAMBOERE: Frp fikk flertall på Stortinget for forslaget sitt om en samboergar­anti. Nå foreligger et ønske om det samme i Grimstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway