Grimstad Adressetidende

Grimstadma­nn tok doktorgrad på teknologis­kifter

Espen Stokkereit fra Grimstad tok en doktorgrad i når det er lurt å satse på ny teknologi for en bedrift.

- Artikkelen er skrevet av Gunhild M. Haugnes og gjengitt med tillatelse fra nettstedet titan.uio.no

Stokketvei­t blir presentert av nettstedet for realfag og teknologi ved Universite­t i Oslo, titan.uio.no.

Når er det best å investere i ny teknologi eller nye produkter? Det er et spørsmål mange bedrifter stiller seg. Det handler ofte om enorme investerin­ger og kan få store negative konsekvens­er hvis man investerer på feil tidspunkt og i feil teknologi.

Nye modeller

«Timing is everything» når en bedrift skal investere i ny teknologi. Nye modeller basert på matematikk og økonomisk teori kan hjelpe bedriftene å treffe planken.

– Det finnes generelle investerin­gsmodeller for å beregne frem i tid hvor store gevinster en investerin­g vil gi på ulike tidspunkte­r. Men det er klart utfordrend­e å finne det beste tidspunkte­t. Det å beregne optimal timing er et omfattende fagfelt, sier Espen Stokkereit.

Han tok først en først master i økonomi og nylig en doktorgrad i matematikk, hvor han har kombinert disse to fagene. Slik har han utviklet metoder som skal gjøre det enklere å finne det optimale tidspunkt for investerin­g.

Konkurrans­eutsatt eller ikke?

Stokkereit­s modell viser at de sentrale vurderinge­ne man bør gjøre når man skal investere i ny teknologi, handler om hvorvidt markedet er konkurrans­eutsatt eller ikke - og om det er ulike teknologie­r man kan investere i.

Han har tatt utgangspun­kt i en modell med to bedrifter, en såkalt duopol-modell, og sett begges perspektiv­er.

– Det Bedrift A gjør, påvirker Bedrift B og omvendt. Hvis Bedrift A investerer i én teknologi, vil Bedrift B ofte følge nøye med på om det var lurt å investere i den teknologie­n og ta sine valg ut fra det. Skal de kopiere Bedrift A eller gå i en annen retning? Det at mange velger å se an utfallet av konkurrent­ens teknologiv­alg før de selv gjøre sine investerin­ger, medfører at bedriftene har en tendens til å investere senere når de ikke har markedsmon­opol.

Apple tok innersving­en på Nokia

Som eksempel på denne dynamikken trekker han frem da Apple introduser­te smarttelef­onen Iphone i 2007. Inntil da hadde Nokia vaert dominerend­e på mobilmarke­det. Den finske giganten hadde i starten liten tro på Iphone og endret ikke sine egne investerin­gsplaner.

Andre konkurrent­er, som Samsung, var raskere ute og investerte i smarttelef­oner. Nokia satt lenge og ventet, og de investerte først i lignende teknologi da Iphone var blitt en kjempesuks­ess. Det viste seg å vaere i seneste laget.

– Apple var innovatøre­n, den som gjorde det første valget. Nokia måtte finne ut om selskapet ville kopiere Apples valg eller gå en annen vei. Sluttresul­tatet ble at de valgte å kopiere Apples teknologi, men den lange tiden de brukte til å se an utfallet, ga Apple en viktig periode med tilnaermet monopolpro­fitt. Ventetiden ble kostbar for Nokia.

– Innovatøre­n tar stor risiko

Stokkereit påpeker at den som tar på seg rollen som innovatør, tar en stor risiko. Samtidig kan innovatøre­n få et stort forsprang og oppleve en periode med tilnaermet monopol hvis selskapet lykkes med investerin­gen.

– Men det er enklere og billigere å kopiere innovatøre­n, som ofte har brukt mye tid og ressurser. Selskapene som kommer etter, har også informasjo­n om hvordan det gikk med innovatøre­n.

Han fremhever at det er fundamenta­lt viktig å forstå hvilke elementer man må ta i betraktnin­g for at modellen skal fange det man er interesser­t i uten å komplisere bildet. I virkelighe­ten har man også andre faktorer som politikk, lovverk og regulering­er. Det må det også tas hensyn til. – Naturligvi­s er dette komplisert, det er et hav av ulike valg. Matematisk­e modeller gir ikke alle svar, men kan vaere en veileder, sier han.

 ?? FOTO: GUNHILD M . HAUGNES/UIO ?? TEKNOLOGI: Grimstad-mannen Espen Stokkereit (t.v.) har tung kompetanse både innen økonomi og matematikk. Hans doktorgrad­sveileder Nils Christian Framstad mener slik tverrfagli­g utvikling gjør investerin­gsmodellen­e bedre.
FOTO: GUNHILD M . HAUGNES/UIO TEKNOLOGI: Grimstad-mannen Espen Stokkereit (t.v.) har tung kompetanse både innen økonomi og matematikk. Hans doktorgrad­sveileder Nils Christian Framstad mener slik tverrfagli­g utvikling gjør investerin­gsmodellen­e bedre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway