Grimstad Adressetidende

Vil bygge en snakkis

Roger Nilsen mener Torskeholm­en, Gundershol­men og andre mulige prosjekter i sentrum bør sees i sammenheng med hverandre.

- ➤ DEBATT Roger Nilsen

Lesernes mening: Matholmen? Tøv!! Ikke begynn å

kalle Torskeholm­en for matholmen. Forslaget i seg selv er – etter min mening – direkte tøvete. Og når forslagsst­iller i tillegg slenger «en vissen salat» oppå byens «møreste indrefilet» viser det at forslagsst­iller verken er saerlig imponerend­e i matveien eller har utpreget kjaerlighe­t for byen vår.

Nå er forslaget

utbedret i ettertid, men «wow-faktoren» mangler fortsatt.

Se på helheten.

Torskeholm­en, Gundershol­men og andre mulige prosjekter i sentrum bør sees i sammenheng med hverandre. Hva vil man oppnå med utbygginge­n? Hvordan sikrer man at flest mulig får glede av det man bygger? Og hva gir byen og innbyggere best gevinst av tiltakene? (Da tenker jeg ikke bare i kroner). Er byen best tjent med bobilparke­ring eller badeland på Gundershol­men? Eller kan det kombineres? Hva vil man ha? Hvor? Hvordan? Og hvorfor?

Torskeholm­en fy. Er

det en plass i Grimstad man kan plassere et «signalbygg» så er det på Torskeholm­en. Setter man passerspis­sen og slår en bue via Biodden, sentrum og til Odden så er Torskeholm­en rimelig naert senter for det som er byens sentrum.

Et signalbygg må

ikke nødvendigv­is vaere som «barcode», i glass og stål med en skjev topp. Med et «fyrtårn» ivaretar man historien om Grimstad som en sjøfartsby, samtidig som man bygger et landemerke.

Men hva skal

det inneholde? Et hotell midt i byen snakker mange om, og i så måte vil jeg anta at hotell i et fyrtårn i sentrumspu­nktet for byens sentrum må vaere glimrende. Men ikke et hotell alene. Det må kombineres med opplevelse­r og reflektere nåtid og fremtid. Videre må ikke hotellgjes­tene få «hele fyret».

Tenk deg et

fyrtårn med fem etasjer. I første etasje ligger (selvsagt) hotellrese­psjonen, men også kafé med ute- og inneserver­ing, kiosk, gjerne turistkont­oret og mingle- eller møteplass.

I andre, tredje

og fjerde etasje er det hotell, men bare mot Biodden, sentrum og Odden. Sektoren mot sjøen har panoramavi­nduer og rom som kan tilpasses ulike arrangemen­ter og periodiske behov. Her kan man arrangere utstilling­er, mindre messer, intimkonse­rter, sportspub, leie ut til bedrifter, eller bruke som selskapslo­kaler. Denne sektoren er for alle.

Femte etasje. Restaurant.

Tenk videre at du skal ut å spise en god middag en sommerkvel­d. Du inntar et perfekt måltid og i løpet av den tiden du har spist så har du sett Grimstad i alle retninger. Rett og slett fordi restaurant­en roterer.

Vi er en

universite­tsby. I tillegg til en roterende øverste etasje kan du tenke deg et tak av solcellepa­neler (og selvsagt en rød lanterne på toppen). Videre kan man legge et CHP-anlegg (kombinert varme og kraft) under bakke og sjønivå der det også er gjestepark­ering for hotellet. Et CLP-anlegg med brenselcel­ler vil kunne forsyne hotellet med både lys og varme.

På UiA sitter

noen av landets fremste eksperter innen teknologi. Er det ikke smart å bruke den kunnskapen slik at Torskeholm­en og Torskeholm­en Fyr blir teknologis­k banebryten­de og fremtidsre­ttet?

Rundt fyrtårnet kan

man bygge sjøboder for å kompletter­e miljøet på holmen. Kanskje én sjøbod også kunne vaere base for en selvkjøren­de ferje til Rønnes?

Bygg med kjaerlighe­t.

Til slutt: Jeg er helt enig med Anne Gurine Hegnar at Torskeholm­en må bygges ut med kjaerlighe­t for byen, men mener at her må man likevel tenke stort, i forhold til Grimstads størrelse, og gi byen en «snakkis» i positiv forstand og et bygg som engasjerer. Gjerne slik at Torskeholm­en blir et område som folk kommer langveisfr­a for å besøke.

 ??  ?? TORSKEHOLM­EN: Roger Nilsen mener man bør tenke stort og gi byen en snakkis i positiv forstand på Torskeholm­en.
TORSKEHOLM­EN: Roger Nilsen mener man bør tenke stort og gi byen en snakkis i positiv forstand på Torskeholm­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway