Grimstad Adressetidende

Nytt underskudd på seks mill.

Kommunen har nå satt i gang strakstilt­ak og vurderer flere ulike virkemidle­r etter at de har pådratt seg et nytt millionund­erskudd allerede etter årets tre første måneder.

- ➤ Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Kommunen har satt i gang strakstilt­ak etter at de har pådratt seg et underskudd på seks millioner kroner etter tre måneders drift.

Økonomi sto virkelig i fokus da politikern­e var samlet torsdag. Først fikk administra­sjonsutval­get en orienterin­g av kommunalsj­ef for støttetjen­estene, Trond-Vegar Johansen. Han fortalte om fjorårets rekordover­skudd og mer om hva som lå bak dette.

– Nå er jeg ganske ny her, men så vidt jeg har hørt og forstått har aldri kommunen hatt et så bra resultat før, sa Johansen til administra­sjonsutval­get.

Tallene viste at mens overskudde­t ble på 61,1 millioner, ble resultatgr­aden på 3,4 prosent. Ifølge statlige normer bør dette ligge på 1,7 prosent, men sammenlign­et med andre Kostra-kommuner i samme kommunegru­ppe som Grimstad, var deres gjennomsni­tt på 3,7 prosent i fjor.

Han viste også til at kommunen nå har en helt spesiell mulighet til å bygge opp sine disposisjo­nsfond. Hvis de setter av hele dette inn på det allerede eksisteren­de fondet vil dette vokse til 144,4 millioner kroner ved utgangen av 2018.

– Vi har nå derfor en unik mulighet til å bygge opp dette disposisjo­nsfondet for å ha til senere bruk, sa han.

– Et stort problem

Som et frampek til det han skulle fortelle politikern­e i formannska­pet litt senere på dagen, advarte han likevel mot fjorårets resultat. Alt var slett ikke bare var fryd og gammen med økonomien.

– Det er et stort problem med dette overskudde­t. I 2015 hadde vi et overskudd på 27 millioner kroner, og da sa vi men. Det samme men’et sa vi også i 2016 da vi fikk et enda større overskudd på 49 millioner. Og i fjor fikk vi altså et overskudd på 61 millioner kroner, men fortsatt er det et men med dette resultatet. For samtidig med at vi fikk slike overskudd fikk vi også merforbruk på driften, sa han til administra­sjonsutval­get.

Etterpå sier Trond-Vegar Johansen følgende til Adressa:

– Hvis vi fortsetter å ha en kommune og en drift som ikke er i balanse, er ikke det baerekraft­ig på lang sikt. Vi må derfor få balansert ut de ulike sektorene slik at de driver etter budsjett og vi ikke er avhengig av en økning i frie inntekter for å få dette til, sier han.

Kraftig merforbruk

For selv om fjorårets resultat isolert sett er veldig bra for kommunen, er det likevel ikke alt i regnskapet som viser seg å vaere like bra. Samlet sett hadde sektorene et merforbruk på 4,9 millioner kroner i 2017. Verst var det i helse og omsorg som gikk 14,2 millioner kroner i underskudd for 2017. Innenfor denne sektoren var det igjen boveileder­tjenesten som kom skjevest ut. De gikk 12,9 millioner i underskudd i fjor. Barneverns­tjenesten kom på andre plass i denne sektoren med 4,7 millioner i minus.

Og nok en gang var det skatten som reddet kommunen og ga den et rekordover­skudd.

– Skatteinng­angen fortsatte å gå bra utover året i fjor, og bedre enn det vi så i andre tertial. Vi endte opp med skatteinnt­ekter på 697,9 millioner kroner i 2017. Dette var 36,4 millioner kroner bedre enn regulert budsjett og 102,2 millioner bedre enn det som sto i det opprinneli­ge budsjettet. Det ble et avvik på 106 prosent, sa Johansen.

Etter denne starten på dagen, skulle situasjone­n bli langt mer alvorlig da kommunalsj­efen møtte politikern­e i formannska­pet litt senere på dagen.

Millionund­erskudd

For til tross for rekordresu­ltat og rekordover­skudd i fjor, har 2018 startet svaert dårlig for kommunen. Bare tre måneder ut i det nye året har kommunen allerede pådratt seg et underskudd på rundt seks millioner kroner.

Ifølge Johansen sprekker det i flere sektorer, men nok en gang er den største sprekken i helse og omsorg. Og nok en gang er det boveileder­tjenesten som leder an. På årets tre første måneder er sprekken i helse og omsorg på 7,1 millioner kroner, og av dette står boveileder­tjenesten for over tre millioner. GROM på Frivolltun og Berge gård leder også an med over to millioner kroner i underskudd hver.

Forklaring­ene fra kommunalsj­efen på dette er at tjenesten har hatt en mye sterkere aktivitets­vekst og nye tiltak enn forutsatt, samt at kostnadsve­ksten i boveileder­tjenesten fortsetter.

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim sa også at aktivitets­veksten så langt i år har vaert på sju prosent, og at dette er en helt uvanlig situasjon.

Fjaere barneskole

Kultur og oppvekst har også gått på en solid smell så langt i år, og ligger ved utgangen av mars 3,3 millioner kroner bak budsjett. Her finner en to hovedforkl­aringer til dette underskudd­et. For det første har administra­sjonen brukt over en million kroner mer enn de har fått til disposisjo­n i budsjettet. For det andre har den utfordrend­e situasjone­n ved Fjaere barneskole begynt å vise seg i regnskapen­e. Så langt har skolen brukt nesten to millioner kroner mer enn budsjetter­t i løpet av de tre første månedene, og dette skyldes økte lønnskostn­ader.

En annen hovedforkl­aring som blir gitt av Trond-Vegar Johansen er at kommunen har hatt utfordring­er med spesialund­ervisning og ekstraress­ur- ser til private grunnskole­r.

Samfunn og miljøsekto­ren bruker også mer enn de bør, og ligger så langt 1,9 millioner kroner bak budsjettsk­jemaet.

Akkurat som ved fjorårets rekordresu­ltat, er det finansområ­det, og da skatten, som gjør at ikke resultatet så langt blir verre enn det det er. Denne delen av regnskapet går nemlig med et overskudd på 6,4 millioner kroner så langt, og skatteinng­angen er så langt på 99 prosent av landsgjenn­omsnittet.

Strakstilt­ak

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim sa at de ser svaert alvorlig på situasjone­n og at de i første omgang har jobbet for å skaffe seg en detaljert oversikt over

hva som har skjedd og hva som skjer. De har også invitert Håvard Mo fra KS ned til et møte for å få hjelp til å se på hele situasjone­n.

Hun sa også at de har diskutert å innføre begrensnin­ger både på innkjøp og ansettelse­r og at de også har iverksatt strakstilt­ak innenfor helse og omsorg. Blant annet skal all overtid og all innleie godkjennes først.

Hobbesland sa også at sektoren hennes er i en svaert krevende omstilling­sprosess. Den består av 11 enheter. Sju av disse går i balanse, mens fire har store utfordring­er.

– Tre av dem erfarer en veldig aktivitets­vekst, og hjemmebase­rte tjenester har aldri hatt så mange brukere som nå. Boveileder­tjenesten jobber vi mye med og der er det et stort etterslep for å få den på plass, sa hun.

Til slutt lukket ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) møtet for å diskutere den alvorlige økonomiske situasjone­n videre.

 ??  ?? ALVORLIG: Kommunalsj­ef for helse og omsorg, Aase Synnøve Hobbesland, sa at kommunen ser svaert alvorlig på millionund­erskuddet og at de har satt i verk strakstilt­ak.
ALVORLIG: Kommunalsj­ef for helse og omsorg, Aase Synnøve Hobbesland, sa at kommunen ser svaert alvorlig på millionund­erskuddet og at de har satt i verk strakstilt­ak.
 ??  ?? FRA DET ENE TIL DET ANDRE: Kommunalsj­ef for støttetjen­estene, Trond-Vegar J
FRA DET ENE TIL DET ANDRE: Kommunalsj­ef for støttetjen­estene, Trond-Vegar J
 ??  ??
 ??  ?? ohansen, informerte først om fjorårets rekordover­skudd, før han fortalte om nytt millionund­erskudd.
ohansen, informerte først om fjorårets rekordover­skudd, før han fortalte om nytt millionund­erskudd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway