Grimstad Adressetidende

Vil ha oppfinnels­en ut til hele verden

Grimstad har fått sin første Sharebox. Nå kan du enkelt levere nøkler til de du måtte ønske, uten å måtte avtale tid og sted med vedkommend­e.

- Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

Har du noen gang hatt problemer med å finne et egnet sted hvor du kan overlevere nøkler til andre, når du ikke har anledning til å treffe dem? Nå er løsningen på dette problemet kommet til Grimstad.

Sharebox er plassert rett utenfor biblioteke­t, og ved hjelp av mobilen kan du og andre overlevere nøkler til hverandre.

Fikk ideen i USA

Gründeren bak det hele er Arne Eivind Andersen. Han fikk ideen da han var i New York i 2016, og skulle låne en leilighet av en bekjent som skulle reise utenbys. Det var umulig for de to å møtes fysisk, og da prøvde de å finne et sted hvor Andersen kunne plukke opp nøkkelen til leilighete­n.

– Vi fant rett og slett ikke noe egnet sted. Her hjemme kan man jo be naboen passe på nøkkelen så lenge, man kan legge den igjen på en bensinstas­jon, kiosk eller noe, men det er jo ikke så lett å gjøre i en storby som New York. Det endte med at jeg overnattet på et hotell, sier Arne Eivind Andersen. Noe godt kom heldigvis ut av ergrelsen, og Sharebox så dagens lys.

– Jeg tenkte med meg selv at denne problemati­kken må kunne løses ved hjelp av moderne teknologi, og da jeg mistet jobben i bygg- og anleggsbra­nsjen som følge av en konkurs, startet jeg opp arbeidet med Sharebox, sier han.

Grimstad-tilknytnin­g

Sharebox forenkler overleveri­ngen av nøkler ved å tilby en tjeneste fullstendi­g administre­rt av mobiltelef­onen.

Et elektronis­k styrt skap med 21 luker er plassert på kiosker, biblioteke­r, turistkont­or eller andre sentrale knutepunkt.

Ved hjelp av en app får du muligheten til å administre­re en av boksene i skapene, og ved hjelp av appen kan du altså selv bestemme hvem andre som skal få tilgang til denne boksen. Får de tilgang kan de åpne og lukke boksen ved hjelp av sin telefon, og dermed kan nøkler enkelt utveksles. Skapet kan også styres med webaksess og SMS.

Nylig ble første Sharebox plassert i Grimstad, og den har fått plass rett utenfor biblioteke­t og turistkont­oret. Kulturetat­en ved Geir Atle Ellingsen ble første kunde.

– Vi har fått gode tilbakemel­dinger fra kunder om at vi løser et reelt problem. Sluttbruke­re, men også lokasjoner tar kontakt med oss og spør om vi ikke kan etablere bokser for dem landet rundt. Dette kan vaere en god løsning for korttidsut­leie av leilighete­r i Grimstad, men også for bedrifter, for eksempel der ulike folk åpner og lukker butikken, eller restaurant­en for dagen, sier Andersen.

Firmaet Sharebox har tilholdsst­ed i Arendal, men har sterk tilknytnin­g til Grimstad. Arne Eivind Andersen kommer selv fra Groosåsen.

– Vi har også flere private aksjonaere­r fra Grimstad, og andre sentrale folk i bedriften er med på dette her. Min bror er med, samt Leif Arne Dalane som er teknisk sjef. I tillegg har Bjørn Engh og Dag Magne Vedå bistått i utviklinge­n av produktet, sier Andersen.

Vil utvide

Sharebox finner du i dag i alle de største byene i landet. Det er også bokser i Stockholm, og København, og så jobbes det med å få på plass bokser i Spania, Nederland, Finland og noen av de baltiske landene.

Målet er å nå hele verden, og bedriften jobber med å få til samarbeids­avtaler med store firmaer.

– Vi har i dag avtaler med 7-Eleven, Narvesen og Deli de Luca. Vi jobber også med å få til avtale med de største bilutleies­elskapene, for dem må det jo vaere genialt å ha slike skap, sier Andersen, som akkurat har inngått avtale om levering av skap til en av de større aktørene.

I tillegg har de avtale med Booking.com, Finn.no/reise og Airbnb som integrerer/informerer om tjenesten til Sharebox.

Andersen forteller at det i dag utveksles nøkler et eller annet sted hvert 15. minutt.

– I dag har vi cirka 100 bokser i Skandinavi­a, og i løpet av sommeren regner vi med å vaere opp i cirka 330. I løpet av 2019 planlegger vi å ha 800 skap i drift, sier han.

– Da er vi størst i Europa på denne tjenesten, legger han til.

– Blir dere rike på denne oppfinnels­en?

– Det er nok penger i dette, men det er klart at det tar tid før vi kan få noe overskudd å skryte av. Men vi ser en positiv trend, og aktivitete­n i skapene er veldig stigende. Betalingsv­iljen er til stede, sier Andersen.

I dag koster det 29 kroner for en enkel-overleveri­ng, eller for et døgn om du vil, og det koster 199 kroner om du vil ha en boks i en måned. ➤

 ??  ?? DEMONSTRAS­JON: Geir Atle Ellingsen (t.h.) fikk en solid leksjon i hvordan Sharebox fungerer av Arne Eivind Andersen. Via mobilen kan boksene i skapet bak åpnes og lukkes.
DEMONSTRAS­JON: Geir Atle Ellingsen (t.h.) fikk en solid leksjon i hvordan Sharebox fungerer av Arne Eivind Andersen. Via mobilen kan boksene i skapet bak åpnes og lukkes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway