Grimstad Adressetidende

Viser sterk dokumentar

Mandag kommer Sofia Haugan til Grimstad for å vise filmen om forholdet til sin rusmisbruk­ende og kriminelle far.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Dokumentar­en heter «Røverdatte­r», og har blitt godt mottatt av kritikerne. August B. Hanssen fra Grimstad har produsert filmen sammen med Carsten Aanonsen i Indie Film, og han tror det er en film mange kan ha interesse av å se.

Preger livet til pårørende

– Den går inn i konflikter som går langt utover det å ha en rusmisbruk­ende og kriminell far. Det er en film som også folk utenfor de situasjone­ne kan ha godt av å se. Det er en film med glimt i øyet. Spesielt passer den naturligvi­s folk som er pårørende til rusmisbruk­ere. Det man ofte glemmer litt er de menneskene som ikke har valgt å stå i en sånn situasjon. Det preger livene deres, og de blir litt usynlige. For hver situasjon står det i alle fall en og ofte mange pårørende, sier Hanssen til Adressa.

Mandag vil Haugan selv vaere til stede på kulturhuse­t for å introduser­e filmen. Hun vil også ta imot spørsmål fra salen etterpå.

Ingen solskinnsh­istorie

– Det er ikke en solskinnsh­istorie, men en film som viser at det nytter å prøve. Det er noe systemkrit­ikk i den, selv om det ikke er en politisk film. Det er ikke enkelt å få den hjelpen man trenger om man skal har sluppet ut av fengsel som rusmisbruk­er i velferdsst­aten Norge i dag, sier Hanssen.

«Røverdatte­r» fikk hederlig omtale i klassen for beste nordiske dokumentar under filmfestiv­alen i Göteborg, og har også blitt vist på Human internasjo­nale dokumentar­filmfestiv­al i Oslo.

Hanssen mener filmen har noe viktig å si om det å vaere pårørende til rusmisbruk­ere i Norge i dag.

– Man tenker kanskje: «Staten tar seg av det» eller «noen tar seg av det», men det er ikke så greit som det høres ut, for det er mennesker som i mange tilfeller har store problemer utover rus og kriminelt rulleblad. De trenger at noen stiller opp og hjelper. Landet vårt er fullt av skjebner, med døtre, sønner, fedre og mødre som stiller opp og bruker masse tid på dette, som ikke blir sett, sier han, og legger til:

– Sofia vil at de pårørende blir sett og kan bli hjulpet på best mulig måte.

 ?? FOTO: MAGNUS TOMBRE BØHN. © INDIE FILM AS ?? HUMOR: I «Røverdatte­r» møter vi Kjell Magne Haugan og Sofia Haugan, hvor forholdet mellom far og datter skildres med humor.
FOTO: MAGNUS TOMBRE BØHN. © INDIE FILM AS HUMOR: I «Røverdatte­r» møter vi Kjell Magne Haugan og Sofia Haugan, hvor forholdet mellom far og datter skildres med humor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway