Grimstad Adressetidende

Andelslag dyrker økologi

Bjørkedale­n andelslag dyrker poteter, grønnsaker og blomster som både er til pynt og som kan spises. Nå søker de etter flere som har lyst til å vaere med.

- FELLES DYRKING

➤ – Vi vil gjerne ha flere medlemmer i andelslage­t. Dette er kjempegøy å vaere med på, og nå er vi også blitt Debio-merket, sier Kristin S. Unander.

Debio-merking vil si at jorda som det dyrkes på er uten sprøytemid­ler. Debio-merket er det norske merket som viser at produktet er godkjent som økologisk.

– Nå blir det supersunn mat, fra en veldig god jord. De som er med på dette andelslage­t får sunn mat, og får vaere med på hele prosessen. Det er ikke pliktige dugnader, men mange syns det er interessan­t å vaere med og jobbe, sier Unander. Gjengen har 15 mål som er Debio-merket, men bruker foreløpig bare 3–4 av målene. Åkrene ligger i Bjørkedale­n, som er rett før nedkjøring­en til Moysanden. Åkeren har vaert i familien til Unander i 300 år.

– Å bruke stedet som andelslag er nytt for oss, men konseptet er også ganske nytt i Norge. Det er blitt populaert, for folk har blitt bevisst på maten de spiser, og hvor den kommer fra, sier hun.

Nå er planen til laget å plante tidliggulr­øtter, og ellers har de grønnkål som har overvintre­t fra i fjor. De har salater, reddiker, neper, rødbeter, dill, persille og gressløk. Av blomster er det blant annet løvmunn, solsikke, kornblomst­er og ringblomst­er.

– I år satser vi veldig på blomster, både spiselige og til pynt, sier Unander. Andelslage­t er fortsatt i oppstarten, og nå er målet å få 50 andeler i løpet av året. Foreløpig har de solgt noen og 30.

– De som har lyst til å vaere med trenger ikke å bo i naerheten, for hit kommer folk syklende, gående og med bil, sier Unander.

Kirkens Bymisjon er en av dem som har kjøpt andeler i laget.

– Vi har med oss ungdommer som gjennom dette andelslage­t laerer seg å dyrke og høste. Prosjektet heter Gateentrep­renø-

 ??  ?? BARNA ER MED: Andelslage­t er for barnefamil­ier også, og etterhvert vil det bli egne aktivitete­r for barn.
BARNA ER MED: Andelslage­t er for barnefamil­ier også, og etterhvert vil det bli egne aktivitete­r for barn.
 ??  ?? FELLESØKTE­R: Det er ikke pliktige dugnader i andelslage­t, men mange syns det er moro å vaere med på hele prosessen. He
FELLESØKTE­R: Det er ikke pliktige dugnader i andelslage­t, men mange syns det er moro å vaere med på hele prosessen. He

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway