Grimstad Adressetidende

Skal du virkelig viske ut grensene mellom inne og ute, er hagestue den optimale løsningen.

- HAGESTUE

➤ Det har vaert en trend de siste årene å trekke stuen ut på terrassen. Solide og komfortabl­e møbler i moteriktig design bidrar til å skape stilfulle avdelinger utenfor husets yttervegge­r, der avslapning og selskapsli­v sømløst glir inn i hjemmets tradisjone­lle sfaere. Problemet er bare at Norge er et land med ustabilt vaer og kort utesesong, og selv ikke varmeovner og markiser klarer helt å redde festen når regnet begynner å hølje ned.

Det er her hagestuer kommer inn, eller rettere sagt: ut. Den kan monteres oppå terrassen eller som frittståen­de anneks, og skaper enorm fleksibili­tet for den som vil ha mest mulig sol og sommer i hjemmet. En rekke leverandør­er tilbyr forskjelli­ge varianter tilpasset personlige preferanse­r og disponible arealer.

Naturen inn

Med store glassflate­r er man beskyttet mot vaer og vind samtidig som man får naturen inn. Skyve- eller klaffedøre­r styrer hvor åpent man til enhver tid skal ha det – fra tilnaermet veggløst til totalbesky­ttet. Og for mange er det ingen liten bonus at hagestuen raskt blir et ekstra rom i huset som kan forlenge sesongen betrakteli­g, eller til og med fungere som vinterhage, avhengig av hvor isolert den er.

– Huset vårt ligger slik til at det blir en del nordavind, og hagestuen gir akkurat den beskyttels­en som trengs uten at vi må ofre noe av utsikten eller naerheten til naturen rundt oss, forklarer Målfrid Brekke Lien.

Utvider sommeren

Hun bor med sin mann Inge Lien i utkanten av Eidsvoll på tre mål naturtomt, med utsikt mot Sundt og Mistberget. Her kan de nyte lange sommerkvel­der i sofakroken og føle aftensolen strømme gjennom glassvegge­ne, mens katten Chanel spaserer ut og inn etter eget forgodtbef­innende. Uavhengig av vaermeldin­gen kan de invitere middagsgje­ster på en skikkelig naernature­nopplevels­e, omgitt av blåbaerbus­ker, fugleliv og furutraer. Og så kan man alltid prøve seg på solhungrig­e og eksotiske plantearte­r man kanskje ville kviet seg for å gå i gang med innendørs.

– For oss innebaerer dette en utvidelse av sommeren med en måned eller to på hver side, og så blir det et veldig fint supplement til boblebadet som vi bruker året rundt, legger Målfrid til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway