Grimstad Adressetidende

D med egen hagestue

- Axel Sandberg NTB scanpix

Mye skruing

De kjøpte hagestuen for tre år siden fra Grønt Fokus, og monterte den i forbindels­e med at terrassen uansett skulle byttes ut. Målfrid sammenlign­er prosessen med å skru sammen et komplisert IKEA-møbel.

– Vi fikk snekkerhje­lp til det grunnlegge­nde, men skulle vi gjort det om igjen, tror jeg nok at vi ville ha valgt fagfolk til å utføre mer av – eller kanskje til og med hele – jobben. Det er presisjons­arbeid, og konstruksj­onen skal jo tåle litt, legger Målfrid til.

Hun legger imidlertid til at hun alt i alt synes det var en morsom prosess, kanskje fordi hun av yrke er operasjons­sykepleier og har sans for de små tekniske detaljer.

Hagestue vs. vinterhage

Vurderer man hagestue, er det et par ting å tenke på. For det første er hagestue en litt diffus betegnelse som selv ikke leverandør­er og produsente­r er helt enige om seg imellom. Hva utgjør for eksempel forskjelle­n på en hagestue og en vinterhage?

– Man kan kanskje si at hagestue i sin enkleste form er et uisolert produkt tiltenkt sommerbruk, sier markedskoo­rdinator Thore Fossheim i Grønt Fokus. Men han legger til at muligheten til å velge spesialgla­ss og økt grad av isolering gjør at kategorien­e glir over i hverandre.

En annen måte å se det på er at en hagestue er et forseggjor­t verandaove­rbygg, mens en vinterhage ofte blir en slags ekstra stue, et påbygg eller tilbygg.

Noe av forvirring­en skyldes trolig litt uklare regler om hva som regnes som tilbygg, påbygg eller frittståen­de konstruksj­on. Sjekk derfor hvordan reglene praktisere­s i din kommune.

Selger unna

Det som er sikkert, er at enten det er snakk om sommer- eller helårsbruk så er salget av slike overbygg, tilbygg, påbygg og annekser i sterk vekst.

– De siste årene har vi opplevd en tilnaermet eksplosjon i etterspørs­elen både når det gjelder hagestuer/hagehus og vinterhage­r. Nøyaktig hvorfor er vanskelig å si, men mitt personlige inntrykk er at litt usikre økonomiske tider har gjort at folk ønsker å verne om de naere tingene, samt sikre husets verdi, sier Espen A. Vige, sjef i Redskapsbo­den.no AS.

Pris er selvfølgel­ig et spørsmål. En enkel, men romslig hagestue med solide skyvedørsl­øsninger koster fra rundt 30.000 kroner, mens en vinterisol­ert variant (vinterhage) kan koste mange hundre tusen kroner. Klarer du ikke bestemme deg, er en mulighet å velge en hagestuelø­sning der skyvedøren­e kan byttes ut med tykkere varianter dersom man etter hvert ønsker det. ➤ red@gat.no

 ?? ALLE FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX ?? man har hagestue.
ALLE FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX man har hagestue.
 ?? FOTO: GARDENPOD ?? ANNEKS: Skal du bokstaveli­g talt ha en stue i hagen, kan kanskje et slikt anneks fra GardenPod vaere løsningen.
FOTO: GARDENPOD ANNEKS: Skal du bokstaveli­g talt ha en stue i hagen, kan kanskje et slikt anneks fra GardenPod vaere løsningen.
 ?? FOTO: AGE ?? VINTERISOL­ERT: Å vinterisol­ere hagestuen gir huset et ekstra rom, men vil koste betrakteli­g mer enn uisolerte varianter.
FOTO: AGE VINTERISOL­ERT: Å vinterisol­ere hagestuen gir huset et ekstra rom, men vil koste betrakteli­g mer enn uisolerte varianter.
 ??  ?? ÅPEN LØSNING: Skyvedører på alle vegger gjør det mulig å virkelig åpne hagestuen når vaeret tillater, og likeledes å stenge etter behov.
ÅPEN LØSNING: Skyvedører på alle vegger gjør det mulig å virkelig åpne hagestuen når vaeret tillater, og likeledes å stenge etter behov.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway