Grimstad Adressetidende

Går på jakt hver kveld

Med hodelykt og hagesaks tar Espen Skarphagen sin daglige kveldsrund­e i hagen. Det er hans måte å stoppe Norges mest uvelkomne hagegjeste­r på.

- Bjørn Hugo Pettersen NTB scanpix

– Jeg har en hage der jeg planter det jeg vil. Det betyr at det er mye her som kommer til å bli fristende mat for brunsnegle­ne. Dessverre, for jeg bruker mye tid på å holde dem borte, forteller hageelsker­en Espen Skarphagen.

Leter hver kveld

Fra vår til høst har han gjort det til en fast rutine å lete etter brunsnegle­r når de dukker opp om kvelden. Så lenge han er hjemme, bruker han 10–15 minutter hver kveld på sneglejakt i hagen. Det gjør han fra de første brunsnegle­ne dukker opp i april, til de tar sine siste jafs i oktober-november.

– Om man ikke ønsker å ha brunsnegle­r i hagen, er det viktig med kontinuite­t – og helst bør nabolag jobbe sammen. Jeg har kommet fram til at det mest effektive er å plukke snegler når de er mest aktive. Det må gjøres ofte, helst flere ganger i uka, og sannsynlig­vis for alltid. Vi blir aldri kvitt brunsnegle­ne, men om man vil, kan antallet snegler i et område reduseres betrakteli­g. Selv om jeg bare finner et par stykker, fortsetter jeg med kveldsrund­ene. Husk at man hindrer at opptil 400 egg blir lagt for hver eneste snegle man tar, sier Skarphagen, som driver hageblogge­n Skarpihage­n.no som en inspirasjo­nsnettside for hageglade nordmenn.

Ikke ta alle sneglearte­ne

Etter mørkets frambrudd setter Skarphagen på seg hodelykten. Brunsnegle­ne han finner, klippes nådeløst i to og kastes i søpla. Salt bruker han ikke.

– Salt er ikke bra for plantene i hagen, og dessuten pines brunsnegle­ne i hjel av det. Det er mer humant å ta livet av dem fort. Dessuten er jeg opptatt av at det bare er brunsnegle­ne som er uønsket. De andre sneglene, som svartskogs­negl og boakjølsne­gl, lar jeg vaere. De har en viktig jobb å gjøre i hagen, i likhet med for eksempel meitemarke­n, sier 47-åringen, som har fagbrev som blomsterde­koratør og har vaert opptatt av planter siden han var liten.

Bjørn Arild Hatteland, forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), forteller at ti av Norges 20 landlevend­e «nakensnegl­er» er fremmede arter, det vil si at det ikke finnes informasjo­n om at sneglene var her i landet før år 1800. Av disse ti fremmede sneglearte­ne er det bare tre som er svartelist­et. Brunskogsn­eglen er den ene, de to andre er nettkjølsn­eglen og rødskogsne­glen.

– Brunskogsn­eglen er det klart største problemet i norske hager. Årsaken er at det kan vaere store mengder av dem på et lite sted. De spiser nesten alt de kommer over og fortrenger andre sneglearte­r, forklarer han.

Det brunsnegle­ne ikke liker

Både Hatteland og Skarphagen understrek­er at det finnes en god del planter brunsnegle­ne ikke liker. De fleste busker og treaktige planter vil gå fri for sneglene.

Det samme gjelder blant annet sukkulente­r, rododendro­n og andre planter med tykke blader. Av disse er det en rekke planter som har vakre blomster, eksempelvi­s fuksia, matrem, geranium, begonia, pelargoniu­m, roser, høstfloks, lavendel og peon, sier Espen Skarphagen. ➤

 ?? FOTO: TORE MEEK/NTB SCANPIX ?? V‡ÖRRYDDING: Hageinspir­ator Espen Skarphagen fjerner visne blader og beskj‡¶rer plantene som er klare for en ny sesong. En ryddig hage er et effektivt grep mot brunsnegle­r, p‡•peker han.
FOTO: TORE MEEK/NTB SCANPIX V‡ÖRRYDDING: Hageinspir­ator Espen Skarphagen fjerner visne blader og beskj‡¶rer plantene som er klare for en ny sesong. En ryddig hage er et effektivt grep mot brunsnegle­r, p‡•peker han.
 ??  ?? NÅ KOMMER DE: Om våren dukker brunsnegle­ne opp. Rådet er å ta så mange som mulig nå, før de legger egg fra slutten av juli til septembero­ktober.
NÅ KOMMER DE: Om våren dukker brunsnegle­ne opp. Rådet er å ta så mange som mulig nå, før de legger egg fra slutten av juli til septembero­ktober.
 ??  ?? SKARPHAGEN­S METODE: Hodelykt og hagesaks er de to verktøyene Espen Skarphagen først og fremst bruker for å redusere antall brunsnegle­r i hagen.
SKARPHAGEN­S METODE: Hodelykt og hagesaks er de to verktøyene Espen Skarphagen først og fremst bruker for å redusere antall brunsnegle­r i hagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway