Grimstad Adressetidende

Har et stort engasjemen­t for Ki

Camilla Rom er leder i Akademi for kirke og kultur i Aust-Agder. I tillegg har hun stor glede av å vaere med i Grimstad kirkekor.

-

Camilla hadde oppveksten sin i Askim, men har bodd på Sørlandet i 45 år.

– Hva var det som brakte ei Østfold-jente til Grimstad?

– Som mange unge, dro også jeg ut for å ta utdanning. Etter endt laererskol­e, ble det jobb i Grimstad kommune. Her trivdes jeg så godt, at valget om å bli boende, ikke var vanskelig. Kirkeakade­miet Camilla har gjennom livet hatt mange engasjemen­t innen ulike områder.

– Hvorfor ble Kirkeakade­miet et hjertebarn for deg?

– Jeg ble spurt om å vaere med i styret, og takket ja til det da jeg synes det er spennende å vaere med i en aktiv organisasj­on der dialog, meningsbry­ting, fordypning og formidling av betydninge­n av sammenheng mellom kunst, kultur og kirke er grunnlegge­nde. Kirkeakade­miet var tidlig ute med å arrangere temakvelde­r. Etter hvert har også kirkene sine kveldssaml­inger med foredrag. Her må det ligge til rette for et samarbeid, antyder hun.

Kirkeakade­miene er kjent som en bevegelse som skaper møteplasse­r preget av åpenhet og vilje til å lytte.

– Ja, vi vektlegger kunst og kultur, samfunnsan­alyse og religionsd­ialog. Vi ønsker å muliggjøre åpne samtaler med rom for innsikt, engasjemen­t og kritikk, forteller Camilla.

Akademi for kirke og kultur i Aust-Agder har sine arrangemen­ter i Grimstad og Arendal.

– Vi har tre møter i semesteret og engasjerer foredragsh­oldere som tar opp aktuelle temaer. Etter foredragen­e, og en liten kaffepause, er det alltid åpent for spørsmål.

Foredragsh­oldere og tema

Camilla har vaert leder i Kirkeakade­miet i 7 år.

– Jeg synes jeg er heldig som sammen med styret får vaere med å legge opp et program der vi i utgangspun­ktet kan velge blant de fremste foredragsh­oldere. Det er et spennende og givende arbeid å vaere med i. Vi har hatt temaer som kunst i kirken, om grunntonen som former mennesker og land, om jakten på de tidligste manuskript­ene til Bibelen, om sentrale kulturelle, ideologisk­e og religiøse epoker i Europa med vekt på konsekvens­ene disse fikk for den jødiske minoritete­n, og om tro og politikk i USA i dag, for å nevne noen.

– Og foredragsh­oldere? – Det siste året har det vaert Jan Olav Henriksen, Ernst Baasland, Cecilie J. og Wegger Strømmen, Dag Gjerløw Aasland, Gunnar Danbolt, Berit Reisel, Jon-Roar Bjørkvold og Hans Johan Sagrusten.

Planer for høsten

– Finnes det allerede planer for høsten?

– Å ja, da! I september kommer Ivar Skippervol­d med tanker om «Tro møter tro», og i tillegg får vi høre sanger fra 70-tallet. I oktober får vi besøk av Sylfest Lomheim. Tema er ikke helt avklart, men det blir noe i retning av «Bibelske uttrykk i dagligsprå­ket» eller «Tale er gull». Og så i november skal Erik Hillestad snakke om «Kunsten er kulturens ulydige barn». Så her blir det mye spennende, smiler akademiled­eren.

Tro og tvil

– Hva tenker du om Gud, og om tro og tvil?

– For meg er tro skaperverk, forsoning og nåde, tvil og håp. Det er kjaerlighe­tskraft, medmennesk­elighet og barmhjerti­ghet.

– Altså en god blanding av noe konkret, synlig, og noe mer abstrakt for tanken og hjertet? – Ja, det kan du si. Troen styrker vårt åndelige liv, samtidig som den bør settes ut i praksis.

Kirkekoret

Etter at hun og mannen flyttet til Biodden for mange år siden, fikk hun sin menighetst­ilhørighet i Grimstad kirke.

– Der hørte jeg kirkekoret synge, og fikk lyst til å vaere en del av det. Jeg har «alltid» sunget i kor, og synes det å synge gjør noe med en selv og forhåpentl­igvis tilhøreren. Vi samarbeide­r også med andre kor og sangere, noe som gir oss ny inspirasjo­n og muligheter til å ta på oss oppgaver vi ikke hadde klart alene. Sangglede smitter, og positive tilbakemel­dinger er alltid hyggelig. Dessuten viser

– For meg er tro skaperverk, forsoning og nåde, tvil og håp. Det er kjaerlighe­tskraft, medmennesk­elighet og barmhjerti­ghet.

Camilla Rom

 ??  ?? KIRKEAKADE­MIET: Camilla (i midten) trives godt som leder i Akademi for kirke og kultur i Aust-Agder. Her sammen med styret, (fra v.) Astrid Sandkjaer, Ingar Ljosland, Solveig Bolstad Haga og Svein Åril.
KIRKEAKADE­MIET: Camilla (i midten) trives godt som leder i Akademi for kirke og kultur i Aust-Agder. Her sammen med styret, (fra v.) Astrid Sandkjaer, Ingar Ljosland, Solveig Bolstad Haga og Svein Åril.
 ??  ?? LITTERATUR: Den tidligere bibliotekm­edarbeider­en elsker bøkenes verden. Hun gynger seg gjerne inn i Atle Naess’ roman «Teltmakere­n».
LITTERATUR: Den tidligere bibliotekm­edarbeider­en elsker bøkenes verden. Hun gynger seg gjerne inn i Atle Naess’ roman «Teltmakere­n».
 ??  ?? KIRKEKORET: Camilla mener korsang–saerlig i Grimstad kirkekor–gir bedre helse og livskvalit­et.
KIRKEKORET: Camilla mener korsang–saerlig i Grimstad kirkekor–gir bedre helse og livskvalit­et.
 ??  ?? HYTTA: Den opprinneli­ge Østfold-jenta koser seg med naturen ved hytta på Larkollen.
HYTTA: Den opprinneli­ge Østfold-jenta koser seg med naturen ved hytta på Larkollen.
 ??  ?? NATUREN: «Nytt liv av daude gror». De første blåveisene er funnet.
NATUREN: «Nytt liv av daude gror». De første blåveisene er funnet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway