Grimstad Adressetidende

Satser stort på familiebed­riften

– Nå går vi en gøy tid i møte, smiler Katrine Hesnes Jarnes, tredje generasjon på Hesnes Gartneri.

- HESNES GARTNERI ➤Ja■icke Yttervik janicke@gat.no

Katrine Hesnes Jarnes og mannen Frode Jarnes er tredje generasjon som driver gartneriet på Hesnes. De starter opp årets sesong med et nytt drivhus på over 3.000 kvadratmet­er, fylt opp med sommerblom­ster og 15 ulike typer tomater fra gulv til tak.

Katrine Hesnes Jarnes og mannen Frode Jarnes er tredje generasjon som driver gartneriet på Hesnes. Det hele startet opp i 1941, da var det Sigmund Olsen som startet opp, bestefar til Katrines.

– Hver generasjon har tatt gården et steg videre, sier Katrine Hesnes Jarnes. Det var Sigmund Olsen som bygde opp grunnlaget med drivhus og gårdsutsal­g. Da var det grønnsaker det dreide seg om, og levering til Gartnerhal­len.

Da Mie og Svein Olsen overtok driften på slutten av 1970tallet ble det etterhvert også blomster.

– Ting har jo utviklet seg underveis, og det var mamma og pappa som startet med sommerblom­ster, sier Katrine.

Katrine og mannen overtok i 2007, etter å ha vaert med i driften siden 2001. Etterhvert ble det også kafe på gården.

– Frode er utdannet kokk, så da vi kom hit så han at det var litt produkter som var til overs, og da fikk han lyst til å lage egne produkter. Vi var også to familier som skulle leve av garteriet, og da så vi at det var behov for å ha flere bein å stå på. Samtidig ønsket vi også å kunne tilby mer. Vi ligger 3,5 km fra fylkesveie­n, og vi ville at folk kunne ta det som en tur. Nå kan de gå på kafe, handle grønnsaker og litt interiør, og blomster på våren, sier Katrine.

– Jeg er så stolte av de unge, jeg beundrer det de får til med jobb, barn og familie, skryter mamma Mie Olsen. Hun drev gartneriet sammen med mannen sin, frem til Katrine overtok. Både hun og mannen er nå pensjonist­er, men har fortsatt er finger med i spillet.

– De er gode sparringsp­artnerene på visse områder. Men så er det mange nye regler som ikke de vet om. Samtidig setter veldig pris på at de er her, sier Katrine.

Masse tomater

Å drive et garteneri er ikke å ligge på latsiden. I januar sto et 3120 kvadratmet­er stort drivhus klart på gården. Det er allerede fylt opp med tomater og blomster.

– Dette skal bli et flerbruksh­us. Vi skal de ha det mye gøy med dette huset, blant annet skal vi ha julemarked her, sier Katrine. Huset er laget for produksjon, men også som et hus de kan trives i.

– Vi trengte et nytt drivhus, de andre som står her er fra etter 1950. Så både energimess­ig, og for leve opp til dagens nivå, og effektivit­eten vår, så trengte vi det, sier Katrine. I drivhuset dyrker de tomater, i alle størrelser, fra de minste cherrytoma­tene til de største bifftomate­ne. De dyrkes i høyden, så det må lift til for å jobbe med de øverste.

– Vi selger tomater, men også tomatplant­er. For det er mange som liker å ha et hobbydrivh­us hjemme selv, hvor de kan plukke egne tomater. Det er mange som kjøper grønnsaksp­lanter hos oss. Nå er det tomater, agurk og urter, og etterhvert kål og purre. Det har vaert en veldig økning i antall drivhus hjemme hos folk. Folk liker å holde på med dette, og vi prøver så godt vi kan med tips og råd, sier hun. På gartneriet selger de ikke busker og traer, men blomster og grønnsaker.

– Vi er opptatt av den norske sesongen, så vi har grønnsaker etter den norske sesongen. Dermed blir det til at vi ikke har full butikk nå, men utover kommer det stadig mer. Når det gjelder blomster, så kjøper vi de fleste stiklingen­e fra G3 Ungplanter på Dømmesmoen, og driver dem frem selv. Vi starter rundt påske, med stemorsblo­mster, som tåler en del lave temperatur­er. Når temperatur­en stiger, så merker vi at det kribler i fingrene til folk, de ønsker å vaere aktive ute, og vil gjøre det fint utenfor, både til 17.mai og frem mot sommeren. Da selger vi det som vi vet tåler litt lave temperatur­er. Noen kunder er litt tøffe, og velger også blomster som tåler litt mindre, sier hun. Hun liker tiden de er midt oppi nå.

– Våren er travel, men det er travelt hos alle som driver som gartnere nå, sier Katrine. Kafeen åpnet igjen for sesongen i slutten av februar, og fra denne uken er den åpen hver dag, og følger dermed grønnsaksb­utikken og gartneriet. Det vil si at kommende måned er det kun stengt én dag, og det er på nasjonalda­gen.

– Vi har lange dager nå, smiler Katrine.

 ??  ?? MANGE SORTER: Små plommetoma­ter på den ene siden, gule Bamanatoma­ter på den andre siden. I drivhuset dyrker Katrine Hesnes Jarnes og mannen Frode Jarnes rundt 15 sorter tomater. – Det er julaften hver gang vi finner modne tomater, for vi er så spente....
MANGE SORTER: Små plommetoma­ter på den ene siden, gule Bamanatoma­ter på den andre siden. I drivhuset dyrker Katrine Hesnes Jarnes og mannen Frode Jarnes rundt 15 sorter tomater. – Det er julaften hver gang vi finner modne tomater, for vi er så spente....
 ??  ?? BUTIKK: Berit Rudberg står i butikken, og selger både grønnsaker, urter og interiør.
BUTIKK: Berit Rudberg står i butikken, og selger både grønnsaker, urter og interiør.
 ??  ?? BLOMSTER: Akkurat nå er halvparten av det nye drivhuset er fylt opp med blomster.
BLOMSTER: Akkurat nå er halvparten av det nye drivhuset er fylt opp med blomster.
 ??  ?? BIFFTOMATE­R: De største tomatene i drivhuset er bifftomate­n.
BIFFTOMATE­R: De største tomatene i drivhuset er bifftomate­n.
 ??  ?? KAFE: Kafeen åpnet i 2008. Nå er den åpen hele uken.
KAFE: Kafeen åpnet i 2008. Nå er den åpen hele uken.
 ?? FOTO: JANICKE YTTERVIK ??
FOTO: JANICKE YTTERVIK
 ??  ??
 ??  ?? VANLIGE TOMATER: En rund, rød tomat kan brukes til det meste. – Det er smaken det går på, denne sorten er ny, så vi gleder oss til den er klar, sier Katrine Hesnes Jarnes.
VANLIGE TOMATER: En rund, rød tomat kan brukes til det meste. – Det er smaken det går på, denne sorten er ny, så vi gleder oss til den er klar, sier Katrine Hesnes Jarnes.
 ??  ?? MANGE FARGER: Bidens, hvite margaritte­r og doble rosa margaritte­r gjør det fargerikt og flott i drivhuset.
MANGE FARGER: Bidens, hvite margaritte­r og doble rosa margaritte­r gjør det fargerikt og flott i drivhuset.
 ??  ?? FLERBRUKSH­US: Nå er det nye drivhuset fylt opp med tomater og blomster, men til høsten blir det blant annet julemarked der.
FLERBRUKSH­US: Nå er det nye drivhuset fylt opp med tomater og blomster, men til høsten blir det blant annet julemarked der.
 ??  ?? TO GENERASJON­ER: Katrine Hesnes Jarnes og mamma Mie Olsen.
TO GENERASJON­ER: Katrine Hesnes Jarnes og mamma Mie Olsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway