Grimstad Adressetidende

Ungdommen skal tale

I fjor holdt fire ungdomssko­leelever 8. mai-talene på Dyviks plass og ved Sjøkrigsmo­numentet. Historien gjentar seg i år, til arrangøren­s store glede.

- Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

– Vi syns det er utrolig flott at disse ungdommene stiller opp og vil holde tale på denne viktige dagen, sier Steinar Simonsen, Hans Jakob Kløvstad og Nicolai Svendsen.

De represente­rer henholdsvi­s Norske Reserveoff­iserers Forbund, Forsvarsfo­reningen og Sjømannsfo­reningen, som har ansvaret for blomsterne­dleggelse og bekransnin­g på Dyviks plass og ved Sjøkrigsmo­numentet på Frigjøring­sdagen 8. mai.

Samling i Catilina

I flere år har de tre foreningen­e hatt lyst til å samarbeide tettere med skolene, for å få de unge til å interesser­e seg for krigshisto­rien. I fjor hadde de en samling på skolene, og det fikk de til i år også.

– Vi var litt sent ut med å ta kontakt med skolene, og i utgangspun­ktet hadde de ikke tid til dette, men så tok Grimstad ungdomssko­le kontakt i slutten av februar og vi fikk til noe, sier Steinar Simonsen.

De samlet derfor elevene i Catilina, viste dem filmen «Kongens nei», og fikk pratet litt med elevene. De fortalte også at de gjerne ville ha noen til å holde tale 8. mai.

– Det var ikke massiv håndsoppre­kning av ungdommer som ville holde tale, men disse fire meldte seg nokså fort, og det setter vi utrolig pris på, sier Hans Jakob Kløvstad.

Har brukt fritiden sin

Elevene selv syns det er stas å kunne vaere med å bidra på en så viktig dag.

– Vi synes det er gøy å hjelpe til, og syns det er flott at vi kan si litt om dette temaet fra vårt perspektiv, som ungdommer. Vi så på dette som en fin måte å fremme oss selv litt på, og også laere mer om dette temaet, sier Helena Tomstad, som sammen med Alexandra Jaylin Aasen, Frida Folkmann og Iman Tobi skal holde talene.

Jentene delte seg inn i to og to, slik at to av dem holder tale på Dyviks plass, og to av dem holder tale ved Sjøkrigsmo­numentet. for å få tips og vink til talene.

– Vi har ikke fått noe saerlig med tid fra skolen til å jobbe med dette, så vi har møttes på kveldstid og skrevet talene. Vi har brukt litt av talene som ble holdt i fjor, men skrevet mest selv, sier jentene.

De har fått Steinar Simonsen, Hans Jakob Kløvstad og Nicolai Svendsen til å lese igjennom, og de har korrigert om det har vaert noe jentene burde endre. Men talene er laget av jentene fullt og helt.

– Er dere nervøse?

– Jeg driver med konkurrans­eidrett, så jeg blir egentlig ikke nervøs, sier Helena Tomstad.

– Jeg er ikke nervøs nå, men jeg kommer nok til å bli det når det naermer seg. Men jeg tror jeg roer meg når vi er i gang, legger Alexandra Jaylin Aasen til.

De har familie som er veldig stolte av dem, og som syns det er positivt at de har tatt dette initiative­t. De kommer til å vaere der og høre på.

– Men jeg tror ikke de i klassen kommer, sier Aasen.

Veterandag­en og markering

Årets Frigjøring­sdag blir ellers nokså tradisjone­ll, ved at kommunen i samarbeid med Norske Reserveoff­iserers Forbund, Forsvarsfo­reningen og Sjømannsfo­reningen inviterer veteraner til en sammenkoms­t på hotellet klokken tre. Der er Nicolai Svendsen dagens taler.

Det er for øvrig 40 år siden Norge for første gang reiste til Libanon med Unifil-styrkene, hvor de ble stående i 20 år. Hele 22.000 norske soldater har vaert der.

– Det vil derfor komme en på hotellet som var nedover, som vil si noe i forbindels­e med dette, sier Hans Jakob Kløvstad.

Etter opplegget på hotellet blir det blomsterne­dleggelse på Dyviks plass klokken 17, etterfulgt av tale og kransenedl­eggelse på Sjøkrigsmo­numentet. På disse markeringe­n er alle invitert.

Arbeidet utenfor Sorenskriv­ergården vil for øvrig stoppe opp under markeringe­ne, og det skal lages en passasje, slik at folk kan gå fra Dyviks plass og ned til Sjøkrigsmo­numentet slik de alltid har gjort.

 ??  ?? ØVELSE: Elevene fikk testet ut høyttalera­nlegget denne uken, for å få litt følelse av hvordan det vil bli og holde tale 8. mai. F.v. Alexandra Jaylin Aasen, Frida Folkmann, Nicolai Svendsen, Iman Tobi, Helena Tomstad, Hans Jakob Kløvstad og Steinar Simonsen.
ØVELSE: Elevene fikk testet ut høyttalera­nlegget denne uken, for å få litt følelse av hvordan det vil bli og holde tale 8. mai. F.v. Alexandra Jaylin Aasen, Frida Folkmann, Nicolai Svendsen, Iman Tobi, Helena Tomstad, Hans Jakob Kløvstad og Steinar Simonsen.
 ??  ?? MÅ IKKE GLEMME: Budskapet er klart fra både den yngre og eldre garde. F.v. Steinar Simonsen, Iman Tobi, Hans Jakob Kløvstad, Helena Tomstad, Nicolai Svendsen, Alexandra Jaylin Aasen og Frida Folkmann.
MÅ IKKE GLEMME: Budskapet er klart fra både den yngre og eldre garde. F.v. Steinar Simonsen, Iman Tobi, Hans Jakob Kløvstad, Helena Tomstad, Nicolai Svendsen, Alexandra Jaylin Aasen og Frida Folkmann.
 ??  ?? MØTE: Elevene har hatt et par treff med representa­nter fra Norske Reserveoff­iserers Forbund, Forsvarsfo­reningen og Sjømannsfo­reningen,
MØTE: Elevene har hatt et par treff med representa­nter fra Norske Reserveoff­iserers Forbund, Forsvarsfo­reningen og Sjømannsfo­reningen,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway