Grimstad Adressetidende

Nå kommer kyststien

Etter flere år med forberedel­ser er det nå klart for at de første grunneiern­e får tilsendt avtaler slik at kyststien kan skiltes og tilrettele­gges for turgåere.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Arbeidet med å etablere en kyststi langs hele kommunens kyst har pågått over lang tid, og spesielt har valget av trasé vaert mye diskutert. Alle kystkommun­ene i fylket jobber med å etablere en kyststi, men Grimstad er kommet desidert lengst i prosessen, og er nå straks klar til å sende ut avtaler til aktuelle grunneiere langs traseen. Disse avtalene skal gjøre det mulig å skilte og tilrettele­gge stien på privat grunn.

– Vi ønsker å ha et godt forhold til grunneiern­e, forsikrer Bjørn Eilert Andersen, landbrukss­jef i kommunen.

Ikke store terrenginn­grep

Ifølge Rebekka Hornli Lundberg i Friluftsrå­det sør vil ikke de fleste grunneiern­e bli berørt i stor grad. Mange av dem får ingen tilrettele­gging av traseen i det hele tatt.

– Noen får enkel tilrettele­gging i form av en peker og litt rydding, mens andre får litt mer, for eksempel en liten bro over et vått parti, forklarer hun.

Bygartner Rolf Inge Pettersen minner om at kyststien følger eksisteren­de stier som ligger i terrenget i dag, og at det ikke er snakk om å gjøre store terrenginn­grep. Nå håper han og Eilertsen på et godt samarbeid med grunneiern­e.

– Vi har lite lyst til å tvinge oss frem. Vi vil basere oss på frivilligh­et. Det er en fordel for begge parter å ha en skriftlig avtale, sier Eilertsen.

– Vi ser at det kan oppstå konflikter noen steder. De søker vi å unngå. Vi vil legge stien utenom der det kan vaere konflikter, forsikrer han.

– Noen strekninge­r har mange grunneiere, så det er mange avtaler som skal sendes ut og returneres. Vi håper de fleste blir returnert, sier Pettersen. – Hva hvis noen sier nei? – Det avhenger av mange ting, sier Eilertsen, som minner om at Friluftslo­ven gjelder.

– Om noen sier nei, går vi i dialog. Da må vi prøve å finne en løsning, sier ordfører Kjetil Glimsdal (KrF).

Langvarig arbeid

Om kort tid blir de første brevene sendt ut, men ikke alle aktuelle grunneiere kan vente brev med det første.

– Alle kommer ikke med en gang. Vi må ta det fra en kant. Forhåpentl­igvis har vi alle på plass i løpet av to år, sier Pettersen.

Rundløyper

Den ferdige stien vil inneholde mange rundløyper.

– Du trenger ikke gå kyststien fra a til å, då kan gå små rundløyper. Kalvehagen­eset er et eksempel på en slik rundløype, sier Eilertsen.

Håpet er å gjøre det enklere for turister å finne frem til de fine turene, men også å få opp øynene hos grimstadfo­lk som kanskje ikke kjenner til hvor man kan gå. ➤

 ??  ?? SKILTES: Rebecca Hornli Lundberg i Friluftsrå­det sør (t.v.) viser frem et eksempel på et kyststiski­lt. Ordfører Kjetil Glimsdal viser frem kyststilog­oen. Sammen med bygartner Rolf Inge Pettersen og landbrukss­jef Bjørn Eilert Andersen (t.h.) håper det...
SKILTES: Rebecca Hornli Lundberg i Friluftsrå­det sør (t.v.) viser frem et eksempel på et kyststiski­lt. Ordfører Kjetil Glimsdal viser frem kyststilog­oen. Sammen med bygartner Rolf Inge Pettersen og landbrukss­jef Bjørn Eilert Andersen (t.h.) håper det...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway