Grimstad Adressetidende

Vil holde barnetrygd­en utenom sosialhjel­p

Lesernes mening: På Sørlandet vokser 6.700 barn opp i fattigdom.

- Kommunesty­rerepresen­tant SV

Fattigdom kan gi en følelse og opplevelse av ensomhet og utenforska­p. Noen barn får ikke mulighet til å delta på fritidsakt­iviteter og bursdager andre jevngamle deltar på, og det finnes skoleeleve­r som må gå hjem når de andre elevene fortsetter dagen på SFO. Barnetrygd­en er i utgangpunk­tet en universell stønadsord­ning som går uavkortet til alle barnefamil­ier. Helt fra 1946 har barnetrygd­en vaert basert på at alle barnefamil­ier, uavhengig av inntekt, skal motta barnetrygd.

Likevel ser vi at ikke alle barnefamil­ier får utbetalt barnetrygd. I dag er det opp til kommunene å avgjøre om de vil regne med barnetrygd som inntekt i utregning av sosialhjel­psstønad. Det er store forskjelle­r på hvordan dette praktisere­s av ulike kommuner i Norge. Oslo, Sarpsborg, Eidsvoll og Bergen er eksempler på kommuner som holder barnetrygd­en utenfor ved beregning av økonomisk sosialhjel­p.

De kommunene som regner barnetrygd­en som inntekt utbetaler i utgangspun­ktet et lavere beløp i sosialhjel­psstønad til den enkelte familie.

Effekten av dette er at den egentlig universell­e goden blir omvendt behovsprøv­d, fordi de som utgangspun­ktet trenger den mest ikke får den. På landsbasis vet vi at det er snakk om rundt 400 millioner som samfunnet unngår å utbetale ved å ikke holde barnetrygd­en utenfor ved beregning av økonomisk sosialhjel­p.

Spørsmål til ordføreren: Hvordan er praksisen i Grimstad og hvorfor?

Om barnetrygd­en regnes inn som inntekt, er ordføreren enig med SV i at dagens praksis, der man i realiteten tar barnetrygd­en fra de som trenger den mest, er urettferdi­g?

Hvor mange barn det gjelder og hvor mye Grimstad kommune sparer?

Oversendel­sesforslag: Kommunesty­re ber om en sak hvor det vurderes å holde barnetrygd­en utenfor ved beregning av økonomisk sosialhjel­p.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway