Grimstad Adressetidende

Flyt i hverdagen

Er du noen ganger så frydefullt oppslukt av det du gjør at du mister følelsen av tid og sted? Da er du i «flyt».

-

Flyt er en herlig tilstand. Når vi er i flytsonen opplever vi en slags tidløshet, fordi vi er fullstendi­g til stede i nuet.

Hva som gir oss følelse av flyt er forskjelli­g fra person til person. Vi kan oppleve flyt gjennom noe fysisk, aktivt og spennende som en løpetur, dans, trene, fiske, drive sport, leke sammen med andre, eller gjøre triks på trampoline.

Vi kan også oppleve flyt ved å mekke, snekre, eller drive med hagearbeid. Vi kan oppleve flyt gjennom roligere aktivitete­r som håndarbeid, bygge Lego, rollespill, lese bøker, handle, sy, tegne, spille et instrument eller spille tv-spill eller høre på musikk. Hvert enkelt individ har sin måte å finne flyten på.

Barn og flyt

Hvis du vil snakke til et barn som er så oppslukt i leken, er det vanskelig å få kontakt. Da er det viktig å ikke bli irritert på at barnet ikke svarer, men kanskje heller la vaere å forstyrre flyten barnet er inne i. Det er fantastisk å vaere i flyt. Du glemmer tid og sted.

Både voksne, ungdommer og barn har et grunnlegge­nde behov for å vaere i en tilstand av flyt. Vi finner det samme fenomenet i mange forskjelli­ge kulturer. Flyt får vi når det er balanse mellom de utfordring­er som mennesket blir utsatt for og de ferdighete­r de har. Det oppleves en form for ekstase og en visshet om å lykkes i oppgaven. Man opplever en indre motivasjon i og med at aktivitete­n blir et mål og en belønning i seg selv.

Tid

For å komme i flytsonen trenger vi tid for oss selv. Barn opplever oftere flyt enn voksne. De har flyt når de får leke i fred, og vi voksne ikke forstyrrer og maser på de.

Hvis «flyten» vår til stadighet blir avbrutt, blir vi frustrerte. Barn som har mesteparte­n av sin våkne tid opptatt med faste avtaler eller aktivitete­r, vil få mindre tid til flyt. Voksne kommer i flyt oftere i forbindels­e med arbeid enn i fritida, og gir seg selv ofte mindre tid til flyt.

Voksne løper ofte rundt etter klokken og gjør nyttige ting hele dagen. Oppgaver som du har påtatt deg, men egentlig ikke har lyst til.

Vi må selv sørge for å skape flyt. Skaffe oss selv tid og rom til det. Velger du for eksempel å se mye på TV, kommer du ikke i flyt. For når du ser på TV, har du ikke egne mål, og du bruker ikke din egen hjerne aktivt. Faktisk er folk som ser mye på TV, mindre lykkelige enn folk som ser lite på TV.

Rikdom skaper heller ikke flyt. Selv ganske fattige mennesker kan skape flyt i livene sine hvis de bare får nok mat, søvn og kan leve trygt.

Fordi det er så deilig å vaere i flyt, kan man bli mer eller mindre avhengig av det. Flyt går over til å bli en besettelse. Denne avhengighe­ten kan forårsake spillavhen­gighet eller rusavhengi­ghet. Da har flytopplev­elsen kommet ut av kontroll.

Hva kan vi gjøre for å komme i flyt, hvis vi har glemt hvordan det var? Kanskje vi ikke helt tør prøve? Kanskje du husker noen aktivitete­r som ga deg flytopplev­else før? Kanskje du oppdager flyt i mange aktivitete­r, gjerne også sunne aktivitete­r, hvis du bare gir deg selv tid og muligheten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway