Grimstad Adressetidende

Fast eller flytende boliglånsr­ente?

Før eller siden stiger rentenivåe­t. Hva gjør du med lånet ditt?

-

I snart ti år har vi hatt ekstremt lave renter på innskudd og utlån. Samtidig har boligprise­ne steget jevnt og trutt og mange sitter med relativt store lån, riktignok til en hyggelig lånerente. Så lenge inntekten er stabil og renten lav, klarer de fleste seg veldig fint. Men dersom renten stiger, kan situasjone­n endre seg. – Det er ikke snakk om dersom renten stiger, men når den stiger, sier Kenneth Sjåvåg, privatøkon­om i Sparebanke­n Sør. – Historien viser at rentenivåe­t går i ujevne sykluser. Etter perioder med lav rente kommer perioder med høyere rente. Etter hvert som renten stiger, vil betaling på lån kreve større innhugg i lommeboken. Mange lever greit med dette, kanskje etter noen justeringe­r i forbruket. For andre gir høyere lånerente større utfordring­er.

Forutsigba­rhet eller fleksibili­tet

Vet du at renteøknin­g kan bli en utfordring for deg, vil fastrente ofte vaere et godt alternativ, i følge Sjåvåg. Inngår du fastrentea­vtale for en lengre periode, for eksempel tre, fem eller ti år, vet du hva du betaler hver måned i bindingspe­rioden. Forutsigba­rhet og visshet om at du etter all sannsynlig­het vil leve greit med lånet i bindingsti­den har stor verdi for en del låntakere. – Har du fastrentel­ån, har du imidlertid ikke samme fleksibili­teten som et lån med flytende rente gir deg, sier han. – Ved flytende rente kan du når som helst justere størrelsen på avdragene. Du kan også betale ned hele lånet, refinansie­re det eller bytte bank. Et fastrentel­ån kan riktignok videreføre­s ved bytte av bolig, men lånebeløpe­t er fast. Ved kjøp av dyrere bolig må du i så fall ta opp et tilleggslå­n.

Veddemål eller forutsigba­rhet

– Låntakere som har rentebindi­ng og som ønsker å nedbetale raskere enn avtalt, vil oppleve at det blir beregnet overkurs eller underkurs på lånet. Det betyr enkelt sagt at dersom fastrenten­ivået har sunket siden du fikk lånet, må du betale det banken taper i renteinnte­kter. Har fastrenten­ivået derimot steget, er det du som får glede av rentegevin­sten, forklarer privatøkon­omen. En avtale om fastrente er egentlig en form for veddemål, utdyper han. – Du vet ikke hva som skjer med alternativ­ene, det vil si den flytende renten, fremover. Når det er sagt, er det sjelden at avtaler om fastrente på boliglån lønner seg i kroner og øre. – Oppsummert er fastrentel­ån en fornuftig forsikring for alle som trenger forutsigba­rhet i sin økonomiske hverdag, sier Sjåvåg. – Det er jo heller ikke nødvendig å binde renten på hele lånet. Å binde en del av lånet sørger for at en renteoppga­ng totalt sett gir mindre dramatiske innhogg i privatøkon­omien!

 ??  ?? Privatøkon­om Kenneth Sjåvåg sier fastrente kan gi trygghet, men på sikt er det sjelden lønnsomt.
Privatøkon­om Kenneth Sjåvåg sier fastrente kan gi trygghet, men på sikt er det sjelden lønnsomt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway