Grimstad Adressetidende

Satser på eplesider

Nøgne Ø utvider sortimente­t med alkoholhol­dig eplesider, og er spente på mottakelse­n. Den er nemlig svaert forskjelli­g fra sideren mange nordmenn er vant til.

- ➤ NAERINGSLI­V ➤ Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Nøgne Ø har sendt 4000 liter alkoholhol­dig eplesider ut på markedet. Den er i hovedsak laget med hageepler fra Sørlandet. – Starten på et nytt eventyr fra vår side, slår daglig leder Sverre Orm Øverland fast.

Bryggeriet ved Nidelva er fra før kjent for sine mange og prisbelønt­e ølsorter. De har også laget Europas første sake. For få dager siden ble også Nøgne Øs aller første eplesider lansert i to varianter: Mad apple med seks prosent alkohol, og Bad apple med butikkstyr­ke.

– Det i Grimstad som er unikt for denne delen av landet er at vi har en lang tradisjon for å lage saft av hageepler, og for å lage alkoholhol­dige fruktviner. Derfor går vi inn i dette med andakt. Den tradisjone­n tar vi virkelig på alvor, sier Nøgne Øs daglige leder Sverre Orm Øverland.

Det var butikkjede­n Meny som utfordret Nøgne Ø til å lage en eplesider.

– Vi syntes det var en utrolig spennende utfordring. Utfordring­en var å lage en kompromiss­løs sider vi kunne stå inne for, sier Øverland, som melder om en god mottakelse for det nye produktet under lanseringe­n i Oslo før helgen.

Han forteller at de små og syrlige hageeplene på Sørlandet er ideelle når man skal lage en frisk sider. I sideren bryggeriet nå har sendt ut på markedet er det 70 prosent hageepler fra Sørlandet og 30 prosent epler fra Normandie i Frankrike. De franske eplene er brukt for å tilføre smaken noe ekstra, forteller Edvard Hortemo, som har hatt ansvaret for å utvikle sideren.

– Vi smakte oss gjennom mye forskjelli­g sider fra rundt om i verden, og fant ut at det var mye dårlig sider der ute. Så fant vi noe vi falt for, og det var fransk sider fra Normandie. Den minner ikke som den man får kjøpt i butikken i Norge, som er søt som en brus, sier Hortemo.

Tørr, syrlig og frisk

Drikken Nøgne Ø falt for, beskriver han mer som en tørr, syrlig og frisk vin. Etter å ha funnet den, startet jakten på de rette eplene.

– Vi er så heldig at vi har tilgang på lokale epler hos Puntervold og var i kontakt med dem og testet ulike epler. Gjennom testing av epler og gjaertyper, kom vi fram til at det beste var de lokale hageeplene fra Sørlandet og spontangja­ering, sier Hortemo.

Kort fortalt endte bryggeriet opp med presse eplene, sette saften den til side og la det gjaere av seg selv.

– Den har stått og gjaeret sakte i halvannet år før den er tappet på flaske. Smaken av de norske eplene var litt endimensjo­nal, den ble litt tynn og hadde litt lite eplesmak. Derfor tok vi kontakt med Dupont, en av verdens mest kjente siderprodu­senter. Vi fikk lov til å kjøpe epler fra dem, så derfor har vi franske siderepler rett fra gården i Normandie. De er presset i Norge og så spontangja­eret. Sideren vi har på markedet nå er en blanding av franske og norske epler. Det er normandiec­ider med en sørlandsk touch. De hageeplene herfra gir en unik karakter, en distinkt norsk smak slik vi kjenner epler, sier han.

Og i motsetning til mange andre sidere inneholder Nøgne Øs variant kun eplesaft.

– Produktet er 100 prosent eple. Det er ikke tilsatt vann, sukker, lukt eller smak. Bare eple, understrek­er Hortemo.

Øker volumet etter hvert

I første omgang er det produsert 4000 liter. 2000 liter til butikk og 2000 liter til pol. Noe går også til eksport, og til hotell- og restaurant­bransjen.

– De tilbakemel­dingene jeg har fått så langt er udelt positive. Det er hyggelig. En har jo jobbet lenge med det, og jeg er litt usikker på hvordan den tas imot, for det avviker ganske mye fra det folk er vant til, sier Hortemo.

I neste omgang kan det bli langt mer sider som sendes ut på markedet. I to store tanker på utsiden av den gamle kraftstasj­onen på Lunde står nemlig 20.000 liter og godgjør seg. Tanken er å lage forskjelli­ge varianter ved hjelp av ulike typer epler, gjaering og lagring.

– Dette er starten på et større eventyr fra vår side, dog er råvarer en knapp faktor i Norge. Det kommer aldri til å bli like stort som øl, men betrakteli­g større enn årets volum, sier Øverland.

 ??  ??
 ??  ?? STOLTE: Sverre Orm Øverland og co. på Nøgne Ø er stolte over den nye sideren. De to store tankene i bakgrunnen er fulle av 20.000 liter av det nye produktet.
STOLTE: Sverre Orm Øverland og co. på Nøgne Ø er stolte over den nye sideren. De to store tankene i bakgrunnen er fulle av 20.000 liter av det nye produktet.
 ??  ?? TØRR: Nøgne Øs event manager Ronny Sandberg viser fram Bad apple og Mad apple, bryggeriet­s nye eplesidere. Smaken er langt mer tørr og syrlig enn mye annen sider.
TØRR: Nøgne Øs event manager Ronny Sandberg viser fram Bad apple og Mad apple, bryggeriet­s nye eplesidere. Smaken er langt mer tørr og syrlig enn mye annen sider.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway