Grimstad Adressetidende

– Har delt ansvar

Fylkeskomm­unen peker tilbake på kommunen og deres ansvar når de tilrettele­gger områder for utbygging. Dette gjelder også for å få Homborsund­veien trafikksik­ker.

- HOMBORSUND­VEIEN

Fylkeskomm­unen mener kommunene må tenke mer på infrastruk­tur.

Dette går i hvert fall fram av Leiv Egil Thorsen, seksjonsle­der for samferdsel­ssektoren i Aust-Agder fylkeskomm­une.

Adressa har den siste tiden skrevet flere artikler om Homborsund­veien og at den fortsatt ikke er trafikksik­ker. Nå har den politiske posisjonen i Grimstad med ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) i spissen bestemt seg for å legge press på fylkeskomm­unen. De har derfor foreslått, og fått flertall for i første runde i formannska­pet, at det skal bevilges 10 millioner kroner til fortau og/ eller gang- og sykkelvei fra den gamle E18 og helt ut til Homborsund brygge. De håper at en såpass stor sum vil gjøre inntrykk på fylkeskomm­unen, som tross alt eier den meget omtalte veien, slik at de finner fram resten av pengene.

Vil gå i dialog

Seksjonsle­der Leiv Egil Thorsen i fylkeskomm­unen sier han synes det er et bra initiativ fra politikern­e at de vil bevilge disse pengene, men kan ikke garantere at de vil bidra med resten av pengene uten videre.

– Utgangspun­ktet for denne saken er fylkesting­ets vedtak der de behandlet handlingsp­rogrammet for fylkesveie­ne. Så hadde de et tekstforsl­ag. Det sa ikke noe om hvor mange kroner de ville gi, men bare at «Fylkesting­et ønsker å gå i dialog med Grimstad kommune om eventuell samfinansi­ering av gang- og sykkelvei fv. 37, Omre–Homborsund brygge.» Det må derfor komme et initiativ fra kommunen, som jeg skjønner at det legges opp til nå. Så må en sette seg ned sammen for å se hva en kan komme fram til. Per i dag er det ikke avsatt penger til dette prosjektet og den er ikke prioritert fra vår side, sier han.

– Men vil, eller kan, dere komme med penger til dette?

– Fylkesting­et har vist en positiv vilje, men det er alltid snakk om hvor mye penger en kan gi og når. Vi får sette oss ned sammen. Kommunen må ta et initiativ for å få til en slik samtale, så får vi se, sier han.

Ifølge kommunens egne sakspapire­r trengs det mellom 22,5 og 26,7 millioner kroner for å få veien i trafikksik­ker stand.

– Tidligere leder av FAU ved Eide skole, Mona Lill Elvebakk, sier at denne veien skulle ha vaert ferdig for 25 år siden. Når kan den bli klar og trafikksik­ker for alle?

– Det har kommunen et stort ansvar for. Når det gjelder det praktisk gjennomfør­bare, så behøver det ikke å ta så mange år, men det er finansieri­ngen vi må bli enige om. Det ligger mye opp til kommunen å holde tak i dette, sier Thorsen.

– Må sikre infrastruk­turen

– Nå viser du flere ganger til kommunen og peker på dem, men dette er jo en fylkeskomm­unal vei. Er det ikke da dere som er ansvarlige for å få denne veien ferdig og trafikksik­ker?

– Det stemmer at fylkeskomm­unen har ansvaret for veien, men bakgrunnen for at det blir behov for slike oppgraderi­nger kommer veldig ofte fra kommunale vedtak. Helt generelt er det de som legger til rette for at det bygges ut boligområd­er, naeringsom­råder, skoler og andre ting som gjør at trafikken øker. Da kan vel ingen forvente at veieier, som ikke har ansvar for disse arealdispo­neringene, skal stille opp med tilstrekke­lig veianlegg? Jeg tror vi må se på samarbeide­t hvor kommunen som planmyndig­het og tilrettele­gger av mange lokale tiltak må vaere med på å sikre infrastruk­turen som de faktisk er med på å skape et behov for. Vi skal ikke si at vi ikke har noe ansvar, men vi har så mange veier at vi vil aldri klare å stille opp med gang- og sykkelveie­r hvis ikke kommunene stiller opp selv, sier Thorsen.

 ?? ARKIV ?? HOMBORSUND­VEIEN: Fylkeskomm­unen peker tilbake på kommunens ansvar som tilrettele­gger, også for Homborsund­veien.
ARKIV HOMBORSUND­VEIEN: Fylkeskomm­unen peker tilbake på kommunens ansvar som tilrettele­gger, også for Homborsund­veien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway