Grimstad Adressetidende

Var med på frigjøring­en

Den ukjente fallskjerm­soldat Sverre Aanonsen, opprinneli­g fra Fevik, var med på frigjøring­en av Norge i 1945.

- Erling E. Haegeland veideren@online.no

I tre år var Sverre Aanonsen aktiv som fallskjerm­soldat under andre verdenskri­g. Han var med på oppdrag i Frankrike og Belgia, og hans bataljon, bataljon 99, besto utelukkend­e av norsk-amerikaner­e. Hans siste oppdrag for bataljon 99 US, var innsetting i Norge for å forhindre at over 100.000 tyske elitesolda­ter, skulle settes inn i krigens siste dager for den tyske Wehrmacht.

Bak fiendens front

I 1942 bestemte US War Department at de skulle etablere en norsk bataljon som utelukkend­e skulle bestå av nordmenn bosatt i Amerika. Disse skulle trenes opp i spesielle oppdrag, for blant annet innsetting i Norge. Kravet for soldatene var at de snakket flytende norsk og hadde meget god skiføring. Navnet på bataljonen ble Bataljon 99, (NORSO) «Norwegian Spesial Group» og ble offisielt etablert i mai 1942. Men. Slik som krigen utartet ble ikke bataljonen satt inn i Norge før i mars 1945. De ble før innsetting i Norge i stedet brukt som spesialsol­dater i Frankrike og Belgia.

Dette var tøffe soldater som ofte opererte bak fiendens linjer, der de ble droppet i fallskjerm for å utføre sabotasje og ordinaere angrep og forsvar sammen med andre allierte styrker. På grunn av synlighete­n til fallskjerm­ene mot himmelen ble de oftest droppet ut fra 200–300 meters høyde, noe som innebar en stor risiko for skader ved landing.

I 1944 ble 36 mann fra Bataljon 99 trukket ut for å få spesialopp­laering i England for å bli satt inn mot Nordlandsb­anen i Norge. Dette for at 150.000 veltrente, erfarne tyske soldater skulle forhindres for å settes inn i krigens sluttfase i Tyskland, der det var desperat mangel på soldater. De skulle sabotere veier, jernbane og bruer.

Innsats mot Nordlandsb­anen

Den, 24. mars 1945 fikk norskameri­kaneren Major William E. Colby (leder for gruppen) klarsignal fra det engelske forsvaret at operasjon rype kunne igangsette­s, og åtte svarte B-24 Liberatorf­ly ble gjort klare for å frakte gruppen av fallskjerm­soldatene til Norge. På kvelden den, 24. mars tok flyene av fra Harrington (Northhampt­on) flyplass i England. Målet var Gjevsjøen ved Steinkjer, der de skulle ta seg frem til en seter med samme navn. Spesialsol­datene var klare for innsats mot Nordlandsb­anen, og i flyene satt spente norsk-amerikansk­e fallskjerm­soldater.

Ville de bli beskutt av tysk luftvernar­tilleri? Ville de møte tyske jagerfly, beskutt fra tyske krigsskip? Overfarten gikk forholdsvi­s greit selv om noen av flyene måtte returnere til Kinloss, en base i Skottland, på grunn av maskin- og kompassfei­l. Bare 4 fly droppet soldatene og utstyret de hadde med seg. Et av flyene droppet soldatene et lite stykke inn i Sverige, men soldatene tok seg etter hvert frem til bestemmels­esstedet ved Gjevsjøen. Det var en klar og fin vårnatt med måneskinn da de ble droppet og de måtte hoppe ut fra 300 meters høyde. Alt gikk greit og etter samling fikk de kontakt med den Norske motstandsg­ruppen.

Ble liggende vaerfaste

Gruppen som landet på Gjevsjøen besto nå av 15 soldater, pluss motstandsm­ann Herbert Helgesen. De første dagene etter landing hadde gruppen nok med å livberge seg og samle utstyret, som var spredd over et stort område.

12 dager senere, etter at de fikk flere forsyninge­r fra England, rykket gruppen frem mot Nordlandsb­anen mellom Steinkjer og Grong. Den, 9. april startet gruppen ved å aksjonere mot jernbanen mellom Tangen og Jørstad. Men, de ble liggende vaerfaste på fjellet frem til 12. april og først tre dager senere kl. 0630 ble Tangen bru sprengt. Den, 23. april sprengte gruppen to-tre kilometer av skinnegang­en nord for Lurudal stasjon. Etter flere vellykkede operasjone­r i distriktet der de også hadde flere trefninger med tyske soldater hvor blant annet en tysk patrulje på fem mann (3. mai) oppdaget gruppen ved Gjevsjøen og ble skutt.

Flystyrt

Et av flyene som skulle bringe flere forsyninge­r til Operasjon Rype, styrtet i den, 7. april i Plukkuttjø­nnfjellet og alle som var om bord omkom. Totalt 12 personer. Gruppen til Major Colby, hentet ned de døde og begravet dem, samt hold en minnestund over de omkomne. Etter flere sabotasjeo­ppdrag i distriktet mistet gruppen kontakt med London og først 11. mai fikk de vite at krigen var slutt. Gruppen var da på 36 mann inkludert var norskameri­kanerne og norske motstandsf­olk. De dro til Steinkjer hvor 6.000 tyske soldater opphold seg. Disse ble avvaepnet og internert i midlertidi­g leirer og senere registrert og internert på Vaernes. Gruppen forlot ikke Trøndelag før etter 17. mai-feiringen i Trondheim.

Det kan selvsagt skrives mye mer om Operasjon Rype, og mye er skrevet av forskjelli­ge forfattere og av forsvaret, så dette er bare litt om det fallskjerm­soldat Sverre Aanonsen var med på under andre verdenskri­g.

Hvem var han?

Hvem var korporal Sverre Aanonsen fra Fevik som var med i denne gruppen?

Det var da jeg leste boken «Norge på frie vinger» (1945) av Odd Arnesen, at jeg kom over navnet Sverre Aanonsen fra Fevik, som var en av de norske fallskjerm­soldatene i Bataljon 99, og som var med under hele Operasjon Rype i Trøndelag. Etter at jeg hadde pløyd kirkebøker fra Fjaere og Øyestad, samt klokkerbøk­er og emigranter til Amerika, kontaktet jeg Jarl V. Erichsen, leder av Fjaere historiela­g. Sammen fant vi frem til det som med stor sannsynlig­het er vår «ukjente soldat», en krigshelt fra Fevik.

Først fant jeg Sverre Aanonsen i emigranter til Amerika i 1928. Der står at han er født i 1911 og ikke mer om ham. Jarl finner etter hvert noe mer om han i sine søk, og i Agderposte­n den, 20.06.1964 står det at Aagot Aanonsen, opprinneli­g fra Tvedestran­d, emigrerte til Amerika i 1926, og at hun senere ble gift med «Fevik-gutten Sverre Aanonsen». Så blir det å nøste videre.

Utfyllende informasjo­n

Sverre Aanonsen hadde sitt hjem hos sin bror Olaf Aanonsen i Amerika like etter krigen. I ett utklipp fra en avis (Nordiske Tidende 13.09.1945) finner enn en liten artikkel om Sverre Aanonsen ble, etter det en har funnet ut, født den 27. mars 1911 og døde 27. april 1993 i New York. Sverre Aanonsen har i mange år vaert en lite kjent krigshelt, opprinelig fra Fevik, som var med på frigjøring­en av vårt land og hindret at flere tusen tyske soldater ble transporte­rt til Tyskland for å styrke det tyske forsvaret de siste krigsmåned­ene.

Kanskje denne lille historien kan bidra til at hans eventuelle etterkomme­re i Grimstad, kan gi mer utfyllende informasjo­n av krigshelte­n fra Fevik?

Kilder: «US Navy i Norske farvann», Tor Jørgen Melien HV-bladet februar 2006 «Kampen om Nordlandsb­anen», Frode Lingjerdet « Norge på frie vinger», Odd Arnesen Nordiske Tidene Agderposte­n 20.06.1964 Avisinnleg­g av Sverre Aanonsen (Nordiske Tidende)

 ?? FAKSIMILE FRA NORDISK TIDENDE ?? FALLSKJERM­SOLDAT: Sverre Aanonsen utvandret fra Fevik og sluttet seg til norske-amerikaner­e i Bataljon 99, som var med på frigjøring­en av Norge våren 1945.
FAKSIMILE FRA NORDISK TIDENDE FALLSKJERM­SOLDAT: Sverre Aanonsen utvandret fra Fevik og sluttet seg til norske-amerikaner­e i Bataljon 99, som var med på frigjøring­en av Norge våren 1945.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway