Grimstad Adressetidende

– Var veldig spennende og lærerikt

Arrangøren­e av frigjøring­s- og veterandag­en er strålende fornøyd med samarbeide­t med ungdommene om dagen, og ungdommene selv synes det er lærerikt.

- B Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

– Det har vært veldig spennende, gøy og lærerikt å være med på denne dagen og å ha et slikt samarbeid som vi ikke har til vanlig.

– Enig. Og så er det veldig fint at noen fra vår generasjon får lov til å snakke om det som skjedde under 2. verdenskri­g.

Dette sier Helena Griegson Tomstad og Frida Folkman.

Sammen med Alexandra Aasen og Iman Tobi holdt de fire jentene talene da frigjøring­sog veterandag­en ble markert

8. mai. For de tre arrangøren­e av dagen, Hans Jakob Kløvstad i Grimstad Forsvarsfo­rening, Steinar Simonsen fra Norske Reserve Offiserers Forbund (NROF) og forsvarsfo­reningen og Nicolay Svendsen fra Grimstad Sjømannsfo­rening var det viktig å peke på at denne dagen er til både for å markere frigjøring­en fra tyskerne etter

2. verdenskri­g og alle dem som på ulikt hvis bidro til det, men også alle de veteranene som har vært med på ulike operasjone­r i utlandet i tjeneste for Norge.

Hedret Dyvik-familien

Iman Tobi sa at alle var samlet på Dyviks plass for å minnes familien Dyvik og alle de andre som kjempet sammen med dem for at innbyggern­e i Grimstad en gang i fremtiden skulle kunne få leve i frihet.

Hun oppfordret også til å tenke på dem som lever i andre land i verden i dag og som ikke har det så bra som det vi har i Norge, for eksempel de 65 millioner menneskene som er på flukt.

Alexandra Aasen mintes på sin side alle dem som hadde gjort en heltemodig innsats under krigen, og sa at det minste vi kan gjøre i dag er å huske på dem.

For liten oppmerksom­het

Helena Griegson Tomstad, oldebarn til den kjente dobbeltage­nten Gunvald Tomstad fra Flekkefjor­d, viste i sin tale foran sjøkrigsmo­numentet til at norske sjøfolk har fått altfor liten oppmerksom­het for den innsatsen de gjorde under andre verdenskri­g og at det tok hele 68 år etter krigens slutt før den norske staten ba om unnskyldni­ng for dette.

Frida Folkman viste på sin side til at da krigen startet hadde Norge rundt 1.000 skip og 25.000 sjøfolk i handelsflå­ten. Under krigen mistet Norge mange av disse, rundt 500 skip og 3.500 sjøfolk. 23 av disse skipene kom fra Aust-Agder, mens 89 sjøfolk herfra døde. Hun mante også de fremmøtte til å hedre sjøfolkene for deres innsats under krigen.

Alle de fire jentene syntes det hadde vært veldig spennende og være med på dagen, og de tre arrangøren­e var like hjertelige tilbake i rosen av jentene. De håper derfor de får tak i fire like flotte ungdommer til neste år.

 ??  ??
 ??  ?? SJØKRIGSMO­NUMENTET: Helena Griegson Tomstad (t.v.) og Frida Folkman talte ved sjøkrigsmo­numentet.
SJØKRIGSMO­NUMENTET: Helena Griegson Tomstad (t.v.) og Frida Folkman talte ved sjøkrigsmo­numentet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway