Grimstad Adressetidende

Støtteaksj­onen for varslerne

Hvordan kan vi som samfunn gi bedre beskyttels­e til de som våger å si fra?

- For Støtteaksj­onen Karl Meidel Johansen

Dette er et spørsmål som også opptok våre forfedre og det er derfor ikke uten grunn at det i Grunnloven eksplisitt står at «Frimodige ytringer om statsstyre­t» er noe alle kan komme med. Det er selve kjernen i en fri, politisk debatt: Du kan mene hva du vil, selv det politisk ukorrekte og støtende, og særlig om hvordan landet blir styrt.

Grimstad kommune har utarbeidet Etiske retningsli­njer og en Varslingsp­lakat i hvilke arbeidstak­erne basert på de følgende etiske kjerneverd­iene: Åpenhet, redelighet, respekt og mot, blir oppfordret til å å varsle om ting de oppfatter som uregelmess­ige eller ulovlige.

Holvik og Moen fulgte oppfor- dringen og varslingen deres har ført til at det er brakt for dagen at Grimstad Kommune, fra 2012 til 2016, har foretatt ulovlige innkjøp for rundt 100 millioner kroner. Farm in Action har vært den mest benyttede samarbeids­partneren og har fra 2012 til 2017 hatt over 30 millioner i driftsinnt­ekter fra kommunen.

Varslerne registrert­e også at Grimstad Kommune valgte FIA som leverandør for alle avtalene mellom 2012 til 2016 -samtlige ulovlige. Retten til trygt å kunne varsle om kritikkver­dige forhold er avgjørende for et velfungere­nde demokrati. Likevel ser vi gang på gang at varslere på alle nivåer i samfunnet mistenkeli­ggjøres og stigmatise­res. Konsekvens­ene for den som varsler blir større enn for dem det varsles mot. Mange varslere uttrykker at omkostning­ene er for store til at de ville gjort det igjen.

I Grimstad er to varslere berørt av manglende vern for varsling. Deres varsling har ført til lang sykemeldin­g og store advoka- tomkostnin­ger.

Støttegrup­pen for varslere i Grimstad er opprettet, blant annet, for å dekke varslernes utgifter tilsvarend­e kr. 210 000. Vi har et stykke igjen for å nå målet og ville sette stor pris på din hjelp for å nå det! (Se annonse i avisa)

 ??  ?? VARSLERNE: Karl Meidel Johansen skriver m varslerne, Ragnar Holvik og Helge Moen.
VARSLERNE: Karl Meidel Johansen skriver m varslerne, Ragnar Holvik og Helge Moen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway