Grimstad Adressetidende

– Må være ærlig om situasjone­n ved skolen

Kommunesty­remedlem Issifou Koanda (SV) kommentere­r håndtering­en av mobbesaken­e ved Fjære i dette innlegget.

- Issifou Koanda Kommunesty­rerepresen­tant SV

lovpålagt: «Dersom skolen finn ut at noko ved skolemiljø­et kan skade helsa til elevane, skal elevane og foreldra snarast mogleg varslast om det». Sitat slutt.

I over et år har jeg som folkevalgt fulgt med mobbesaken­e på Fjære barneskole. «Inviterte alle foreldre til møte» på Fjære barneskole­n er å lese i Adressa den 12 april. Hvorfor har det tatt så lang tid å innkalle foreldrene til et stormøte på skolen?

Det er vel og bra at det endelig kom et møte – men hva er grunnen til at foreldrene i dette møte ikke ble informert om de 10 uløste mobbesaken­e som pågår, og som involverer mange barn og familier?

Er ikke dette en viktig og relevant informasjo­n til foreldre når temaet er trygt skoletilli­tsbygging og samarbeid? Isteden har skolen og rådmannen valgt å fortelle til alle foreldrene at skolen scorer bra på elevunders­økelsen.

Det er veldig bra at skolen scorer bra, samtidig som vi ikke er sikker om de berørte 10 elevene ble tatt med i denne undersøkel­sen. Det er snakk om flere barn.

I Rundskriv 2–2010 til opplærings­lovens kapittel 9A presiseres det at skolene ikke kan bruke resultater fra Elevunders­økelsen, andre generelle målinger eller utsagn fra elever eller foreldre om at flertallet av elevene trives, som argumentas­jon mot saker der enkeltelev­er opplever utrygghet og krenkelser.

Stormøtet på skolen er et klart resultat av et pålegg fra Fylkesmann­en etter klager og medhold fra foreldre. At læringsmil­jøsenteret er inne på skolen, stammer også fra Fylkesmann­ens vedtak.

Men dette fikk heller ikke foreldrene vite noe om. Med læringsmil­jøsenteret inni skolen håper jeg vi får etter hvert et bedre skolemiljø til glede for barna og deres foreldre.

At rådmannen sa til foreldrene at hun føler seg «heldig» for å ha kunne fulgt Fjære barneskole i over et år, er en hån mot alle involverte barn i de pågående sakene og deres foreldre. Det er faktisk rådmannens ansvar at skolene gjør straks noe med mobbesaker, og i dette tilfellet skulle det bare mangle at rådmannen ble engasjert.

At 10 barn, som jeg vet om, har byttet og søkt skolebytte på et år, er meget alvorlig. Årsaken er ikke at det er foreldrene av disse barna som er vanskelige eller ikke vil samarbeide med kommunen/skolen.

Dette har kommunen bekreftet. Problemet er at skolen systematis­k unnlater å iverksette tiltak som adresserer og stopper krenkelsen­e, og dermed får verken offer eller utøvere den hjelp de har krav på til å bryte de negative atferdsmøn­strene.

Jeg reagerer på at kommunen underslår store problemer på skolen samtidig som det prøves å fremstille skolen som et glansbilde.

Det er veldig fint å høre om det som er bra, men man må også være ærlig om den utfordrend­e situasjone­n nå. Saken er viktig fordi det handler om uskyldige barn som vi voksne har et stort ansvar for. I

Norge er skolen er lovpålagt og pliktig. Hvert barn som opplever mobbing og selv mobber blir traumatise­rt.

En stor kostnad for samfunnet om å reparere ødelagt barndom samt et utfordrend­e voksent liv om disse barn ikke får tidlig profesjone­ll hjelp.

Jeg har også fått med meg hva kommunen har foretatt seg for ordne opp i situasjone­n, men det har dessverre vært feil medisin.

Det er null toleranse for mobbing. Når barn mobber og blir mobbet, er dette et voksent ansvar, ikke barnets. SV mener at vi har sviktet barna!

 ??  ?? INNSPILL: Kommunesty­remedlem Issifou Koanda (SV) skriver om håndtering­en av mobbesaken­e ved Fjære i dette innlegget. «Jeg har også fått med meg hva kommunen har foretatt seg for ordne opp i situasjone­n, men det har dessverre vært feil medisin», mener...
INNSPILL: Kommunesty­remedlem Issifou Koanda (SV) skriver om håndtering­en av mobbesaken­e ved Fjære i dette innlegget. «Jeg har også fått med meg hva kommunen har foretatt seg for ordne opp i situasjone­n, men det har dessverre vært feil medisin», mener...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway