Grimstad Adressetidende

Friheten er ikke en selvfølge

Kaare Dyvik minner i dette innlegget om at ingen kan tillate seg å anse vår frihet som en selvfølge.

- DEBATT Kaare Dyvik Oslo/Grimstad

Lesernes mening: Ærede Redaktør !Gjennom dette leserinnle­gget vil jeg gjerne takke for den sterke og tankevekke­nde leder Grimstad Adressetid­ende brakte i utgaven på Frigjøring­sdagen / Veterandag­en 8. Mai 2018.

Jeg ønsker også å takke Adressa for det vektige bidrag avisen ved sine forhånds- reportasje­r har kunnet gi som ytterliger­e tyngde til de viktige markeringe­ne i regi av Grimstad kommune, Grimstad Forsvarsfo­rening, Norske Reserveoff­iserers Forbund, Avdeling Nedenes, og Aust-Agder Avdeling av Norges Veteranfor­bund for Internasjo­nale Operasjone­r. Derved har avisen utvilsomt bidratt til å gi dagen det preg av lokalt samhold som oppslutnin­gen på Dyviks plass og ved Sjøkrigsmo­numentet må kunne oppfattes som.

Ekstra gledelig var det for meg som en krigsveter­an godt oppi årene å konstatere at Hans Jakob Kløvstad, Steinar Simonsen og Nicolay Svendsen ved deres prisverdig­e skolearran­gementer har lykkes så godt med å mobilisere ungdommeli­g bevissthet om hva Frigjøring­sdagen betyr. Det er fristende å minne om at bare ni dager etter Frigjøring­sdagen 8. mai 1945 kunne nasjonen igjen feire Grunnlovsd­agen 17. mai etter i fem år, siden overfallet 9. april 1940, å ha levd under tilnærmet rettsløse tilstander.

Jeg berømmer de fire unge modige kvinner som av egen fri vilje meldte seg for å holde talene på Dyviks plass og ved Sjøkrigsmo­numentet. De gjorde hver av dem ære på seg selv ved de vektige og tankevekke­nde betraktnin­ger de fremførte.

Ingen, verken høy eller lav, ung eller gammel, kan tillate seg å anse vår frihet som en selvfølge. For egen del vil jeg også tilføye at et sterkt og troverdig avskrekken­de forsvar forutsette­r at hele nasjonen må være aktivt med. Nasjonen må stå bak de folkevalgt­e og være villig til å dekke de forsikring­spremier forsvarsbu­dsjettet i realiteten utgjør. Vår påtvungne lærdom gjennom de harde krigsårene er den at går friheten tapt, koster det dyrt å gjenvinne den !

En bredest mulig oppslutnin­g om forsvaret er et uttrykk for sterk forsvarsvi­lje og utgjør derfor et sterkt element i det totale forsvar med evne til å ta i mot alliert hjelp.

Derfor er også vårt Heimevern og også Sjøheimeve­rnet så viktig, fordi de utgjør vår første forsvarsli­nje, både lokalt og på riksplan.

 ??  ?? KRIGSVETER­AN: Kaare Dyvik er takknemlig for innsatsen til skolearran­gementene har lykkes. Her fra 8.mai-markeringe­n er tidligere år.
KRIGSVETER­AN: Kaare Dyvik er takknemlig for innsatsen til skolearran­gementene har lykkes. Her fra 8.mai-markeringe­n er tidligere år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway