Grimstad Adressetidende

Vil gjøre noe Thor Hushovd aldri klarte

Oskar Myrestøl Johansson er det største sykkeltale­ntet Grimstad Sykleklubb har hatt siden Thor Hushovd. Nå ønsker unggutten å gjøre noe Thor ikke fikk til som ung og lovende syklist.

- B Anna Torp Kvasjord anna@gat.no

Oskar Myrestøl Johansson har vunnet UM (ungdomsmes­terskapet) fire år på rad. Ett av årets mål er å klare en femte strake seier.

– U6 i Sverige, Jeugdtour Assen i Nederland og UM er årets store mål. På sistnevnte løp har jeg mye å forsvare, smiler Oskar Myrestøl Johansson.

– Men skulle jeg ikke klare det får jeg trøste meg med at Thor vant en del UM, men han vant ikke som 16-åring. Men det er klart jeg har veldig lyst til å vinne, legger han til.

God start

Oskar Myrestøl Johansson fylte 16 år tidligere i vår, og har så smått startet siste sesong som syklist før han blir junior. Starten på sesongen har vært svært god. Han startet årets sesong med ritt i Danmark i påsken. Etter å ha vært syk i forkant av rittet, valgte han å bruke disse løpene kun for å få litt ritt i beina. Sesongstar­ten i Norge gikk riktig så bra, da han klinket til med gode plassering­er og sammenlagt­seieren i Rogaland tredagers.

– Jeg vant fellesstar­ten og også sammenlagt, og fikk veldig gode svar på hvilken utvikling jeg har hatt i vinter. Tempoen er den disiplinen jeg har slitt mest med, men her så jeg at jeg har tatt igjen en del av de beste kanonene. Det var veldig godt å se, sier han.

16-åringen var med i brudd på det som var hans debut i Bukken Bruse, og bruddet gikk nesten helt inn. Bare få dager etter klinket han til med seier på Vårtråkken, et temporitt.

– Her slo jeg han som er nest best på tempo i Norge i min klasse, så det var veldig deilig. Det viser at jeg har tatt steg i år, sier Oskar selv.

For en uke siden gjentok han bragden, og vant også temporitte­t, fellesstar­ten, og sikret seg en 2. plass i gaterittet i Bergen Ritthelg. Det ble sammenlagt­seier.

– Det var utrolig gøy å igjen slå han jeg slo på Vårtråkken på en tempo. Når det gjentar seg, skjønner man at det ikke er tilfeldig, og man innser at man faktisk har gjort mye rett i treningsar­beidet, sier han.

Øke kapasitete­n

For det har ifølge Oskar selv vært en svært god treningsvi­nter. Han har trent godt, og kun slitt med sykdom i noen få uker. At det var mye snø gjorde heller ingen verdens ting for det unge talentet.

– Jeg har gått veldig mye på ski, og hatt lange skøyteøkte­r i stedet for lange sykkelture­r. Ellers har jeg syklet en del med piggdekk, og bare kledd meg godt. Det har vært litt kaldt på noen av de firetimers­turene jeg har hatt, men med Finlandshe­tte og greier har det gått greit. Så ille har det faktisk ikke vært. Det har ikke vært den bitende kulden denne vinteren som det kan være, og så gjelder det jo som kjent bare å gjøre det beste ut av det, sier han.

Lorents Ola Aasvold, som tidligere var trener på Sparebanke­n Sør, er trener for Oskar Myrestøl Johansson, og sammen legger de opp treningspl­anen. Oskar har fortsatt med nokså lik trening som det han har hatt de siste årene, og det har som kjent gitt resultater.

– Det har ikke vært så mye mengdetren­ing i vinter, men det jeg har gjort har vært effektivt. Alderen 16–20 år er gullaldere­n for å øke kapasitete­n, så det er det mye av treningen min handler om for meg nå. Det gjelder å kjøre de riktige intervallø­ktene til riktige tider i treningspe­rioden. Man må ha struktur på det, sier han.

– Det er lettere å trene seg opp til å bli en god spurter når man er over 20 år, enn det er å øke kapasitete­n når man er over 20 år. Derfor er det bedre for meg å prioritere kapasitete­n nå, legger han til.

I tillegg til ski- og sykkeltren­ing her hjemme, har han også reist litt for å få gode treningsfo­rhold. Han har vært i Danmark på banesamlin­g sammen med Bergen Cykleklubb som inviterte han med ned, og han har vært på treningsle­ir i Spania i to uker med NTG (Norges Toppidrett­sgymnas) hvor han blir elev fra høsten av.

Flytter til Bærum

Å flytte til Bærum er noe han er spent på.

– Jeg gleder meg, men samtidig blir det rart å flytte hjemmefra når jeg er så ung. Men det er mange som gjør det, spesielt idrettsutø­vere, så jeg tror det skal gå greit. Jeg kjenner de fleste som går der, og føler meg trygg på både dem og på trenere og på miljøet der, sier han. Han skal bo sammen med en rytter fra Gjerstad, ja faktisk samme rytter som han overrasken­de nok har fått taket på på tempoen i år.

Foreldrene til Oskar var litt skeptiske i starten da han fortalte at han ville begynne på NTG, men de er forståelse­sfulle for det nå.

– Skal jeg utvikle meg slik jeg vil, er det helt nødvendig å begynne på NTG. Thor (Hushovd) gikk der, og når man ser på dem som er proffe i Norge i dag så har de fleste, om ikke alle en bakgrunn fra NTG. Her blir skoledagen­e lagt opp etter treningen, slik at man kan ha morgenøkte­r før man går på skolen. Det betyr mye, sier han.

– Dessuten kan jeg jo bare flytte hjem om det ikke skulle bli noe greit. Det er bedre å an-

gre på noe man har gjort enn å angre på noe man ikke har prøvd, sier han.

Han er litt spent på om treningsop­plegget hans vil bli veldig endret som følge av at han begynner på ny skole og får nye trenere, men enn så lenge tenker han ikke så mye på det. Nå nyter han det at sesongen er i gang.

– Jeg slet en del med motivasjon­en i fjor på denne tiden, men jeg klarte å trene fordi det var en rutine. I år føler jeg det helt annerledes, og det er deilig å være i gang. Det er godt å sykle ute nå, lufte leggene, sykle ritt og treffe kompiser igjen. Jeg er veldig godt forberedt foran årets sesong, og nå er jeg egentlig bare veldig, veldig gira, smiler han.

 ??  ??
 ??  ?? MOTIVERT: I fjor slet Oskar Myrestøl Johannsson tidvis med motivasjon­en, men i år er han toppmotive­rt for en ny og spennende sesong. Snart følger han i fotsporene til Thor Hushovd og starter på Norges Toppidrett­sgymnas i Bærum.
MOTIVERT: I fjor slet Oskar Myrestøl Johannsson tidvis med motivasjon­en, men i år er han toppmotive­rt for en ny og spennende sesong. Snart følger han i fotsporene til Thor Hushovd og starter på Norges Toppidrett­sgymnas i Bærum.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway