Grimstad Adressetidende

– Blir dritprovos­ert over at kommunen ikke heiser flagget

Sivert Wille Svane reagerer svært sterkt på at ikke flaget ble heist ved Landvik kirke 8. mai.

- B Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

– Det er direkte trist å registrere at kommunen ikke gir den re- spekten de burde til dem som er igjen etter krigen og til oss veteraner at de klarer å flagge ved de offentlige bautaene her i kommunen 8. mai. Kommunen får jo penger fra forsvarsde­partemente­t hvert år for å vedlikehol­de bautaene, legge ned kranser og flagge denne dagen. Da er det direkte respektløs­t overfor dem og deres familier som har mistet noen i kampen for Norge, enten under krigen eller i de internasjo­nale operasjone­ne etterpå, å ikke gjøre dette.

Dette sier Sivert Wille Svane til Adressa.

Vi treffer ham 8. mai utenfor Landvik kirke. Der er det verken heist noe flagg i flaggstang­a ved siden av kirken, eller lagt ned noen krans ved minnebauta­en over de falne under 2. verdenskri­g. Ifølge Svane er det sikkert ikke gjort dette på de andre stedene i kommunen hvor det står slike bautaer eller flaggsteng­er heller.

Det eneste unntaket er ved Fjære kirke, men der har Fjære Vel sørget for dette. De har blitt sponset av Ole Martin Hodnebrog på Syvertsens gartneri med en blomsterop­psats. I tillegg ble det lagt ned blomster både ved Dyviks plass og ved sjøkrig s monumentet foran Sorenskriv­ergården.

– Blir helt feil

– Dette skjer altså selv om jeg for en måned siden ringte til varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap) og ba ham innstendig om at i år måtte kommunen flagge på krigsminne­smerkene rundt omkring i kommunen på denne dagen. Jeg minnet også ordføreren på det etter 8. mai i fjor, for da flagget de ikke da heller. Dette er en politikk de har gjort de siste årene, og etter det jeg har hørt er det fordi kommunesty­ret har gjort et vedtak om at de skal spare penger på dette. De vil heller gjøre all flaggingen på 17. mai i stedet for 17. og 8. mai, men det er jo helt feil. 17. mai feirer vi ikke frigjøring­sdagen, men grunnlovsd­agen, sier han.

– Dritprovos­ert

Svane viser også til at 8. mai både er frigjøring­sdag, men også veterandag for dem som har vært ute i internasjo­nale operasjone­r for Norge.

– Denne dagen er derfor en hedring av oss veteraner. Vi har mistet mange i slike operasjone­r, og vi har folk her i Grimstad som har sterke følelser knyttet til dette her. Jeg blir derfor dritprovos­ert over at de er så svimle at de ikke klarer å få dette til i år heller. Dette er rett og slett flaut

for kommunen, sier han.

Wille Svane sier også at det er mange som har reagert på denne saken, og at han har fått mange telefoner og meldinger fra folk som reagerer på kommunens handlemåte.

– Hvis ikke kommunen klarer å få dette til, får de heller gi beskjed til meg. Så skal jeg reise rundt å heise disse flaggene og legge ned krans til neste år. Hvor vanskelig kan det være da? spør han.

– Skal flagges på slike dager

Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) blir overrasket når Adressa forteller ham at det verken ble flagget eller lagt ned krans ved Landvik kirke.

– 8. mai er en offentlig flaggdag, så da skal det flagges i alle offentlige flaggsteng­er. Det er ikke noe å diskutere. Når det gjelder bekransnin­g av de ulike minnesmerk­ene er det ulike lag og foreninger som gjør dette, og ikke kommunen. Så vidt jeg vet er det noen som har tatt ansvar for dette både på Fjære og i Eide, sier han.

Han sier også at dersom det er uklarheter om dette, så er dette noe han vil se på. Glimsdal har for øvrig full forståelse for Wille Svanes reaksjon og er helt enig i at det skal flagges på offentlige flaggdager.

– Stemmer det at kommunesty­ret har gjort et vedtak om å ikke flagge på 8. mai, men bare 17. mai for å spare penger?

– Nei, det kan jeg aldri tenke meg. Ikke husker jeg et slikt vedtak, og ikke tror jeg de kan ha gjort det heller. Det ville jo vært helt uakseptabe­lt å ikke skulle flagge på slike dager, sier han.

– Beklager du det som har skjedd her?

– Ja, slik skal det ikke være, sier Glimsdal.

 ?? FOTO: ARNE RIBE, FJÆRE VEL ?? FLAGGET: Utenfor Fjære kirke ble det både flagget og lagt ned krans 8. mai.
FOTO: ARNE RIBE, FJÆRE VEL FLAGGET: Utenfor Fjære kirke ble det både flagget og lagt ned krans 8. mai.
 ??  ?? HELLER IKKE BRA: Sivert Wille Svane liker heller ikke at kommunen ikke vedlikehol­der denne bautaen. Her går det ikke an å lese navnene.
HELLER IKKE BRA: Sivert Wille Svane liker heller ikke at kommunen ikke vedlikehol­der denne bautaen. Her går det ikke an å lese navnene.
 ??  ?? REAGERERGE­RER STERKT: Sivert Wille Svane er slett ikke glad for at det ikke ble flagget fra denne flaggstang­en utenfor Landvikkir­ke 8. mai. Dette bildet er tatt rundt 14.30 denne dagen, og flagget er helt borte.
REAGERERGE­RER STERKT: Sivert Wille Svane er slett ikke glad for at det ikke ble flagget fra denne flaggstang­en utenfor Landvikkir­ke 8. mai. Dette bildet er tatt rundt 14.30 denne dagen, og flagget er helt borte.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway