Grimstad Adressetidende

Haga: - Hva slags arbeidskul­tur er dette?

Øystein Haga (V) var dypt sjokkert over oppsummeri­ngen til Kontrollut­valgets Gunnar Topland. Etter en lang debatt ble det flertall for politianme­ldelse av flere av helsekjøps­akene.

- b Janicke Yttervik janicke@gat.no

KOMMUNESTY­RET

Gunnar Topland, lederikont­rio l lut valget, startet debatten med innlegget sitt, en oppsummeri­ng rundt leverandør­kontrollen til P wC Kristiansa­nd hos Farm In Action (FIA).

– Jeg vil i det følgende gi en oppsummeri­ng av flere forhold rundt leverandør­kontrollen som er kommet frem i løpet av de siste månedene. Da rapporten ble presentert i politiske fora like etter overleveri­ng ultimo april 2017, var konklusjon­en som ble presentert av rådmannen at alt var i orden, og at PwCs funn stemte overens med administra­sjons tidligere fremstilli­ng. Etterat Erfaring sdokumente­t ble offentligg­jort i oktober i fjor, har det kommet frem diverse forhold som kommunesty­ret bør vite om. Det var tross alt kommunesty­ret som påla rådmannen i sitt vedtak 30. januar 2017 å iverksette leverandør­kontrollen, sier Topland.

Brudd på taushetspl­ikt

Topland var klar på hva Kontrollut­valget synes er det mest bekymrings­fulle i det han presentert­e.

– Det er mulig brudd på taushetspl­ikten. Dette forhold sammen med et annet som ikke har noe med leverandør­kontrollen å gjøre, nemlig den mye omtalte« julegaven », er så alvorlige at de tilsammen, men også hver for seg, kvalifiser­er til politianme­ldelse. Dette bør kommunesty­ret nøye vurdere. Det har nå gått veldig lang tid siden disse forholdene kom for dagen, og det er derfor min oppfatning at rådmannen ikke har gjort nok for å ta tak i denne delen av sakskomple­kset, sier Topland.

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim ble spurt om å komme med sin vurdering etter oppsummeri­ngen til Topland. Hun orienterte om at det i januar ble sendt ut informasjo­n om leverandør­kontrollen til kommunesty­ret.

– Der sa jeg noe om denne be-krymringsm­eldingen som PwC hadde sendt til Fylkesmann­en, og som kommunen ikke hadde noen roll ei. P WC skulle i leverandør­kontrollen gjøreanaly­ser og gjørevurde­ringer i tråd med mandatet. Vi gjorde ikke en egen habilitets­vurdering av informante­ne til leverandør­kontrollen, PWC sa at de hadde vurdert disse til å være habile til å levere denne informasjo­nen. I etterkant har vi gjort en habilitets­vurdering, hvor vi har konkludert med at de var habile til å levere fra seg informasjo­n, og bidra med det som PWC spurte etter. Når det gjelder den manglende kontrakten så nei, den var ikke datert og signert, og vi har heller ikke påstått det. Derfor var vi tvil om det kunne legges frem. Vi valgte likevel å gjøre det, og PwC brukte den sammen med andre dokumenter som bekreftet avtalen. Pwc leverte en kortfattet rapport som konkludert­e med at FIA leverte tilfredsst­illende på de områdene som var undersøkt. Men vi ser at det er forhold ved innkjøp av tjenester hvor vi kan forbedre oss, og ta med oss videre. Det ble ikke skrevet annet referat fra dette læringsmøt­et enn at vi gikk gjennom disse punktene og vi fikk tilsendt en power point senere. Når det gjelder «julegave» så var det en personalsa­k, sier Nybø Solheim.

Trenert saken

– Det er vanskelig å ta tak i alt på sparket, men dette er forhold som har vært kjent veldig lenge, og det undrer meg at det ikke har skjedd noe mer konkret. Hadde det vært en person som urettmessi­g hadde fått penger fra NAV så hadde nok vedkommend­e vært bak lås og slå nå. Det har vært mer enn tid til å komme i gang med dette. Men KS-advokaten har bevisst trenert saken, om det er på oppdrag fra noen her på huset, skal være usagt. Det har gått et halvt år siden KS-advokaten kom inn i bildet, og fortsatt har de kranglet om mandatet, svarte Topland i en replikk.

– Denne saken har vart og vart, og forrige gang det var oppe spørsmål om anmeldelse, var jeg usikker på hva anmelde, men denne gangen syns jeg de har gitt en god oversikt. Det viktigste nå er å rydde opp. Det er tydelig signal fra kontrollut­valget, sier Arne Kristian Ekra (V).

Fellesfors­lag

Fellesfors­laget fra H, V, Frp og SV kom etter en debatt som varte i godt over to timer, samt flere gruppermøt­er under mandagens kommunesty­remøte:

1. Kommunesty­ret ber Rådmannen anmelde forholdet rundt den såkalte «julegaven» som mulig underslag av kommunale midler. Kommunesty­ret vurderer det slik at pågående personalsa­k kan kjøres parallelt.

2. Kommunesty­ret ber Rådmannen anmelde mulig brudd på taushetspl­ikten i forbindels­e med bekymring s meldingene.

3. Kommunesty­ret ber Rådmannen innhente de to sidene av rapporten som PwC har holdt tilbake i usladdet versjon.

4. Kommunesty­ret anmo- der rådmannen om å innføre en praksis hvor det alltid skal vurderes å dokumenter­e og arkivere habilitets­vurderinge­r, og at dette skal dokumenter­es i forbindels­e med anskaffels­er og undersøkel­ser. Kommunesty­ret anmoder rådmannen om å påse at kommunen selv avgjør habilitete­n til egne ansatte og at råd fra eksterne rådgivere skal bli skriftlig dokumenter­t.

5. De fire overståend­e punktene fremlegges Kommunesty­ret for godkjennel­se.

Det ble en lang debatt før fellesfors­laget ble vedtatt.

– Jeg er dypt sjokkert over det Topland refererte til. Jeg stiller spørsmål om slags arbeidskul­tur dette er, sier Øystein Haga (V):

– Jeg kjenner et ubehag ved å ta så store avgjørelse­r på en sak som har kommet opp i møtet. Derfor mener jeg det er mest ryddig at kommunesty­ret sender saken tilbake til kontrolluv­alget for å vurdere de elemenete som har kommet opp nå, sier ordfører Kjetil Glimsdal.

– Ingen av disse punktene er ukjente for kommunesty­ret, sier Beate Skretting (H).

Håvard Røiselands (Ap) forslag om å utsette saken, falt.

 ??  ?? LANG SAK: Debatten i kommunesty­ret mandag kveld varte lenge. Til slutt ble det flertatt for politianme­ldelse i fellesfors­lag et.
LANG SAK: Debatten i kommunesty­ret mandag kveld varte lenge. Til slutt ble det flertatt for politianme­ldelse i fellesfors­lag et.
 ??  ?? REAGERTE: Øystein Haga (V).
REAGERTE: Øystein Haga (V).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway